Game Tree: Εκπαίδευση soft / social skills για το Ανθρώπινο Δυναμικό σας

28|02|18
Η κα. Αγγελοπούλου μίλησε στο epixeiro.gr για το Game Tree στα πλαίσια του TEDxPanteionUniversity.
Η Ντόρα Αγγελοπούλου εργάστηκε ως Εκπαιδεύτρια και Σύμβουλος Εκπαίδευσης σε μεγάλους πολυεθνικούς οργανισμούς στην Ελλάδα, λαμβάνοντας τιμητικές διακρίσεις για το έργο της. Με όραμα την παροχή εκπαιδευτικών εμπειριών πέρα από τα συνηθισμένα, έχει ιδρύσει την εταιρεία Game Tree, που δραστηριοποιείται στην Εκπαίδευση & Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού σε θέματα soft / social skills.
Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς, από ποιους και γιατί δημιουργήθηκε το Game Tree και ποιος ο σκοπός του;
Στο Game Tree σχεδιάζουμε και διεξάγουμε σεμινάρια και εκπαιδευτικές παρεμβάσεις που απευθύνονται σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα, και στοχεύουν στην ανάπτυξη των κοινωνικών δεξιοτήτων (τα λεγόμενα ‘soft’ ή ‘social skills’). Η πρωτοβουλία της δημιουργίας του Game Tree ήταν ατομική, και πολύ σύντομα, η υλοποίηση του οράματος που είχα για την εταιρεία συνεπικουρήθηκε από εξαιρετικούς συνεργάτες, όπου ο καθένας, με τη διαφορετική του ματιά και ταλέντο, ολοένα δυναμώνει τις ρίζες του Game Tree. Η ομάδα μας μοιραζεται το ίδιο πάθος για τη δημιουργία εκπαιδευτικών εμπειριών υψηλής ποιότητας, φροντίζοντας παράλληλα για τη διαμόρφωση και ενίσχυση ποιοτικών σχέσεων, αμοιβαίας αξίας, με τους πελάτες μας.
Ποια ήταν η ιδέα, η έμπνευση πίσω από την δημιουργία;
Το όραμα πίσω από τη δημιουργία του Game Tree αφορά σε 3 άξονες:
- Να προσφέρουμε εκπαιδευτικές υπηρεσίες που εναρμονίζονται με τη θεωρία και πρακτική της σύγχρονης εκπαίδευσης ενηλίκων.
- Να διαμορφώνουμε εκπαιδευτικό κλίμα που χαρακτηρίζεται από θετικότητα.
- Να προσδώσουμε την αξία που αναλογεί στην πτυχή των κοινωνικών δεξιοτήτων.
Είχαμε οι ίδιοι βιώσει, τόσο τη δύναμη μιας αποτελεσματικής εκπαιδευτικής εμπειρίας, όσο και την αξία της σύγχρονης εκπαιδευτικής μεθοδολογίας – όπως είναι τα εκπαιδευτικά παιχνίδια και οι διαδραστικές ασκήσεις, που αποτελούν ένα σημαντικό μέρος της εκπαιδευτικής πρακτικής μας. Πιστεύουμε στη συνεχή αυτο-ανάπτυξη του ανθρώπου και γνωρίζουμε πως αυτή η διαδρομή γίνεται πιο εύκολη όταν υπάρχει κάποιος δίπλα σου. Χαιρόμαστε πολύ όταν ενδυναμώνουμε τους εκπαιδευόμενούς μας να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις αυτής της διαδρομής.
Τι το ξεχωριστό προσφέρει το Game Tree και ποια τα οφέλη για τους συμμετέχοντες;
Η αλήθεια είναι ότι η εκπαίδευση είναι ένα αγαθό που προσφέρεται με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους, ανάλογα τις ιδιαίτερες ανάγκες και προσδοκίες καθενός. Το γεγονός αυτό θα ανέμενε κανείς ότι βοηθάει τους παρόχους εκπαίδευσης να συνειδητοποιήσουν την αξία της διάγνωσης των εκάστοτε εκπαιδευτικών αναγκών και της συνεπακόλουθης παραμετροποίησης των εκπαιδευτικών υπηρεσιών που προσφέρουν. Η πραγματικότητα είναι διαφορετική: Συνεχώς αναπαράγονται εκπαιδευτικά προϊόντα και υπηρεσίες με στόχο τη μαζική ‘κατανάλωση’. Αντίθετα, στο Game Tree δίνουμε μεγάλη έμφαση στις πραγματικές ανάγκες και ιδιαιτερότητες κάθε πελάτη, εταιρείας ή φυσικών προσώπων. Επενδύουμε σημαντικό χρόνο συζητώντας μαζί τους, δημιουργούμε tailor made εκπαιδευτικά υλικά και σχεδιάζουμε εκπαιδευτικές παρεμβάσεις με συγκεκριμένα, απολύτως μετρήσιμα αποτελέσματα.
Γιατί κατά τη γνώμη σας η ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων είναι απαραίτητο συστατικό τόσο για την προσωπική όσο και για την επαγγελματική ευημερία;
Είναι γεγονός ότι η βασική γνώση ενός ζητήματος ή η τεχνική εξειδίκευση σε ένα αντικείμενο αποτελεί προϋπόθεση για την ενασχόληση κάποιου με συγκεκριμένο επαγγελματικό πεδίο. Από την άλλη, όμως, η παραδοχή αυτή δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι ο άνθρωπος που έχει γνώσεις σε ένα αντικείμενο μπορεί να φέρει εις πέρας με επιτυχία το έργο που έχει αναλάβει, ιδιαίτερα, αν σε αυτή τη διαδικασία εμπλέκονται και άλλοι. Ας πάρουμε ένα συγκεκριμένο παράδειγμα: Υπάλληλος τεχνικής υποστήριξης που κατέχει άριστα το αντικείμενό του, αλλά δυσκολεύεται στη συνεργασία με τους συναδέλφους του, αδυνατεί να καταλάβει την (όποια) άλλη πλευρά και επιμένει πάντα να κάνει τα πράγματα με τον δικό του τρόπο, αντιστεκόμενος σε αλλαγές και προκλήσεις. Πόσες πιθανότητες υπάρχουν, ώστε να μπορεί αυτός ο άνθρωπος να λειτουργήσει ομαλά σε μια ομάδα εντός του εργασιακού του περιβάλλοντος; Είναι φανερό, βέβαια, ότι παρόμοια πράγματα συμβαίνουν και στην προσωπική και κοινωνική μας ζωή. Χρειάζεται δηλαδή να έχουμε επίγνωση της επίδρασης που έχουμε στους άλλους γύρω μας και να προσπαθούμε να δημιουργούμε και να διατηρούμε λειτουργικές σχέσεις, σχέσεις στις οποίες τα όρια είναι διακριτά, υπάρχει ειλικρίνεια και ανοχή στη διαφορετική άποψη, σχέσεις οι οποίες βασίζονται σε μια κουλτούρα αμοιβαίου οφέλους.
Πηγή: www.epixeiro.gr