Παραδοχή Facebook: Προσλάβαμε εταιρεία για να πλήξει τον Τζορτζ Σόρος

22|11|18

Την ευθύνη ανέλαβε ο επικεφαλής της επικοινωνίας για την πρόσληψη της Definitions Public Affairs

 

Το Facebook παραδέχτηκε την Τετάρτη ότι ανώτατο στέλεχός του προσέλαβε μια εταιρεία δημοσίων σχέσεων για να επιτεθεί στον Τζορτζ Σόρος και να υπονομεύσει τις κριτικές δημοσιοποιώντας τη σχέση τους με τον δισεκατομμυριούχο.

 

Σύμφωνα με τον Guardian, o Elliot Schrage, ο απερχόμενος επικεφαλής των επικοινωνιών του Facebook, ανέλαβε την ευθύνη για την πρόσληψη της εταιρείας Definers Public Affairs σε ένα υπόμνημα που ανέφερε για πρώτη φορά η TechCrunch και στη συνέχεια δημοσιεύθηκε ως blog post την παραμονή της ημέρας των Ευχαριστιών στις ΗΠΑ.

 

Τόσο ο Mark Zuckerberg όσο και ο Sheryl Sandberg δήλωναν με σχόλιά τους στον Τύπο άγνοια για την πρόσληψη αυτή.

«Τους ζητήσαμε να κάνουν δουλειά στην υπόθεση Σόρος; Ναι» αναφέρει το μέμο. Ο Schrage, από την πλευρά του, εξήγησε ότι οι «δουλειές» αυτές για τον Σόρος είχαν διττή σημασία.

 

Αφού ο Σόρος χαρακτήρισε το Facebook και το Google ως «απειλή για την κοινωνία» σε  παλαιότερη ομιλία του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός τον Ιανουάριο του 2018, το Facebook ζήτησε από την εταιρεία να διενεργήσει έρευνα επειδή «ήθελε να καθορίσει εάν είχε οικονομικό κίνητρο».

 

Αργότερα, όταν εμφανίστηκε ένας νέος οργανισμός, επικριτής των πρακτικών για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, ονόματι Freedom From Facebook, η Definers Public Affairs «έμαθε ότι ο Τζόρτζ Σόρος χρηματοδοτούσε πολλά από τα μέλη του συνασπισμού», όπως γράφει χαρακτηρισστικά ο Schrage και «προετοίμασε έγγραφα και τα έδωσε στον Τύπο για να δείξει ότι δεν επρόκειτο για ένα απλό, αυθόρμητο κίνημα λαϊκής βάσης».

 

Η αντισημιτική και αβάσιμη συνωμοσία σχετικά με τον Σόρος, αναφέρει ο Guardian, έχει γίνει σύνηθης τα τελευταία χρόνια, με τους πρωταγωνιστές Ρεπουμπλικάνους συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, να επικαλείται το όνομά του για να υπονομεύσει κριτικές και διαδηλωτές.

Το υπόμνημα Schrage δεν περιλαμβάνει καμία συγγνώμη για τη δράση της εταιρείας Definers Public Affairs ή του Facebook σχετικά με τον Σόρος.

 

Αντίθετα, ο Schrage υπερασπίστηκε την ιδέα μιας επιχείρησης που χρησιμοποιεί συμβουλευτική πολιτική για να πραγματοποιήσει έρευνα αντιπολίτευσης για τους επικριτές της.

 

Έγραψε μάλιστα «Ορισμένες από αυτές τις εργασίες χαρακτηρίζονται ως έρευνα της αντιπολίτευσης, αλλά πιστεύω ότι θα ήταν ανεύθυνο και αντιεπαγγελματικό για μας να μην κατανοήσουμε τα υπόβαθρα και πιθανές συγκρούσεις συμφερόντων των επικριτών μας».

 

Πηγή: athensvoice.gr