Επιτάχυνε τη startup σου στο οικοσύστημα της Κύπρου με το πρόγραμμα ARIS!

21|02|18

Η Director του Innovation and Entrepreneurship Centre της Deloitte στην Κύπρο, Μόνικα Ιωαννίδου, μίλησε στο epixeiro.gr για το ARIS, ένα πρόγραμμα επιτάχυνσης καινοτόμων startups το οποίο δημιουργήθηκε από τη Deloitte και την Τράπεζα Κύπρου.

Τι μπορεί να περιμένει μια startup μόλις γίνει δεκτή στο ARIS; Τι παροχές/υπηρεσίες προσφέρονται; Και ποιο είναι το πρόγραμμα που θα ακολουθήσει;

Οι startups φιλοξενούνται στο ARIS, το οποίο βρίσκεται στο κέντρο της Λεμεσού από 8 τουλάχιστον μέχρι 26 βδομάδες, περίοδος κατά την οποία τους παρέχονται συμβουλευτικές υπηρεσίες από τη Deloitte μέσα από το Κέντρο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας, το οποίο στεγάζεται επίσης στο ARIS. Υποστήριξη θα λαμβάνουν επίσης και από μια ομάδα μεντόρων, με στόχο να αναπτύξουν το επιχειρησιακό τους σχέδιο και το τελικό τους προϊόν ή υπηρεσία. Στις ομάδες, εκτός από τη στήριξη από τη Deloitte, παρέχεται γραφειακός χώρος, όπως επίσης και χώροι για συναντήσεις και βασικός γραφειακός εξοπλισμός.

Γιατί κάποιος να ξεκινήσει την startup του στην Λεμεσό; Τι οφέλη υπάρχουν πουδεν μπορεί να τα βρει σε άλλη πόλη;

Η Λεμεσός τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί, σε ένα σημαντικό επιχειρηματικό κέντρο για τη Μεσόγειο. Εδώ, έχουν επιλέξει να έχουν τη βάση τους μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες και εταιρείες παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών ενώ οι δραστηριότητες τους επεκτείνονται σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή αλλά και για κάποιες από αυτές, παγκόσμια. Οπότε αντιλαμβάνεστε ότι μια startup η οποία αρχίζει από εδώ, και με την στήριξη της Deloitte και της Τράπεζας Κύπρου, έχει σημαντικές προοπτικές συνεργασίας με αυτές τις εταιρείες εάν επιλέξει να αναπτύξει σχετικά προϊόντα και υπηρεσίες.

Παράλληλα, τα πλεονεκτήματα της Κύπρου γενικότερα για τις startups είναι αρκετά σημαντικά: Χαρακτηρίζουμε την Κύπρο ως σταυροδρόμι ανάμεσα στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική και αυτό ισχύει και δημιουργεί πολλά πλεονεκτήματα. Εδώ, ένα startup βρίσκεται στην ΕΕ αλλά έχει επίσης εύκολη πρόσβαση σε πάρα πολλές χώρες της Μ. Ανατολής και της Βορείου Αφρικής με τις οποίες η Κύπρος έχει εξαιρετικές σχέσεις.

Άλλα πλεονεκτήματα είναι το γεγονός ότι η χρησιμοποιείται ευρέως η αγγλική γλώσσα, ιδιαίτερα στον επιχειρηματικό κόσμο, έχουμε ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στον κόσμο και ένα εξαιρετικά ελκυστικό φορολογικό σύστημα. Εξαιρετικά σημαντική είναι και η πρόσφατη προώθηση πακέτου φορολογικών κινήτρων για startups, το οποίο αφορά στην αφαίρεση της επένδυσης που θα γίνει σε μια Startup από το φορολογητέο εισόδημα του επενδυτή μέχρι και το 50% του φορολογητέου εισοδήματος, με όριο έκπτωσης 150.000 Ευρώ το χρόνο.

Επίσης, κατά τη γνώμη μου, το μέγεθος της ντόπιας αγοράς, το οποίο είναι αρκετά μικρό και άρα ένα startup δε μπορεί να βασιστεί σε αυτό, μπορεί να αποτελέσει επίσης πλεονέκτημα. Θεωρώ ότι ακριβώς λόγω του μικρού μεγέθους, η Κυπριακή αγορά σε αρκετές περιπτώσεις, μπορεί να λειτουργήσει ως βάση για τον πιλότο των startups, πριν επεκταθούν σε άλλες αγορές.

 

Πηγή: www.epixeiro.gr