Γόβες ή γραβάτα;

9|03|18

Μπορεί πίσω από κάθε επιτυχημένο άντρα να υπάρχει πάντα μια δυναμική γυναίκα, αλλά πίσω από κάθε επιτυχημένη γυναίκα, υπάρχει ο εαυτός της!

Και μπορεί κύριοι, οι γυναίκες να αποτελούν μόνο το 34% των αυτοαπασχολούμενων στην Ελλάδα, αλλά αντισταθμιστικά έχουν το 52% του συνολικού πληθυσμού & ας μη ξεχνάμε πως το 60% των πτυχιούχων ανώτατης εκπαίδευσης στην Ευρώπη είναι γυναίκες.

Η γυναικεία επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα μπορεί να παρουσιάζει αυξητικές τάσεις χρόνο με το χρόνο σύμφωνα με έρευνες της Icap, ωστόσο ακόμα υπάρχουν δυσκολίες ώστε να εξισορροπηθεί σωστά αυτό το παιχνίδι μεταξύ ισχυρού και ασθενούς φύλου στην οικονομική αρένα.

Τι είδους δυσκολίες;

Ας ξεκινήσουμε από τις δυσκολίες πρόσβασης σε χρηματοδότηση, έλλειψη καθοδήγησης και συμβουλευτικής στα πρώτα βήματα έναρξης μιας επιχείρησης, έλλειψη ευκαιριών επαγγελματικής δικτύωσης & φυσικά δυσκολίες ως προς την εξισορρόπηση οικογενειακών και επαγγελματικών υποχρεώσεων.

Οι δράσεις των φορέων, τα οικονομικά προγράμματα του ΟΑΕΔ ή τα σεμινάρια κατάρτισης, στα μάτια μου φαντάζουν αστεία, όταν η γυναικεία δυναμική είναι τόσο μεγάλη που μπορεί από μόνη της να θέσει θεμέλια υγιούς επιχειρηματικότητας.

Αν καθίσουμε να το σκεφτούμε πιο διεξοδικά, σίγουρα θα βρούμε πολλές περισσότερες δυσκολίες, καθώς υπάρχουν άπειρα κατεστημένα ως προς τις σχέσεις των δύο φύλων που στο μυαλό μας δυνητικά αποκλείουν την ισότιμη αντιμετώπισή τους στον επιχειρηματικό/επαγγελματικό στίβο.

Προσωπικά με αφήνουν αδιάφορη καθώς δεν έχω βιώσει ποτέ αυτή την ανισότητα.

Σε κάθε επικοινωνιακή στρατηγική, η τοποθέτηση προϊόντος αποτελεί στοιχείο συνειρμού κομβικής σημασίας στη συνείδηση του άλλου και παράγοντα που καθορίζει τον τρόπο που κάνεις προβολή την προσωπικότητά σου στους άλλους. Ο τρόπος που θα επιλέξεις να “τοποθετήσεις” τον εαυτό σου στην επιχειρηματική αρένα, καθορίζει αν είσαι παίκτης ή παράπλευρη απώλεια στα τραπέζια που κλείνονται συνεργασίες, επισυνάπτονται στρατηγικές συμμαχίες & καθορίζονται επερχόμενοι οικονομικοί δείκτες.

Για να σε πάρουν σοβαρά, πρέπει να μάθεις να παίζεις καλά το παιχνίδι. Και το παιχνίδι έχει κανόνες και ρήτρες.

Ως εκ τούτου, πιστεύω στη σοβαρότητα, στην οργάνωση, στον άξιο άνθρωπο, στο όραμα, στην προσπάθεια και στη σκληρή δουλειά.
Υπάρχει εκτενής κατάλογος χαρακτηριστικών των ατόμων με επιχειρηματικό προσανατολισμό.
Υπάρχει επίσης κατάλογος χαρακτηριστικών των “καλών παικτών”.
Υπάρχουν επίσης, βάσει βιβλιογραφίας, χαρακτηριστικά προσωπικότητας των εν δυνάμει επιχειρηματιών.

Πηγή: www.epixeiro.gr