Anassa Organics: Το ελληνικό τσάι που λάτρεψαν οι Άγγλοι

31|01|18

Η Anassa Organics είναι η υλοποίηση μια ιδέας που είχαν η Αφροδίτη Φλώρου και η Γιάννα Ματθαίου, η οποία και μίλησε στο epixeiro.gr. Και οι δύο με πολυετή εμπειρία σε διευθυντικές θέσεις, σε εταιρείες, στο marketing και τις πωλήσεις, δημιούργησαν ένα τσάι που ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο!

 

Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς, από ποιους και γιατί δημιουργήθηκε η Anassa Organics και ποιος  ο σκοπός της;

 

Όταν ξεκινήσαμε, η κατάσταση στη χώρα δεν ήταν ακριβώς θετική και στο εξωτερικό  άκουγες κυρίως αρνητικά σχόλια για την Ελλάδα. Εν τούτοις, χρόνια κι δυο μας στην αγορά, δεν διστάσαμε ποτέ μπροστά στις προκλήσεις. Αποφασίσαμε να ανατρέψουμε την κακή φήμη, με ένα δυνατό, απολύτως ελληνικό προϊόν, ένα απ’ όλα όσα αγαπούμε πολύ, κάτι που θα μάγευε με το άρωμα και την ποιότητά του, κάτι που θα μετέφερε την υπεροχή της ελληνικής γης ως την άκρη του κόσμου. Τα πρώτα που αναδύουν αυτή τη ξεχωριστή ελληνική ευωδία είναι τα αρωματικά φυτά. Νοιώσαμε την ανάγκη να τα αναδείξουμε και να τα συσκευάσουμε όπως τους αξίζει, ως πολύτιμα και μονάκριβα. Αυτή την ιδέα προσπαθήσαμε και κάναμε πράξη. Διαλέξαμε τα καλύτερα από τα καλύτερα και τα βάλαμε στη συσκευασία που τους αξίζει. Κάπως έτσι, ξεκίνησε η Anassa Organics.

 

O αρχικός σκοπός που παραμένει και σήμερα ίδιος είναι να κάνουμε γνωστά σε όλο τον κόσμο τα ελληνικά αρωματικά φυτά.

 

Πώς πήρατε την απόφαση να παρατήσετε τις δουλειές σας και να ασχοληθείτε με την Anassa Organics; Πώς σας ή

ρθε η έμπνευση; Είχατε προηγούμενη εμπειρία με το αντικείμενο;

 

Εργαζόμαστε και οι δυο σε εταιρίες παροχής υπηρεσιών για περίπου 20 χρόνια. Γνωριστήκαμε στον εργασιακό μας χώρο πριν από αρκετά χρόνια και από τότε μας δένει μια βαθιά φιλία. Κοινό μας όνειρο ήταν να κάνουμε μια δική μας δουλειά που θα διοχετεύσουμε τη δημιουργικότητα και τις γνώσεις μας. Θέλαμε να δημιουργήσουμε κάτι από την αρχή, να διαλέξουμε τους ανθρώπους που θα συνεργαστούμε, να μάθουμε και να γίνουμε καλύτερες μέσα από αυτό. Θέλαμε να κάνουμε κάτι που θα το αγαπάμε και θα το κάνουμε σωστά. Αυτό ακριβώς κάνουμε τα τέσσερα τελευταία χρόνια και αυτό που προέκυψε είναι αποτέλεσμα  πολύ επίμονης εργασίας, έρευνας και αγάπης!

 

Δεν είχαμε προηγούμενη εμπειρία και κανένας από το περιβάλλον μας. Με την αρχική σκέψη ότι εκτιμούμε τα ελληνικά προϊόντα και πιστεύουμε ότι είναι μοναδικά, αρχίσαμε την αναζήτηση. Όποιος έχει περπατήσει στην ελληνική φύση, από τα νησιά έως τα πιο ψηλά βουνά έχει μεθύσει από τα αρώματα που αναδύει. Από τα αρώματα των αρωματικών φυτών. Παρατηρήσαμε όμως πως τα εξαιρετικά ελληνικά αρωματικά φυτά φθάνουν στην αγορά σε ακατάλληλες συσκευασίες που υποβαθμίζουν το προϊόν και διακυβεύουν την ποιότητά τους. Έτσι είχαμε την ιδέα να τα παρουσιάσουμε όπως θα έπρεπε. Διαλέξαμε τα καλύτερα από τα καλύτερα και τα συσκευάσαμε όπως πρέπει.

