Journey2Jobs: Ένα ταξίδι προς την εργασία για τους νέους

11|12|17

Η Μάρεα Λαουτάρη και ο Νίκος Πατσέλης μίλησαν στο epixeiro.gr για το Journey2Jobs, στο οποίο ανέλαβαν τα soft skills και το coaching των υποψηφίων.

 

Πριν διαβάσετε τα όσα έιπαν οι δυο τους στο epixeiro.gr, ας τους γνωρίσουμε πρώτα λίγο καλύτερα.

 

Η Μάρεα Λαουτάρη λοιπόν σπούδασε Οικονομικά & Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και απέκτησε Μaster στην Επικοινωνία από το Πανεπιστήμιο του Manchester στην Αγγλία. Εργάστηκε για περισσότερα από 15 χρόνια στον τομέα της Εταιρικής Επικοινωνίας σε κορυφαίες εταιρίες όπως είναι η Rolls-Royce και η Coca-Cola. Έχοντας ως πάθος και γνώμονα τον άνθρωπο, το 2010, αποφάσισε να κάνει στροφή στην καριέρα της και να εκπαιδευτεί στις ΗΠΑ, στον τομέα της Προσωπικής Ανάπτυξης, του Coaching και της Στρατηγικής Παρέμβασης. Πιστοποιήθηκε ως Strategic Intervention Coach με καθηγητές τον παγκοσμίου φήμης Peak Performance Coach Tony Robbins, και την κορυφαία ψυχοθεραπεύτρια Cloe Madanes. Έχει, επίσης, εκπαιδευτεί στην Αγγλία από τον δημιουργό του Neuro Linguistic Programming (NLP), Dr. Richard Bandler και τον Paul McKeena, από τη συνδημιουργό του NLP Judith DeLozier και από τον δημιουργό της τεχνικής Gold Counselling Dr. Georges Philips. Το 2010 ίδρυσε την εταιρία 1+1=2 Life & Business Coaching με έδρα την Αθήνα και συνεργάζεται με ιδιώτες αλλά και στελέχη επιχειρήσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό μέσω ατομικών συνεδριών, ομάδες Coaching (1+1=2 Life Coaching Lab) και σεμιναρίων σε θέματα προσωπικής βελτίωσης και ανάπτυξης, αυτοπεποίθησης, αλλαγή οπτικής, μοτίβων συμπεριφοράς, θέματα καριέρας και σχέσεων, με στόχο την επίτευξη υψηλών στόχων και αλλαγών μέσα σε διάστημα μόλις 3 μηνών.

 

O Νίκος Πατσέλης από την άλλη, γεννήθηκε το 1981 στην Αθήνα. Το ακαδημαϊκό του υπόβαθρο προέρχεται από τις Κοινωνικές Επιστήμες και συγκεκριμένα το Πάντειο Πανεπιστήμιο, ενώ έλαβε μεταπτυχιακή εξειδίκευση  στην Οικονομική και Περιφερειακή Ανάπτυξη με στόχευση στον ρόλο των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Ασχολείται ενεργά με την Επαγγελματική Συμβουλευτική από το 2006, ενώ το 2012 ίδρυσε την Career In Progress, που προσφέρει καινοτόμο consulting  στους τομείς της Απασχόλησης, του Επαγγελματικού Προσανατολισμού και της Επιχειρηματικής Ανάπτυξης, λειτουργώντας ως ο Επιστημονικός Υπεύθυνος μιας εξειδικευμένης Ομάδας Συμβούλων. Έχει υποστηρίξει την προσπάθεια εκατοντάδων υποψηφίων εργαζομένων, εφήβων και φοιτητών, προκείμενου να χαράξουν την επαγγελματική τους πορεία. Τα τελευταία χρόνια έχει ενεργή ενασχόληση στην εκπαίδευση και τοποθέτηση αποφοίτων Θετικών Επιστημών σε θέσεις εργασίας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ταυτόχρονα, έχει συμμετάσχει σε διάφορα Ευρωπαϊκά και Συγχρηματοδοτούμενα Προγράμματα Κατάρτισης και Απασχόλησης που απευθύνονται σε γενικές και ευπαθείς ομάδες πληθυσμού. Τέλος, έχει παραστεί ως ομιλητής σε δεκάδες ημερίδες, συνέδρια και εργαστήρια, πάνελ Πανεπιστημίων, Επιστημονικών και Ιδιωτικών Φορέων, που αφορούν στην Αναζήτηση Εργασίας και τον Επαγγελματικό Προσανατολισμό με σκοπό την κινητοποίηση των Υποψηφίων και την πληροφόρηση σχετικά με θέματα της σύγχρονης Αγοράς Εργασίας.

