Συνέντευξη μέσω Skype; Κανένα πρόβλημα!

22|06|16

Του Μάριου Μανιάτη

 

Ένας από τους τρόπους συνέντευξης εξ αποστάσεως είναι αυτός της βιντεοκλήσης, με πιο συνηθισμένη τη χρήση του προγράμματος Skype. Αυτός ο τρόπος επικοινωνίας συνηθίζεται στις περιπτώσεις που η συνάντηση διά ζώσης δεν είναι δυνατή και, όπως και με τη χρήση τηλεφώνου, λαμβάνει χώρα στις αρχικές συζητήσεις.

 

Αν και τίποτα δεν υποκαθιστά τη φυσική επαφή, η επικοινωνία με μικρόφωνο και κάμερα έχει βοηθήσει πολύ στις περιπτώσεις επιλογής και στελέχωσης, όταν ο τόπος ή/και η χώρα εργασίας είναι διαφορετικά από τον τόπο διαμονής του υποψηφίου. Στα χρόνια της κρίσης όλοι έχουμε στο περιβάλλον μας ανθρώπους που αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν προκειμένου να βρουν εργασία. Οι βιντεοκλήσεις συνετέλεσαν κατά πολύ σε αυτό, ώστε οι άνθρωποι αυτοί να προκριθούν και τελικά να επιλεγούν. Διαφορετικά, θα υπήρχε το κόστος μετακίνησης και διαμονής, το οποίο τις περισσότερες φορές βαρύνει τους υποψηφίους, αφού οι επιχειρήσεις στην πλειονότητά τους αρνούνται πια να επωμιστούν το κόστος ταξιδιού για λόγους συνέντευξης στα αρχικά στάδια επιλογής.

 

Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι η βιντεοκλήση δε διαφέρει σε τίποτα από την κλασική συνέντευξη, ωστόσο προσωπικά θεωρώ ότι κάτι λείπει, ένα κομμάτι από το παζλ που ολοκληρώνει μια εικόνα. Κι αυτό είναι κάτι πιο δυνατό από την αύρα, είναι η αίσθηση του να νιώσεις τον παλμό της εταιρείας. Όταν επισκέπτεσαι τις εγκαταστάσεις της επιχείρησης, θέλοντας και μη, περνάνε εικόνες από τα μάτια σου που δίνουν το στίγμα της. Πρόκειται για πράγματα απλά, που αν τα καλοσκεφτείς σε οδηγούν σε ένα συμπέρασμα: π.χ. ο τρόπος που μιλάνε οι συνάδελφοι μεταξύ τους, το ύφος τους, ο τρόπος υποδοχής, τα γραφεία και η οργάνωσή τους, ακόμα και το πάρκινγκ και οι τουαλέτες.

 

Καθετί έχει τα πλεονεκτήματά του και τα μειονεκτήματά του, και το σημαντικό είναι να μπορείς και μέσα από αυτόν τον τρόπο να πείσεις για την καταλληλότητα της υποψηφιότητάς σου. Πέρα από τη χρήση Skype, υπάρχουν και οι εξής περιπτώσεις:

 

 • Να σου ζητηθεί να επισκεφτείς το γραφείο ενός συνεργάτη ή της ίδιας της εταιρείας που έχει παρουσία στην Ελλάδα και η βιντεοκλήση να γίνει με τον δικό της εξοπλισμό και λογισμικό.
 • Να χρησιμοποιήσεις ένα link (σύνδεσμο στο διαδίκτυο) όπου θα συνδεθείς εξ αποστάσεως απ’ όποιο χώρο προτιμάς, μέσω ονόματος χρήστη και κωδικού που θα σου αποσταλεί.
 • Να σου ζητηθεί να εγκαταστήσεις ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα βιντεοκλήσης που χρησιμοποιεί η εταιρεία.

 

Δες παρακάτω μερικές χρήσιμες συμβουλές που θα σε βοηθήσουν στην ευκολότερη διεξαγωγή της κουβέντας:

 

 • Σιγουρέψου ότι έχεις εγκαταστήσει σωστά το πρόγραμμα βιντεοκλήσης που σου έχει ζητηθεί και δοκίμασε με κάποιον φίλο τη σωστή λειτουργία του, αν είναι δυνατή η πρόσβαση από τρίτα άτομα.
 • Βεβαιώσου ότι η σύνδεση στο μέρος όπου θα γίνει η βιντεοκλήση είναι γρήγορη και αδιάλειπτη, ώστε η επικοινωνία να πραγματοποιηθεί χωρίς τεχνικά προβλήματα.
 • Φρόντισε το φόντο να είναι ουδέτερο, όπως για παράδειγμα ένας γυμνός τοίχος. Έτσι, ο συνεντευξιαστής θα εστιάζει αποκλειστικά σ’ εσένα.
 • Θα πρέπει να υπάρχει ησυχία και να έχεις φροντίσει να μη σε διακόψει κανείς. Αν είναι εφικτό απενεργοποίησε σταθερό και κινητό τηλέφωνο.
 • Βεβαιώσου ότι έχεις κλείσει άλλα προγράμματα στον υπολογιστή που μπορεί να περιλαμβάνουν ηχητικές ειδοποιήσεις ή να σε διακόψουν με οποιονδήποτε άλλο τρόπο.
 • Προσπάθησε να κοιτάς στην κάμερα και όχι στην οθόνη. Με αυτόν τον τρόπο θα φαίνεται ότι κοιτάς κατευθείαν στα μάτια τον συνεντευξιαστή.
 • Αν για κάποιο λόγο διακοπεί για λίγο η σύνδεση και δεν άκουσες καλά κάτι, μην ντραπείς να ζητήσεις από τον συνεντευξιαστή να σου επαναλάβει τι είπε. Τεχνικά προβλήματα συμβαίνουν.
 • Χαμογέλα!