 

Η Ελλάδα «φιλοξενεί» 6.500 διαφορετικά είδη και υποείδη φυτών εκ των οποίων τα 1.600 είναι ενδημικά, δηλαδή δεν τα βρίσκουμε πουθενά αλλού στον κόσμο! -Γιάννα Ματθαίου-

 

Τι το ξεχωριστό προσφέρει η Anassa Organics; Υπάρχει  κάποιος ειδικός τρόπος που φτιάχνουμε το τσάι του Anassa Organics;

 

Επιλέγουμε τα καλύτερα ελληνικής και βιολογικής καλλιέργειας αρωματικά φυτά, που συλλέγονται με το χέρι και αποξηραίνονται με φυσικό τρόπο, Γίνονται εργαστηριακές αναλύσεις για την ποιότητα, διαλέγονται και καθαρίζονται με το χέρι, διατηρούνται ολόκληρα τα φύλλα και οι καρποί για να διακρίνεται η υψηλή ποιότητά τους. Δώσαμε έμφαση στη συσκευασία και επιλέξαμε το μεταλλικό κουτί που είναι το καλύτερο μέσο φύλαξης των βοτάνων για να διατηρούνται τα συστατικά τους αναλλοίωτα στο πέρασμα του χρόνου.

 

Όταν ανοίγεις μια συσκευασία Ἄnassa, η όσφρησή σου χαίρεται απρόσμενα με την ευωδία που σε κατακλύζει. Αντιλαμβάνεσαι πως θα δοκιμάσεις κάτι πολύ ξεχωριστό. Αρχέγονες μνήμες σε προσκαλούν να γευτείς ένα αφέψημα από γνήσια ελληνικά αρωματικά φυτά στην βέλτιστη δυνατή ποιότητα.

 

Παράλληλα διαπιστώσαμε ότι οι οπαδοί των αφεψημάτων δυσκολεύονται να μεταφέρουν και να χρησιμοποιούν τα σύνεργα (τσαγιέρα, σουρωτήρι) στο χώρο εργασίας ή και αλλού. Θελήσαμε να προσφέρουμε μια λύση που θα έκανε εύκολη  την παρασκευή τους, χωρίς να χαθεί η μαγική ιεροτελεστία. Έτσι γεννήθηκε η ιδέα να περιλαμβάνεται στη συσκευασία ένα ολοκληρωμένο σύστημα παρασκευής των ροφημάτων, με ειδικά βιοδιασπώμενα φίλτρα και ξύλινα στηρίγματα για την κούπα, μέσα στα μεταλλικά κουτιά που προστατεύουν ιδανικά τα βότανα και τα διατηρούν αναλλοίωτα.

 

Κάθε συσκευασία μας περιέχει ειδικά βιοδιασπώμενα φίλτρα (τόσα όσες και οι δόσεις που αντιστοιχούν στο περιεχόμενο) αλλά και ξύλινα στηρίγματα που βοηθούν στην εκχύλιση των αρωματικών φυτών στο ζεστό νερό και ολοκληρώνουν μια μοναδική ιεροτελεστία με προϊόν ένα ευωδιαστό, γευστικό, ευεργετικό ρόφημα! Επιπλέον έρχεται κανείς σε άμεση επαφή με τα αρωματικά βότανα, βλέπει τα χρώματά τους, απολαμβάνει το  άρωμα τους, συμμετέχει στην όλη διαδικασία, επιλέγει με φροντίδα φύλλα και καρπούς, και γεμίζει με αυτά το φακελάκι  για να φτιάξει το ρόφημά του, η συμμετοχή μεγαλώνει την απόλαυση. Έτσι για πρώτη φορά στην Ελλάδα, «παντρεύεται» η παράδοση της αναλλοίωτης γεύσης με ένα πρωτοποριακό και σύγχρονο τρόπο σερβιρίσματος!

