Social Hackers Academy: Δωρεάν σχολείο προγραμματισμού για τους πρόσφυγες

20|12|17

Η ιστορία του Social Hackers Academy ξεκινάει από δύο παράλληλα σημεία: Την Ταϊλάνδη και την Ελλάδα. Ο Δαμιανός Βαβανός ζούσε το όνειρο, ταξιδεύοντας και δουλεύοντας από απόσταση χτίζοντας τις εταιρίες του. Ο Michael Thomas -επιτυχημένος επιχειρηματίας της Silicon Valley- είχε έρθει στην Ελλάδα να συνδράμει στην προσφυγική κρίση. Μετά από μια πρόταση συνεργάτη του, ο Δαμιανός επέστρεψε στην Ελλάδα να ξεκινήσει ένα coding school. Η μοίρα έφερε αυτούς τους δύο ανθρώπους κοντά και αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να δημιουργήσουν το Social Hackers Academy. Κάπου εκεί μπήκε στην ομάδα και ο τρίτος συνιδρυτής από την Μ. Βρετανία Chris Owen, ο οποίος έφερε την πολύ σημαντική δεξιότητα του προγραμματιστή.

 

Ο σκοπός είναι η εκπαίδευση, εύρεση εργασίας και κοινωνική ένταξη προσφύγων και ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων. Με άλλα λόγια, λόγος δημιουργίας της εταιρείας είναι η παροχή μιας βιώσιμης και ουσιαστικής λύσης στην ζωή αυτών των ανθρώπων, με την εκπαίδευσή τους σε πράγματα που χρειάζεται η αγορά σήμερα.

 

Ποια ήταν η ιδέα, η έμπνευση πίσω από την δημιουργία;

 

Είχαμε βαρεθεί να διαβάζουμε για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης των προσφύγων και την κατάσταση που ζούσαν οι πρόσφυγες εκεί μέσα.

 

Επίσης δεν μας αρέσει το γεγονός ότι υπάρχουν 100.000 Έλληνες απόφοιτοι STEM σχολών οι οποίοι δεν μπορούν να βρουν εργασία γιατί τα πανεπιστήμια δεν τους έδωσαν τα απαιτούμενα εφόδια για να είναι πραγματικά έτοιμοι για την έξοδό τους στην αγορά εργασίας.

 

Εμείς θέλουμε να καλύψουμε αυτό το κενό, εκπαιδεύοντας σε δεξιότητες που έχουν ανάγκη οι εταιρίες σήμερα.

 

Μέσω τις τεχνολογίας και του προγραμματισμού μπορούμε να δημιουργήσουμε στην Ελλάδα έναν κόμβο όπου θα έρχονται μεγάλες εταιρίες να ανοίγουν παραρτήματα, εφόσον έχουν απόλυτη ανάγκη προγραμματιστές. Αυτό αποδεικνύεται από πολλές έρευνες ενώ υπολογίζεται πως μέχρι το 2020 η παγκόσμια αγορά θα έχει ανάγκη 20 εκατομμύρια προγραμματιστές.

 

Τι το ξεχωριστό προσφέρει η Social Hackers Academy και ποια τα οφέλη;

 

Το σημαντικότερο σημείο διαφοροποίησής μας είναι ότι τα μαθήματα μας είναι εντελώς δωρεάν για τους επωφελούμενους. Άμεσο όφελος επίσης είναι ότι μετά την αποφοίτηση, υπάρχουν εταιρίες που περιμένουν να εντάξουν τους μαθητές μας στο εργατικό δυναμικό τους.

 

Τα μαθήματα γίνονται από εθελοντές επαγγελματίες developers και όχι δασκάλους, προσπαθώντας να εξομοιώσουμε τι θα αντιμετωπίσουν οι μαθητές μας στην «πραγματική ζωή».

 

Ποια ήταν τα αποτελέσματα από τον πρώτο κύκλο μαθημάτων της Social Hackers Academy τον Σεπτέμβριο του 2017 στην Αθήνα;

 

Ο πρώτος κύκλος ήταν ο πιλοτικός μας και αναμέναμε να κάνουμε πολλά λάθη και να αντιμετωπίσουμε σημαντικές προκλήσεις. Σε αυτή μας την προσπάθεια μας βοήθησαν πάρα πολύ οι συνεργάτες μας στην Ολλανδία, Hack Your Future, καθώς και ένα δίκτυο αντίστοιχων σχολείων που υπάρχουν στην Μ. Βρετανία, Δανία και Σουηδία.

 

Ο πρώτος κύκλος συνεχίζει να τρέχει και αναμένουμε να ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2017.

 

Αυτήν την περίοδο πραγματοποιείτε μια crowdfunding καμπάνια για να εξασφαλίσετε τους επόμενους κύκλους μαθημάτων και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Μιλήστε μας για αυτό.

 

Πράγματι ξεκινήσαμε την καμπάνια μας στις 7 Δεκεμβρίου μετά από προετοιμασία 3 μηνών. Η ομάδα μας πραγματικά δούλεψε πολύ σκληρά και προσωπικά είμαι πολύ περήφανος και εμπνευσμένος από το σθένος και πάθος των εθελοντών Μάρκετερ μας.