 

Τι είναι λοιπόν το Journey2Jobs, σε ποιους απευθύνεται, τι προσφέρει και ποια τα αποτελέσματα ως τώρα;

 

Νίκος Πατσέλης: To Journey2Jobs ξεκίνησε να υλοποιείται πριν ένα χρόνο ως ένα καινοτόμο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα που θα είχε την ικανότητα να διασυνδέσει άνεργους απόφοιτους θετικών σχολών επιστημών με την αγορά εργασίας, τόσο στο επίπεδο των απαραίτητων τεχνικών γνώσεων, όσο και στην ενδυνάμωση των προσωπικών τους δεξιοτήτων. Η κοινοπραξία που συστήθηκε για το σχεδιασμό, την υλοποίηση και την αξιολόγηση του προγράμματος απευθύνθηκε στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το οποίο από την πρώτη στιγμή πίστεψε και υποστήριξε την πρωτοβουλία, δρώντας ως ο αποκλειστικός Δωρητής του Προγράμματος. Η αρχική μας δέσμευση αφορούσε στην εντατική εκπαίδευση 50 υποψηφίων άνεργων πτυχιούχων, από τους οποίους το 60% με την ολοκλήρωση της δράσης θα είχε απορροφηθεί σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα του Προγραμματισμού στην Ελλάδα. Μετά από σκληρή και επίπονη εργασία περίπου 80 ανθρώπων (Φορέων Ομάδας Έργου, Εκπαιδευτών και Εκπαιδευομένων) πετύχαμε ένα μοναδικό επίτευγμα για τα ελληνικά δεδομένα: συνολικά εκπαιδεύτηκαν 59 υποψήφιοι, 56 από τους οποίους έχουν ήδη ενταχθεί στην αγορά εργασίας σε εταιρείες σχετικές με το αντικείμενό τους, με συμβάσεις αορίστου χρόνου και μισθό μεγαλύτερο του βασικού.  Πιο αναλυτικά, συγκεντρώσαμε σχεδόν 1.000 αιτήσεις ενδιαφέροντος, επιλέξαμε 59 ανέργους έπειτα από 200 προσωπικές συνεντεύξεις, κινητοποιήσαμε περίπου 150 εταιρείες που μας υποστήριξαν στον σχεδιασμό του προγράμματος εκπαίδευσης, ενώ 31 εταιρείες -από τις μεγαλύτερες του χώρου- προσέλαβαν τους αποφοίτους μας, μετά από σκληρή και απαιτητική διαδικασία αξιολόγησης. Το Journey2Jobs πέτυχε το 100% των στόχων για τους οποίους δεσμεύτηκε. Δώσαμε την ευκαιρία σε ένα σημαντικό αριθμό νέων ανθρώπων να μπουν στην αγορά εργασίας και να μπορούν να ατενίζουν το μέλλον με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία. Το Journey2Jobs είναι ένα πρότυπο Πρόγραμμα Εκπαίδευσης το οποίο ανέβασε υψηλά τον πήχη και κυρίως απέδειξε πως στην Ελλάδα του 2017 υπάρχουν διέξοδοι, προοπτικές και τελικά αξίζει να προσπαθείς.

 

Κ. Πατσέλη, αναλάβατε το κομμάτι των soft skills και δουλέψατε πάνω στο πρόγραμμα για την προετοιμασία των εκπαιδευομένων στην αγορά εργασίας. Πείτε μας δυο λόγια γι’ αυτό, τι ακριβώς κάνατε και πώς πήγε;

 