 

Τι σημαίνει ANASSA κυριολεκτικά και τι σημαίνει για εσάς;

 

Άνασσα, σημαίνει βασίλισσα στα αρχαία ελληνικά και για εμάς Άνασσα, είναι η ελληνική γη. Η γεωγραφική ιδιαιτερότητα και το μοναδικό ελληνικό κλίμα προικίζει τη γη με εξαίσιες γεύσεις και σπάνια αρώματα. Η ελληνική γη είναι μια μοναδική περίπτωση και της αρμόζει απολύτως αυτός ο τίτλος. Είναι η βασίλισσα που έχει και παράγει θησαυρούς, και πάνω σε αυτό βασίζεται η ιδέα και υλοποίηση της Anassa.

 

Η όλη προσπάθεια ξεκίνησε με δική σας χρηματοδότηση ή είχατε κάποια επένδυση από αλλού; Πόσα άτομα απασχολεί αυτή τη στιγμή η Anassa;

 

Η εταιρία ξεκίνησε με ίδια κεφάλαια των ιδρυτριών της. Η ανακήρυξη της εταιρίας σε μια από τις νικήτριες του Ελληνικού Βραβείου Επιχειρηματικότητας το 2014, ήταν για εμάς μεγάλη τιμή και μας έδωσε πρόσβαση σε χρηματοδότηση, για την ανάπτυξη της εταιρίας.

 

Σήμερα η εταιρία απασχολεί σταθερά 10 εργαζόμενους και σε αυτούς προστίθενται, με εποχιακή απασχόληση, κάποιοι επιπλέον.

 

Ποια είναι τα μεγαλύτερα εμπόδια που αντιμετωπίζετε στην καθημερινότητά σας; Πώς διασφαλίζεται η ποιότητα του τσαγιού;

 

Δεν ήταν καθόλου εύκολο να κάνουμε πραγματικότητα την ιδέα μας και σίγουρα και στην καθημερινή λειτουργία της επιχείρησης συνεχίζουν να υπάρχουν δυσκολίες.

 

Η γραφειοκρατία και το γεγονός ότι δεν υπάρχει καμία αρωγή από το κράτος αποτέλεσε και αποτελεί μια από τις δυσκολίες του εγχειρήματος.

 

Η ανεύρεση της κατάλληλης πρώτης ύλης, αφού δεν είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένη στη χώρα μας, η παραγωγή αρωματικών φυτών και μάλιστα βιολογικής καλλιέργειας. Η επιμονή στην ποιότητα και στην προέλευση. Αρκετά δύσκολο. Στην Anassa  επιλέγουμε από τα ελληνικά αρωματικά φυτά, τα καλύτερα. Η σχολαστική επιλογή της πρώτης ύλης, με αυστηρά κριτήρια ποιότητας (σωστή καλλιέργεια, σωστή αποξήρανση, εξαιρετική εμφάνιση), και ελληνικής προέλευσης και βιολογικής καλλιέργειας. Είναι αυτό, που αρχικά διαφοροποιεί τα ροφήματα της Anassa. Επιπρόσθετα είναι η διατήρηση ολόκληρων των φύλλων και καρπών που κάνει την ποιότητα διακριτή με την πρώτη ματιά, είναι μια δύσκολη διαδικασία.

 

Προφανώς όμως όλες οι δυσκολίες και τα εμπόδια δεν ήταν και δεν είναι ανυπέρβλητα όταν δουλεύεις με σταθερούς στόχους και πάθος για το αποτέλεσμα.

 

Για την υλοποίηση μιας ιδέας, χρειάζεται πολλή δουλειά, προγραμματισμός, θέληση, επιμονή και αγάπη για αυτό που επιχειρείς.

