Αύξηση των ψηφιακών επιθέσεων και το 2018

19|12|17

Αύξηση των περιστατικών και των κινδύνων, που απειλούν την κυβερνοασφάλεια, αναμένεται και για το 2018. Η τάση των αυξημένων επιθέσεων στις κρίσιμες υποδομές εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί, καθώς θα υπάρξουν περαιτέρω απειλές ενάντια σε συστήματα υποδομών το 2018. Στο μεταξύ, ενώ πολλές μεγάλες επιχειρήσεις φαίνεται ότι πλέον υπολογίζουν περισσότερο την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, και οι ομάδες ασφαλείας φροντίζουν τόσο για κατάλληλες επενδύσεις όσο και για έμπειρα στελέχη, πολλές μικρότερες εταιρείες, που προμηθεύουν αγαθά και υπηρεσίες σε μεγαλύτερους οργανισμούς, ακόμη δυσκολεύονται. Το γεγονός αυτό τις καθιστά ελκυστικό στόχο.

 

Τα παραπάνω είναι μερικά από τα συμπεράσματα σχετικής έκθεσης, που δημοσίευσε χθες η ESET. Η έκθεση «Cybersecurity Trends 2018: The Cost of our Connected World», που έχουν επιμεληθεί οι ειδικοί στον τομέα κυβερνοασφάλειας της ESET, παρουσιάζει θέματα που θα απασχολήσουν όλους μας κατά τη νέα χρονιά, δεδομένης της αύξησης στη συχνότητα αλλά και την πολυπλοκότητα των περιστατικών  στον κυβερνοχώρο που σημειώθηκε το 2017. Η έκθεση επικεντρώνεται στο ransomware, τις επιθέσεις σε κρίσιμα συστήματα υποδομών, στο malware και στην καταπολέμηση της εγκληματικής δραστηριότητας, καθώς και στις κυβερνοαπειλές που στοχεύουν στις εκλογικές εκστρατείες και στα προσωπικά δεδομένα.

 

Εξετάζει δε την έκρηξη του ransomware και το γεγονός ότι πολλές εταιρείες εξακολουθούν να είναι διατεθειμένες να δαπανήσουν μεγάλα ποσά σε λύτρα, παρά να επενδύσουν στην άμυνα ενάντια σε κυβερνοεπιθέσεις, προειδοποιώντας ότι αυτή η συγκεκριμένη τάση, που δεν εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα μίας επιχείρησης, είναι πιθανό να συνεχιστεί το 2018.

 

Εκλογές

 

Στο μεταξύ, στο κεφάλαιο «Doing time for cybercrime: police and malware research join force» αποτυπώνεται η σημασία της συνεργασίας των εταιρειών ασφάλειας και των υπηρεσιών επιβολής του νόμου και η συμβολή της στο να καταστεί το Διαδίκτυο ασφαλέστερο για όλους, εκτός από τους εγκληματίες του κυβερνοχώρου.

 

Όπως παρατηρούν οι συντάκτες της έκθεσης, τα κενά ασφάλειας των εκλογών υπογραμμίστηκαν το 2017, καθώς έλαβαν χώρα σημαντικά εκλογικά γεγονότα σε όλο τον κόσμο. «Μπορούν να αλλοιωθούν οι ψήφοι του εκλογικού σώματος; Μπορούν να επηρεαστούν οι ψηφοφόροι κατά την προεκλογική περίοδο από χάκερ-ακτιβιστές που προσπαθούν να αλλάξουν την κοινή γνώμη» διερωτώνται οι συντάκτες της έκθεσης, τονίζοντας ότι οι χώρες θα πρέπει να επενδύσουν σε προληπτικά μέτρα το 2018 για να διασφαλίσουν την ψηφιακή ασφάλεια της δημοκρατικής διαδικασίας.

 

Η έκθεση υπογραμμίζει τέλος άλλη μια σημαντική παράμετρο σε σχέση με την ασφάλεια: ο κανονισμός GDPR θα αρχίσει να ισχύει από το Μάιο του 2018, αντικαθιστώντας την προηγούμενη σχετική οδηγία (Data Protection Directive). Το γεγονός αυτό σηματοδοτεί την αύξηση του ενδιαφέροντος από πλευράς νομοθεσίας σχετικά με την προστασία  των δεδομένων.

 

Πηγή: www.sepe.g