Πρόκειται να περάσετε από συνέντευξη; Νιώθετε άβολα όταν πρέπει να προβάλετε τον εαυτό σας;

26|06|16
Οι υπεύθυνοι της συνέντευξης ενδιαφέρονται για συγκεκριμένα στοιχεία σχετικά με το τι έχετε κάνει και όχι για την ικανότητά σας να πείθετε.
Εάν το να προβάλετε τον εαυτό σας σας κάνει να νιώθετε άβολα και όλες οι σχετικές συμβουλές σάς προκαλούν νευρικότητα, μην αποθαρρύνεστε. Υπάρχει μια άλλη προσέγγιση που μπορεί να είναι αποδοτική στη διάρκεια των λίγων πολύτιμων λεπτών της συνέντευξης.
Εάν κατά την προετοιμασία σας για συνέντευξη προσπαθείτε να ακολουθήσετε μια προσέγγιση που απλώς δεν σας ταιριάζει, μπορεί να προκαλέσετε στον εαυτό σας περισσότερο άγχος και να δώσετε την εντύπωση ότι προσποιείστε και ότι συμπεριφέρεστε αφύσικα. Ή, για παράδειγμα, εάν η προσπάθειά σας να φανείτε πιο εξωστρεφείς σας κάνει να νιώθετε άβολα, μπορεί να καταλήξετε στο αντίθετο αποτέλεσμα, δηλαδή να υποτιμήσετε τις δεξιότητές σας και να είστε ταπεινόφρονες. Υπάρχει μια μέση οδός.
Μπορεί να δυσκολευτείτε να βρείτε αυτή τη μέση οδό εάν αναζητάτε εργασία στο εξωτερικό και έχετε ραντεβού για συνέντευξη σε ξένη χώρα. Το EURES μπορεί να σας βοηθήσει να αποκτήσετε μια σαφή εικόνα των κανόνων σε ό,τι αφορά τις συνεντεύξεις και τα βιογραφικά. Το φυλλάδιο Έτοιμοι να πάρετε τη μεγάλη απόφαση; περιέχει υποδείξεις και συμβουλές για όσους αναζητούν εργασία στην ΕΕ και την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία και την Ελβετία.
Αξιοποιήστε τα δυνατά σας σημεία
Μερικοί άνθρωποι χαίρονται να «διαφημίζουν» τους εαυτούς τους, άλλοι δεν θα το κάνουν ποτέ, ο καθένας όμως μπορεί να προσαρμόσει τη στάση του χωρίς να φτάνει απαραιτήτως σε άβολες ή εξεζητημένες συμπεριφορές.
Ο John Lees, σύμβουλος σταδιοδρομίας που αρθρογραφεί στην εφημερίδα Guardian του Ηνωμένου Βασιλείου, προτείνει «Μιλάτε όπως όταν είστε χαλαρωμένοι. Με τους φίλους είναι πολύ πιο πιθανό να εκφράζετε το ενδιαφέρον, την περιέργεια ή τη χαρά σας παρά να μιλάτε για τις ικανότητές σας. Είναι πολύ πιο πιθανό να πείτε «Μου αρέσει πραγματικά να…» παρά «Είμαι καλός σε…». Υιοθετήστε αυτή την προσέγγιση».
Η συμβουλή του John στους εσωστρεφείς χαρακτήρες είναι να επικεντρώνονται σε συγκεκριμένα στοιχεία παρά στο εγώ τους, «Είναι προτιμότερο να εκφράζεστε με παραδείγματα παρά με αφορισμούς». Η αφήγηση ιστοριών μπορεί να βοηθήσει εδώ. Περιγράφοντας στον υπεύθυνο της συνέντευξης κάποια περίπτωση επίτευξης ενός στόχου, υπέρβασης ενός εμποδίου ή εξεύρεσης μιας λύσης, μπορεί να σας βοηθήσει να ξεπεράσετε τη νευρικότητά σας σκεπτόμενοι τις καλές επιδόσεις σας.
«Οι περισσότεροι άνθρωποι προτιμούν να ακούν ιστορίες. Οι ιστορίες παραμένουν στη μνήμη περισσότερο από τις πληροφορίες, και οι καλές μάλιστα ιστορίες ακόμη περισσότερο. Αυτό ισχύει για την περιγραφή των δεξιοτήτων, αλλά ακόμη περισσότερο για τις απόψεις σας σχετικά με τον τρόπο που εργάζεστε ή τις προσωπικές σας αξίες», δηλώνει ο John.
Πώς μπορείτε να προετοιμαστείτε έγκαιρα για να αξιοποιήσετε αυτή την προσέγγιση;
Αναζητήστε πληροφορίες σχετικά με την επιχείρηση που σας καλεί για συνέντευξή, καθώς και πληροφορίες για τη θέση της στην αγορά. Τι είναι αυτό που διαφοροποιεί τη συγκεκριμένη επιχείρηση από τις άλλες του ίδιου κλάδου; Με ποιον τρόπο ξεχωρίζει; Εξετάστε προσεκτικά τα χαρακτηριστικά της θέσης εργασίας. Γιατί επιλέγετε τη συγκεκριμένη εργασία;
Αφού αποσαφηνίσετε τα παραπάνω, προσδιορίστε τα 5 σημαντικότερα δυνατά σημεία που ζητά ο νέος (εάν όλα πάνε καλά) εργοδότης σας και σκεφτείτε τι από όσα έχετε κάνει αντιστοιχεί σε αυτά τα σημεία.
Όπως τονίζει ο John, το «Έκανα…..» είναι πιο πειστικό από το «Είμαι….». Αντί να ξεκινήσετε με μια ενοχλητική δήλωση του τύπου «Είμαι σπουδαίος ηγέτης ομάδας», προσπαθήστε να πείτε: «Επιτρέψτε μου να σας μιλήσω για την τελευταία ομάδα με την οποία συνεργάστηκα», ή «Επιτρέψτε μου να σας μιλήσω για τα αποτελέσματα εκείνου του πρότζεκτ». Επικεντρωθείτε στην ιστορία».
Εάν έχετε επίγνωση ότι θα σας κυριεύσει νευρικότητα, να θυμάστε ότι όσο περισσότερο προετοιμαστείτε τόσο μεγαλύτερη θα είναι η αυτοπεποίθησή σας.
Ο τρόπος να δικτυώνεστε
Εάν η επιθετική αυτοπροβολή καταντάει κουραστική για τους υπεύθυνους συνεντεύξεων και δημιουργεί ένταση σε εσάς τους ίδιους, είναι ακόμη πιο αντιπαραγωγική όταν προσπαθείτε να δικτυωθείτε πριν από συνεντεύξεις.
Είτε πρόκειται για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είτε για την τοπική παμπ, εάν προσπαθείτε να εκμαιεύσετε από τους άλλους το πού υπάρχουν ευκαιρίες εργασίας ή εάν συστήνεστε σε μελλοντικούς συναδέλφους σας, να επιδιώκετε τη συζήτηση και όχι την εκφώνηση λόγων.
Η τελευταία λέξη ανήκει στον John, «Δεν χρειάζεται να προσποιείστε, απλώς δείξτε τον καλύτερο σας εαυτό».