Νίκος Πατσέλης: Ως επικεφαλής της Επιστημονικής Ομάδας της Career In Progress, η οποία συμμετείχε στην Ομάδα Έργου του Journey2Jobs, αναλάβαμε την εκπαίδευση και την υποστήριξη των υποψηφίων στον κεντρικό τομέα τον οποίο δραστηριοποιούμαστε εταιρικά: Την Επαγγελματική Συμβουλευτική στην Αναζήτηση Εργασίας. Γνωρίζαμε από την εμπειρία μας πως η ενδυνάμωση των soft skills, δεξιοτήτων δηλαδή που αφορούν στην επικοινωνία, στην διαχείριση αρμοδιοτήτων και στην ανάπτυξη εταιρικής συμπεριφοράς, είναι απαιτήσεις πρωτεύουσας σημασίας  για την επιλογή ενός υποψηφίου.  Έπειτα από ενδελεχή έρευνα των πιο πρόσφατων πρακτικών του εξωτερικού, καταρτίσαμε ένα tailor made training για Developers στα πεδία της Δημιουργίας Βιογραφικού Σημειώματος, των Τεχνικών Αναζήτησης Εργασίας, της κατασκευής ανταγωνιστικών SEO LinkedIn Profiles για Developers καθώς και της Προετοιμασίας Συνέντευξης, σε γενικό (HR Interview) και σε τεχνικό (Technical Interview) επίπεδο. Το αποτέλεσμα από την πρώτη στιγμή ήταν εντυπωσιακό: Τα Βιογραφικά των υποψηφίων έγιναν ιδιαίτερα ελκυστικά, τα Profiles στο LinkedIn άρχισαν από την πρώτη στιγμή να δέχονται “επισκέψεις” και κλήσεις από Recruiters, ενώ η διεξοδική ανάλυση για κάθε βήμα μιας Συνέντευξης, μέσα από πραγματική προσομοίωση αποτέλεσε για τους Εκπαιδευομένους μια εξαιρετική προετοιμασία. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να αναφέρω πως Υποψήφιοι του Προγράμματος Journey2Jobs προσλήφθηκαν σε εταιρεία προγραμματισμού ύστερα από διαδικασία ακόμη και 5 Συνεντεύξεων!

 

Κα. Λαουτάρη, αντίστοιχα αναλάβατε το κομμάτι του coaching και εργαστήκατε με τα παιδιά πάνω στο Life and Business Coaching. Πείτε μας δυο λόγια για αυτό, τι ακριβώς κάνατε και πώς πήγε;

 

Μάρεα Λαουτάρη: Το Life & Business Coaching αποτέλεσε σημαντικό κομμάτι της εκπαίδευσης των παιδιών που συμμετείχαν στο Journey2Jobs. Το Coaching αφορά στην προσωπική ανάπτυξη, τη συναισθηματική ενδυνάμωση και αυτοπεποίθηση. Προσφέρει γνώση σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου μας και για το πώς μπορούμε να τον χρησιμοποιήσουμε παραγωγικά ώστε να επιτύχουμε τους στόχους μας, αντί να του επιτρέπουμε να μας «χρησιμοποιεί» μέσω περιοριστικών πεποιθήσεων, ανασφαλειών και φόβων. Τα παιδιά εκπαιδεύτηκαν στην Ψυχολογία των 6 Ανθρώπινων Αναγκών που εξηγούν γιατί οι άνθρωποι κάνουν αυτά που κάνουν, αναγνώρισαν τις προσωπικές τους αξίες που λειτουργούν σαν εσωτερική πυξίδα που μας κατευθύνει υποσυνείδητα σε συγκεκριμένες επιλογές και αποφάσεις, έμαθαν τη διαδικασία στοχοθέτησης που χρησιμοποιούν οι πλέον επιτυχημένοι άνθρωποι παγκοσμίως και βελτίωσαν τις επικοινωνιακές τους δεξιότητες μέσα από βιωματικές ασκήσεις. Ηταν εντυπωσιακή η αλλαγή της συναισθηματικής κατάστασης των παιδιών από εβδομάδα σε εβδομάδα. Μάλιστα με χαρά διαπιστώσαμε ότι ένα μεγάλο ποσοστό των συμμετεχόντων, το 46%, αναζήτησε εργασία -και πέτυχε αποτελέσματα- χωρίς να περιμένει βοήθεια από εμάς. Αποφάσισαν δηλαδή να δράσουν μόνοι τους ως προς τον τελικό στόχο, κάτι το οποίο αποδεικνύει ότι το επίπεδο «φόβου» έπεσε δραματικά και ανέβηκε σημαντικά η αντίληψη της προσωπικής δύναμης.

 

Πηγή: www.epixeiro.gr