 

Ως τώρα είχαμε την τύχη να μας στηρίξουν οικονομικά ο Κος Αποστολάκης και ο Κος Παπαδόπουλος για να κάνουμε το πρώτο βήμα και αποδείξαμε ότι είμαστε ικανοί να τρέξουμε αυτή την εταιρία.

 

Με αφορμή την καμπάνια μας, θέλουμε να ευαισθητοποιήσουμε την παγκόσμια κοινότητα και να τους μεταδώσουμε το μήνυμα πως υπάρχουν βιώσιμες λύσεις για το σημαντικότατο πρόβλημα της κοινωνικής ένταξης των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων.

 

Θα θέλαμε επίσης να επεκταθούμε και σε άλλες πόλεις της Ελλάδος, μιας και από την ίδρυση της εταιρίας μας καταγράφουμε το καθετί που κάνουμε και δημιουργούμε τις απαραίτητες διαδικασίες για να τρέξει ένας αντίστοιχος οργανισμός. Ιδανικά θέλουμε να βρούμε συνεργάτες στους οποίους να μπορέσουμε να μεταλαμπαδεύσουμε την γνώση και εμπειρία μας. Αυτό βέβαια είναι πιο εύκολο να το λες παρά να το κάνεις.

 

Τι θέλετε να δείτε η Social Hackers Academy να κατορθώνει σε 5 χρόνια από τώρα;

 

Για να απαντήσω ορθά την ερώτηση θα χρειαζόμουν τουλάχιστον 10 σελίδες άρθρο ?

 

Το σημαντικότερο για εμάς είναι ο κοινωνικός αντίκτυπος που θα έχουν οι δράσεις μας. Θα θέλαμε να έχουμε αναπαράγει το μοντέλο μας σε τουλάχιστον 3 πόλεις στην Ελλάδα και να έχουμε αποφοιτήσει και να βρούμε εργασία σε πολλούς μαθητές.

 

Ταυτόχρονα ξεκινάμε ένα project το οποίο μας έχει εμπνεύσει πάρα πολύ. Στο Social Hackers Academy πιστεύουμε πώς οι νέοι αναλφάβητοι είναι τα άτομα που δεν έχουν ψηφιακές δεξιότητες. Για αυτό δημιουργούμε ένα πρόγραμμα σπουδών ανοιχτό σε όλους ώστε να μάθουν βασική χρήση υπολογιστών. Σε συνεργασία με πολλές οργανώσεις και ελπίζουμε αργότερα να συνεργαστούμε και με δήμους, να μπορούμε να τρέχουμε τα μαθήματα αυτά, με σκοπό να μειωθεί ο ψηφιακός αναλφαβητισμός.

 

Πώς μπορεί κάποιος να ξεκινήσει αυτά τα μαθήματα; Ποια είναι η διαδικασία εγγραφής/αίτησης; 

 

Καταρχάς πρέπει να ανήκει σε ευαίσθητη κοινωνική ομάδα. Εφόσον αυτό ισχύει το μόνο που έχει να κάνει είναι να κάνει αίτηση και να ξεκινήσει την διαδικασία που παραθέτω παρακάτω.

 

Η διαδικασία είναι απλή αλλά απαιτεί σημαντικό κόπο. Το σημαντικότερο για εμάς είναι να δούμε αν ο μαθητής γνωρίζει όντως καλά Αγγλικά και αν δείχνει το σθένος να ανταπεξέλθει στο ιδιαιτέρως απαιτητικό πρόγραμμα σπουδών μας.

 

Η διαδικασία είναι η εξής:

 

  1. Υποβολή αίτησης στην ιστοσελίδα μας socialhackersacademy.org/coding-school.
  2. Αποστολή γράμματος 500 λέξεων με θέμα “Γιατί θέλω να γίνω Web Developer” – όπου βλέπουμε αν μιλάει καλά Αγγλικά.
  3. Ολοκλήρωση του μαθήματος HTML/CSS στο KhanAcademy– όπου βλέπουμε αν ο υποψήφιος έχει πραγματική θέληση να δουλέψει σκληρά και να λάβει μέρος στο μάθημα μας.
  4. Δημιουργία ιστοσελίδας στο Codepen – όπου βλέπουμε αν μπορεί να εφαρμόσει αυτά που έμαθε απο το 3ο βήμα της διαδικασίας
  5. Όποιος μαθητής ολοκληρώσει την διαδικασία, αυτομάτως τον δεχόμαστε σαν μαθητή.

 

Αξίζει να σημειωθεί πως απο 120 αιτήσεις μόνο 11 ολοκλήρωσαν την διαδικασία.

 

Με τι συχνότητα πραγματοποιούνται τα μαθήματα και ποια η διάρκειά τους;

 

Οι κύκλοι μαθημάτων ξεκινούν κάθε 2-3 μήνες. Αυτή την στιγμή μόλις ξεκινήσαμε τον 2ο μας κύκλο και υπολογίζουμε να ξεκινήσουμε 5 κύκλους την επόμενη χρονιά. Η διάρκεια των μαθημάτων είναι πεντέμιση μήνες και άλλος ένας μήνας για το τελικό πρότζεκτ.

 

Από τον Στάθη Κετιτζιάν

 

Πηγή: www.epixeiro.gr