 

Οι παραγωγοί των πρώτων υλών σας είναι κατά πλειοψηφία επιχειρήσεις μικρού μεγέθους και οικογενειακού χαρακτήρα. Είναι μια κίνηση να βοηθήσετε τις μικρότερες επιχειρήσεις;

 

Η ποιότητα της πρώτης ύλης είναι για εμάς ένα στοίχημα που αγωνιζόμαστε καθημερινά να το κερδίσουμε. Ο ποιοτικός έλεγχος γίνεται με τη βοήθεια ειδικών και με εργαστηριακές αναλύσεις, εκεί που χρειάζεται.

 

Έτσι για την ανεύρεση την πρώτης ύλης, σε πρώτη φάση, συνεργαστήκαμε με ειδικούς και πραγματοποιήθηκε έρευνα για τους παραγωγούς και την ποιότητα των προϊόντων τους.

 

Στη συνέχεια ταξιδέψαμε και ταξιδεύουμε ακόμα, σε όλη την Ελλάδα για να βρούμε Έλληνες καλλιεργητές με παραγωγικές μονάδες μικρού μεγέθους και οικογενειακού χαρακτήρα, που διακρίνονται για τις σύγχρονες μεθόδους βιολογικής καλλιέργειας, τον τόπο παραγωγής και τον σεβασμό στο περιβάλλον, στη γη και στα προϊόντα της.  Είναι σημαντικό να ενισχύεις μικρές επιχειρήσεις, να τους δίνεις την ώθηση και το κίνητρο να μεγαλώσουν, να βελτιώσουν και να εξελίξουν τις μεθόδους τους. Δημιουργήσαμε και δημιουργούμε προσωπικές σχέσεις με τους παραγωγούς νοιαζόμαστε για τις καλλιέργειές τους και αυτοί δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό  στο προϊόν που μας παραδίδουν. Έχουμε πια μόνιμες συνεργασίες που εξελίσσονται και δημιουργούνται και νέες. Σεβόμαστε πολύ τη δουλειά των παραγωγών, καταλαβαίνουμε τις αγωνίες τους και αντίστοιχα εισπράττουμε σεβασμό για τη δική μας δουλειά και προσπάθεια.

 

Στην Ελλάδα, ευδοκιμούν περίπου πολλά αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, κατατάσσοντας τη χώρα μας στις πρώτες θέσεις σε παγκόσμια κλίμακα ως προς το πλήθος τους. Όμως, παρά την τεράστια ποικιλία και ποσότητα αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, η Ελλάδα δεν έχει καταφέρει μέχρι σήμερα να τους προσδώσει προστιθέμενη αξία. Πού πιστεύετε πως οφείλεται αυτό;

 

Η Ελλάδα «φιλοξενεί» 6.500 διαφορετικά είδη και υποείδη φυτών εκ των οποίων τα 1.600 είναι ενδημικά, δηλαδή δεν τα βρίσκουμε πουθενά αλλού στον κόσμο!

 

Αν και τα ελληνικά αρωματικά φυτά, λόγω κλίματος και εδάφους, είναι από τα καλύτερα στο κόσμο, ο κλάδος καλλιέργειας και μεταποίησης τους, δεν είναι, όσο θα έπρεπε, αναπτυγμένος. Οι καλλιεργητές είναι πολλοί λίγοι και η συσκευασία τους σε γενικές γραμμές δεν ήταν αυτή που έπρεπε έως σήμερα. Τα πολύ τελευταία χρόνια γίνονται κάποια βήματα, αλλά υπάρχει μεγάλο περιθώριο ανάπτυξης. Είναι σημαντικό να υπάρξουν όλο και περισσότερες τέτοιου είδους προσπάθειες που θα κάνουν γνωστή και θα καθιερώσουν στην παγκόσμια αγορά, τη φήμη της εξαιρετικής ποιότητας των ελληνικών α/φ. Σε αυτή την προσπάθεια πρέπει να συμβάλλει και να γίνει αρωγός και η ελληνική πολιτεία. Θα πρέπει να βοηθήσει, να ενισχύσει και να προωθήσει τέτοιες προσπάθειες, όπως επίσης θα πρέπει να εντάξει τα αρωματικά φυτά στα εθνικά προϊόντα που διακρίνονται για την υπεροχή τους.

 

Πηγή: www.epixeiro.gr