Δαπάνες 3,7 τρισ. δολαρίων στην πληροφορική το 2018

27|10|17
H διεθνής αγορά πληροφορικής (IT) αναμένεται να κινηθεί ανοδικά κατά 4,3% το 2018 έναντι ετήσιας ανάπτυξης 3,3% για το 2017.
Ετσι, οι δαπάνες πληροφορικής από 3,5 τρισ. δολάρια το 2017 θα φτάσουν το 2018 τα 3,7 τρισ. δολάρια πιστοποιώντας πως ο κλάδος παραμένει ένας από τους καταλύτες της παγκόσμιας ανάπτυξης.
Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της Gartner, οι τομείς του Επιχειρηματικού Λογισμικού (Enterprise Software), των Συσκευών και των Υπηρεσιών Πληροφορικής (IT Services) θα είναι τόσο το 2017 όσο και το 2018 εκείνοι που θα δουν τα μεγαλύτερα ποσοστά ανάπτυξης.
Ο κλάδος του Enterprise Software εκτιμάται ότι θα διευρυνθεί σε αξία κατά 8,5% το 2017 και κατά 9,4% το 2018 και θα είναι εκείνος ο τομέας του ΙΤ με τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης.
Ο κλάδος των Συσκευών αναμένεται, επίσης, να παρουσιάσει ανάπτυξη κατά 5,3% το 2017 και κατά 5% το 2018. Μάλιστα, ο τομέας των Συσκευών, σύμφωνα με την ανάλυση της Gartner, θα παρουσιάσει αύξηση για πρώτη φορά ύστερα από δύο χρόνια, γεγονός το οποίο οι αναλυτές αποδίδουν, αφενός, στην αύξηση της μέσης τιμής πώλησης στην κατηγορία των premium κινητών στις ώριμες αγορές και, αφετέρου, στην αναμενόμενη ζήτηση για υπολογιστές από επιχειρήσεις, που αντικαθιστούν τις συσκευές τους με ηλεκτρονικούς υπολογιστές με λειτουργικό Windows 10.Τέλος, την τρίτη καλύτερη επίδοση σε επίπεδο ρυθμών ανάπτυξης εκτιμάται ότι θα εμφανίσει ο κλάδος των Υπηρεσιών Πληροφορικής, καταγράφοντας άνοδο κατά 4% το 2017 και κατά 5,3% το 2018.
Παράγοντες ανάπτυξης
«Το τοπίο στην αγορά Πληροφορικής αλλάζει σε παγκόσμια βάση. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός των επιχειρήσεων είναι μια προσπάθεια να δημιουργηθούν συνδεδεμένες πλατφόρμες και νέες ροές εσόδων. Οι οργανισμοί, που δεν δημιουργούν νέα ψηφιακά επιχειρηματικά μοντέλα ή νέους τρόπους συμμετοχής, μένουν πίσω. Οι εταιρείες που δεν κινούνται ψηφιακά ταχύτερα από τους πελάτες τους θα μείνουν πίσω» αναφέρει η Gartner στην ανάλυσή της.
Οι αναλυτές της εταιρείας σχολιάζουν ότι, πλέον, «η καινοτομία, που βασίζεται στην τεχνολογία, εξελίσσεται ταχύτερα απ’ ό,τι μπορούν να ακολουθήσουν οι περισσότεροι οργανισμοί και επιχειρήσεις. Προτού καν υλοποιηθεί μια καινοτομία, δύο νέες βγαίνουν στην αγορά».
Επισημαίνουν δε ότι τα στελέχη των εταιρειών, που έχουν την ευθύνη χάραξης της ψηφιακής στρατηγικής, θα χρειαστεί να ακολουθήσουν σταθερό ρυθμό ανάπτυξης της καινοτομίας, ο οποίος θα πρέπει να μπορεί να διατηρηθεί ανεξάρτητα από τις όποιες εξελίξεις στο μακροοικονομικό περιβάλλον της κάθε χώρας.
Πηγή: www.ka-business.gr