Σταθερά δίκτυα νέας γενιάς: Σημαντικές οι εξελίξεις μέσα στο 2017
24|10|17
Το 2017 αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό έτος για την ανάπτυξη των τηλεπικοινωνιακών υποδομών νέας γενιάς στην Ελλάδα, καθώς είναι ίσως η πρώτη φορά που ελήφθησαν αποφάσεις τόσο από την ΕΕΤΤ, όσο και από τους μεγάλους παρόχους, σε ότι αφορά στην ανάπτυξη τηλεπικοινωνιακών δικτύων νέας γενιάς (FttC – FttB – FttH) αλλά, αυτή τη φορά, με συγκεκριμένο σχέδιο ανάπτυξης.
Οι βασικοί “σταθμοί” το 2017
Η πρώτη σημαντική απόφαση που έδωσε ώθηση στην ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς ήταν η απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) για ανάθεση στον ΟΤΕ του έργου της εισαγωγής τεχνολογίας VDSL vectoring στις τηλεπικοινωνιακές υποδομές των περιοχών για τις οποίες είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον. Στο πλαίσιο της απόφασης αυτής, ο ΟΤΕ οφείλει να έχει αναβαθμίσει σε αρχιτεκτονική NGA (New Generation Access) το σύνολο των υπαίθριων καμπινών των συγκεκριμένων αστικών κέντρων μέχρι και τις 6η Οκτωβρίου 2017 (περίπου 12.000 καμπίνες), ενώ έχει αναλάβει να προχωρήσει και σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να υλοποιήσει το υποβληθέν στην ΕΕΤΤ επιχειρηματικό σχέδιο ανάπτυξης δικτύου τεχνολογίας VDSL vectoring, εντός 31 μηνών.
Η δεύτερη φάση των σχετικών ενεργειών της ΕΕΤΤ έγινε στις 7 Ιουνίου 2017 και αφορούσε στην ανάθεση στις Vodafone και Wind συγκεκριμένων περιοχών για την ανάπτυξη δικτύου τεχνολογίας VDSL vectoring. Στο πλαίσιο αυτό, στη Vodafone ανατέθηκαν 25 αστικά κέντρα και στη Wind 23 αστικά κέντρα.
Ποιά είναι τα δίκτυα νέας γενιάς
Τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα νέας γενιάς βασίζονται στην ύπαρξη οπτικής ίνας, και χωρίζονται σε 3 βασικές κατηγορίες:
- Fiber to the Curb (FttC): Αφορά στο δίκτυο όπου έχουμε τοποθέτηση οπτικής ίνας μέχρι την καμπίνα (ΚΑΦΑΟ), από όπου όπου μετά η υπηρεσία δίνεται με το υπάρχον καλώδιο χαλκού ως τον τελικό χρήστη. Σε αυτήν την περίπτωση, όπου χρησιμοποιούνται οι τεχνολογίες VDSL vectoring / vplus και G.fast, τα αποτελέσματα της πιλοτικής λειτουργίας έδειξαν ότι επιτυγχάνονται ταχύτητες από 50 ως 200/300+ Mbps.
- Fiber to the Building (FttΒ): Αφορά στην τοποθέτηση οπτικής ίνας μέχρι το κτίριο, όπου μετά η υπηρεσία δίνεται με τον υπάρχοντα χαλκό από το ισόγειο ως το κάθε σπίτι. Πρόκειται για την τεχνολογία G.fast που εξασφαλίζει ταχύτητες άνω των 300 Mbps και έως 800 Mbps.
- Fiber to the Home (FttH): Αφορά στην τοποθέτηση οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι και τον τελικό χρήστη, και “απογειώνει” την εμπειρία σύνδεσης με το διαδίκτυο αγγίζοντας ταχύτητες ως και 1 Gbps.
Τα οφέλη
Σύμφωνα με την μελέτη του Vodafone Institute “Shaping the Gigabit Society”, η αύξηση του αριθμού των συνδέσεων οπτικών ινών σε μία χώρα κατά 1% κατ’ έτος συσχετίζεται με την άνοδο του ΑΕΠ κατά 0,02% και 0,04% κάθε χρόνο. Η συνδρομή λοιπόν των δικτύων οπτικών ινών στην κοινωνία και την οικονομία θα είναι πραγματικά ευεργετική για σειρά επιχειρηματικών κλάδων, αλλά και το ΑΕΠ της χώρας. Με αυτό τον τρόπο τα δίκτυα οπτικών ινών μας οδηγούν σε ένα καλύτερο μέλλον με σημαντική βελτίωση σε τομείς όπως η υγεία, η εκπαίδευση, η ασφάλεια, η κοινωνική συνοχή, το περιβάλλον και η απασχόληση.
Μέσω των δικτύων οπτικών ινών:
- Θα είναι δυνατή η καλύτερη εξυπηρέτηση κρίσιμων τομέων της οικονομίας, όπως ο τουρισμός, όπου η χρήση νέων τεχνολογιών και συνδεσιμότητας είναι απαραίτητη.
- Οι ελληνικές επιχειρήσεις θα μπορούν να υποστηρίξουν την καινοτομία και να ανταγωνιστούν με ίσους όρους στη διεθνή αγορά, αντί να χάνουν ευκαιρίες παραμένοντας στη “ζώνη χαμηλών ταχυτήτων”.
- Οι ελληνικές περιφέρειες θα μπορούν να ωφεληθούν από αξιόπιστες δικτυακές υποδομές και υψηλές ταχύτητες για καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και στήριξη της τοπικής ανάπτυξης.
- Οι πολίτες θα μπορούν να απολαμβάνουν περισσότερη επικοινωνία, ψυχαγωγία και νέες δυνατότητες, με ποιότητα υπηρεσιών.
Τα πλεονεκτήματά των δικτύων οπτικών ινών είναι σημαντικά καθώς αποτελούν τη μόνη τεχνολογία που μπορεί να διασφαλίσει την ίδια ποιότητα υπηρεσίας συνεχώς σε κάθε καταναλωτή ανεξάρτητα από την απόσταση που μπορεί να έχει από τον πλησιέστερο επικοινωνιακό κόμβο, ενώ την ίδια στιγμή χαρακτηρίζεται από αξιοπιστία και ελάχιστες ανάγκες συντήρησης.
Λόγω των χαρακτηριστικών αυτών, οι οπτικές ίνες εξασφαλίζουν σταθερή σύνδεση με ελάχιστη καθυστέρηση και δυναμική συμμετρία στη μεταφορά των δεδομένων, παρέχοντας έτσι την δυνατότητα για απίστευτες ταχύτητες τόσο στο download όσο και στο upload.
Σημειώνεται επίσης ότι η προώθηση υπηρεσιών νέας γενιάς από τους παρόχους είναι άμεσα συνδεμένη με την προώθηση της υλοποίησης των δικτύων νέας γενιάς, καθώς οι υπηρεσίες αυτές (όπως, για παράδειγμα, η διαδικτυακή παροχή τηλεοπτικού περιεχομένου) έχουν σημαντικές απαιτήσεις σε χωρητικότητα που μόνον τα δίκτυα νέας γενιάς είναι σε θέση να καλύψουν.
Πηγή: www.netweek.gr