Τα 10 πιο «καυτά» επαγγέλματα του 2018. Είσαι μέσα;

1|08|18

Η πραγματικότητα

 

Γνωστοί γκουρού της τεχνολογίας και επιχειρηματίες έχουν δηλώσει κατά καιρούς ότι ζούμε στους πιο ενδιαφέροντες καιρούς. «Σίγουρα στα επόμενα 10 χρόνια θα βιώσουμε μια ψηφιακή πρόοδο πολύ πιο έντονη από ότι τα τελευταία 50 χρόνια», Denis O’ Brien. «Περιμένουμε περισσότερες αλλαγές στα επόμενα 20 χρόνια από αυτές που ζήσαμε στα προηγούμενα 300», Gerd Leonhard. Το ίδιο πάνω κάτω έχει δηλώσει και ο Peter FiskΠοιες μπορεί να είναι όμως αυτές οι αλλαγές; Και κυρίως, πώς θα επηρεάσουν τα μελλοντικά επαγγέλματα, ώστε να είμαστε σίγουροι ότι θα επιλέξουμε το σωστό;

 

Αυτό που είναι ήδη γνωστό είναι πως το κενό ανάμεσα σε προσφορά και ζήτηση σε ψηφιακές δεξιότητες αυξάνεται, όπως και οι σχετικές θέσεις εργασίας. Επαγγελματίες σε κλάδους όπως software development, digital marketing, big data, cybersecurity είναι απαραίτητοι κι αυτό είναι ένα πρόβλημα που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν όλες οι χώρες, ανεξάρτητα από την οικονομική τους κατάσταση.

 

Ποια είναι όμως τα καλύτερα επαγγέλματα για να ασχοληθείς για το 2018; Το site Glassdoor, που ασχολείται με την αναζήτηση εργασίας παγκοσμίως, παρουσιάζει μια λίστα 10 επαγγελμάτων, βάζοντας 3 κριτήρια για την επιλογή τους: τον αριθμό των θέσεων που «ανοίγουν», το μισθό και τη συνολική ικανοποίηση που παίρνει ο εργαζόμενος από τη θέση αυτή. Η έρευνα αφορά τις ΗΠΑ, σίγουρα όμως είναι κάτι που αφορά και τον υπόλοιπο κόσμο. «Τα μισά επαγγέλματα για αυτή τη χρονιά αφορούν άμεσα τους κλάδους της γρήγορα αναπτυσσόμενης τεχνολογίας και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, απαιτούν υψηλές δεξιότητες, έχουν υψηλές αμοιβές και οι εργαζόμενοι είναι ικανοποιημένοι», λέει ο Dr. Andrew Chamberlain, επικεφαλής οικονομολόγος της εταιρίας. Πάμε να τα δούμε:

 

Η λίστα

 

  1. Data Scientist, μέσος μισθός: $110,000
  2. DevOps Engineer, μέσος μισθός $105,000
  3. Marketing Manager, μέσος μισθός: $85,000
  4. Εργοθεραπευτής, μέσος μισθός: $74,000
  5. HR Manager, μέσος μισθός: $85,000
  6. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, μέσος μισθός: $76,000
  7. Strategy Manager, μέσος μισθός: $135,000
  8. Mobile Developer, μέσος μισθός: $90,000
  9. Product Manager, μέσος μισθός: $113,000
  10. Μηχανικός Παραγωγής, μέσος μισθός: $72,000

 

Θα πρόσεξες ότι κάποια από τα παραπάνω επαγγέλματα έχουν διαφορετικό χρώμα. Είναι αυτά που απαιτούν αυξημένες ψηφιακές δεξιότητες ή να έχεις κάποια καλή γνώση στο κομμάτι του προγραμματισμού και είναι παραπάνω από τα μισά στη λίστα. Έχοντας αφουγκραστεί την παγκόσμια τάση της αγοράς, στην AFDEmp πραγματοποιούται τα Coding Bootcamps: ταχύρρυθμα και εντατικά προγράμματα εκπαίδευσης 500 ωρών στον Προγραμματισμό και την ανάπτυξη εφαρμογών, στις γλώσσες Java ή C#, τόσο σε full-time πρόγραμμα 8 ωρών την ημέρα, όσο και σε part-time πρόγραμμα, 4 ωρών την ημέρα. Σκοπό έχουν την άμεση επανειδίκευση νέων χωρίς σχετικό υπόβαθρο και όραμα τη δημιουργία 500.000 νέων θέσεων εργασίας στις ψηφιακές δεξιότητες, σε ορίζοντα δεκαετίας. Ήδη δεκάδες απόφοιτοι του προγράμματος έχουν βρει θέσεις εργασίας αορίστου χρόνου σε κορυφαίες εταιρίες, με το ποσοστό απασχολησιμότητας να αγγίζει το 95%!

 

 

Πηγή: afdemp.org