Τάσεις και προβλέψεις για τον Τουρισμό του Αύριο

25|01|18

Τα χαρακτηριστικά που θα έχει ο τουρισμός στο μέλλον αποκωδικοποιήθηκαν από διακεκριμένους ομιλητές και καταξιωμένους επαγγελματίες της τουριστικής αγοράς κατά τη διάρκεια της ημερίδας «The Tourism of Tomorrow» που διοργάνωσε το ACT (American College of Thessaloniki), μέλος του Κολλεγίου Ανατόλια που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή.

 

Κεντρικός ομιλητής του Συνεδρίου ήταν ο Γιώργος Αλεξάκης, αναπληρωτής καθηγητής του πανεπιστημίου Florida Gulf Coast, School of Resort & Hospitality Management (ΗΠΑ), ένα σημαντικό ακαδημαϊκό κέντρο του εξωτερικού σε μία περιοχή που αποτελεί τον μεγαλύτερο τουριστικό προορισμό στις ΗΠΑ και παγκοσμίως.

 

Ο κ. Αλεξάκης παρουσίασε τα διδάγματα του μοντέλου του διαμοιρασμού με παράδειγμα την Airbnb. «Οι ευέλικτες τιμές, οι αυθεντικές εμπειρίες και το αίσθημα της οικειότητας και της ασφάλειας, που προσφέρει η Airbnb, έχουν μειώσει σημαντικά τα έσοδα των ξενοδοχείων και καταλυμάτων σε όλον τον κόσμο. Μπορούμε να αντιγράψουμε ένα ξενοδοχείο, αλλά όχι τον συναισθηματικό δεσμό που δημιουργούμε με έναν τόπο, τον χώρο και τους ανθρώπους. Η βιομηχανία του τουρισμού οφείλει να επενδύσει στο κομμάτι του συναισθήματος και της αυθεντικής εμπειρίας που θα προσφέρει στον πελάτη» είπε.

 

Την έρευνα της Deloitte για το ξενοδοχείο του μέλλοντος συνόψισε ο Θεόδωρος Παπακωνσταντίνου, PrincipalDeloitte Central Mediterranean (Ελλάδα). Ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέδειξε τον ρόλο του ξενοδοχείου ως ενοποιητή εμπειριών (curator), match maker που φέρνει σε επαφή και δικτυώνει τους ανθρώπους, μέλους της κοινότητας που συνδέει τους επισκέπτες με την περιοχή, «αρχιτέκτονα» που ενισχύει την εμπειρία του ταξιδιώτη μέσα από πολυχρηστικούς χώρους, και «χορογράφου» που διαχειρίζεται τη συνολική εμπειρία – από την αρχή του ταξιδιού μέχρι και την επιστροφή από τον προορισμό.

 

Ο Gabriele SecolSenior ManagerDeloitte Central Mediterranean (Ιταλία), παρουσίασε έρευνα της συμβουλευτικής εταιρίας για τις καινοτόμες εφαρμογές και υπηρεσίες μέσα από τη συνδυασμένη χρήση των social media και της τεχνολογίας, με έμφαση στις ιδιαιτερότητες της Ελλάδας. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Deloitte η ραγδαία αναπτυσσόμενη τεχνολογία θα επηρεάσει τόσο τις διαδικασίες όσο και τις σχέσεις με τους πελάτες και τους ταξιδιώτες.

 

Όσον αφορά στις επενδύσεις που γίνονται στον ελληνικό και διεθνή χώρο ο Αντώνης Αβδελάς, Chief Sales & Marketing Officer, Sani Resort & Ikos Resorts, επεσήμανε την άνοδο του τουρισμού αναψυχής, τη δυναμική ανάπτυξη των luxury beach resorts σε σχέση με τα ξενοδοχεία πόλης, τις προσωποποιημένες εμπειρίες που μπορούν να προσφέρουν στους πελάτες τους, και το συγκριτικό πλεονέκτημα των προορισμών της Μεσογείου έναντι των ανταγωνιστών τους.

 

Από την πλευρά του ο Νίκος Χάντζος, Director of International Hotel Development Europe (Ελλάδα & Κύπρος), Marriott International, περιέγραψε τη διαδρομή των διεθνών ξενοδοχειακών αλυσίδων στην Ελλάδα, εκτίμησε ότι οι διεθνείς αλυσίδες θα έχουν μεγαλύτερη διείσδυση και παρουσία στην εγχώρια αγορά, και εντέλει θα επικρατήσει ισορροπία ανάμεσα στις ανεξάρτητες μονάδες και τα ξενοδοχεία που συνεργάζονται με ελληνικές και πολυεθνικές αλυσίδες.

 

Ο Πάνος Αλμυράντης, βραβευμένος European Hotel Manager of the Year 2014 και Γενικός Διευθυντής, Daios Cove Luxury Resort & Villas, μίλησε στο κοινό για τον ρόλο των στελεχών και των εργαζομένων στον ξενοδοχειακό κλάδο σε ένα περιβάλλον που βαίνει προς την «ψηφιοποίηση» (digitization), για την ανάγκη να χρησιμοποιηθούν τα κατάλληλα social media ώστε ο επαγγελματίας του χώρου να κατανοήσει και να προβλέψει τις ανάγκες και τις επιθυμίες του πελάτη. Επεσήμανε το γεγονός ότι ο «τουρισμός και ιδιαίτερα τα ξενοδοχεία στην Ελλάδα δεν επενδύουν στην έρευνα και την ανάπτυξη» και ότι οφείλουν να στρέψουν το βλέμμα τους στο εξωτερικό, ώστε να προσπαθήσουν να ευθυγραμμιστούν με τις παγκόσμιες τάσεις.

Ο Τηλέμαχος Μαυράκης, Διευθύνων Σύμβουλος Admine Group, αναφέρθηκε και ο ίδιος στον στρατηγικό ρόλο των social media – ειδικά εκείνων των μέσων που είναι πολύ αγαπητά στη γενιά των millennials –, στην αίσθηση που πρέπει να αποπνέουν σήμερα τα ξενοδοχεία, συνδέοντας τις θέσεις του με το παράδειγμα του επιτυχημένου rebranding του Makedonia Palace.

Έρευνες του ACT για τη Ρόδο και τη Λέσβο ως τουριστικοί προορισμοί

 

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου παρουσιάστηκαν οι έρευνες που έχει διεξάγει το ACT: Η πρώτη αφορά τη μελέτη επικοινωνιακής στρατηγικής για την ανάκαμψη της τουριστικής ανάπτυξης της Λέσβου μετά την προσφυγική κρίση με τίτλο «Lesvos: After all, it’s still the Aegean!». Η δεύτερη αφορά σε μεγάλη έρευνα αφορά στην αναβάθμιση των τουριστικών υποδομών και των υπηρεσιών της Ρόδου με τη συγκέντρωση και αξιολόγηση επίκαιρων υποδείξεων των τουριστών.

 

Πηγή: startupper.gr