Active Women
Περιγραφή προγράμματος
Στο πλαίσιο της Πράξης 3.2.4. «Υποστήριξη των Μ.Κ.Ο. (Γυναικείων Οργανώσεων)» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Διοικητική Μεταρρύθμιση 2007-2013», η HePIS ανέλαβε την υλοποίηση του Σχεδίου Δράσης «Active Women: Η τεχνολογία στην υπηρεσία των γυναικών» με δικαιούχο την Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού, Διαχείρισης και Εφαρμογής Συγχρηματοδοτούμενων Δράσεων του Υπουργείου Εσωτερικών (ΕΥΣΥΔΕ-ΥΠΕΣ).
Κύριοι στόχοι του προγράμματος αποτέλεσαν η ισότιμη πρόσβαση των ευπαθών ομάδων στην κοινωνία της πληροφορίας ως μέσο για την εξάλειψη του ψηφιακού αναλφαβητισμού, η αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού, η προώθηση της ισότητας των φύλων και η ενίσχυση της κοινωνικής και επαγγελματικής θέσης των γυναικών.
Η επίτευξη των παραπάνω στόχων πραγματοποιήθηκε μέσα από την εκπαίδευση και εξοικείωση 141 γυναικών σε βασικές δεξιότητες πληροφορικής καθώς και τη συμμετοχή τους σε συμβουλευτικές υπηρεσίες συμβάλλοντας κατ’ αυτό τον τρόπο στην ενίσχυση της θέσης τους στο κοινωνικό σύνολο.
Παράλληλα, 192 άτομα συμμετείχαν σε workshop πληροφόρησης ενώ 74 ωφελούμενες συμμετείχαν στο συνέδριο που διοργανώθηκε σε συνεργασία με το European Centre for Women and Technology (ECWT), το οποίο αποτελεί έναν από τους κορυφαίους πανευρωπαϊκούς οργανισμούς στην προώθηση της ισότητας των φύλων στην Ψηφιακή Οικονομία.
Οι ωφελούμενες του Σχεδίου Δράσης ήταν γυναίκες ηλικίας άνω των 50 ετών, μετανάστριες και πρόσφυγες που διαμένουν στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας και δεν είχαν πρόσβαση στα αγαθά της Κοινωνίας της Πληροφορίας. Το Active Women υλοποιήθηκε στο Νομό Αττικής με χρονική διάρκεια 2 έτη.
Εκδηλώσεις Active Women
Μέσα από μια σειρά εκδηλώσεων στο πλαίσιο του προγράμματος “Active Women: Η τεχνολογία στην υπηρεσία των γυναικών” περισσότερες από 200 γυναίκες από ευπαθείς κοινωνικά ομάδες έμαθαν να επικοινωνούν ψηφιακά, να προσπαθούν, να αντλούν δύναμη από τα αγαθά της κοινωνίας της Πληροφορίας, να μοιράζονται και να διεκδικούν.
Έμαθαν να είναι “Active” μέλη μια κοινωνίας που βασίζεται στην ισότητα, στην αναγνώριση της διαφορετικότητας και στον σεβασμό θεμελιωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων – όπως το δικαίωμα στην εκπαίδευση.
Ενημέρωση φορέων μεταναστών
Η έναρξη του προγράμματος πραγματοποιήθηκε με την παρουσίαση του σχεδίου δράσης σε εκδήλωση που διοργανώθηκε με τη συμμετοχή 14 φορέων, μέλη του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών, οι οποίοι ενημερώθηκαν αναλυτικότερα για το Σχέδιο Δράσης και τις διαδικασίες συμμετοχής τους σε αυτό.
Οι φορείς που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Ελληνικού Δικτύου Επαγγελματιών Πληροφορικής (HePIS) ήταν οι εξής: Ο Emigrant Σύνδεσμος Παρευξείνιας Φιλίας “Ο Άσπρος Παπαγάλος”, το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, ο Ελληνο-Γεωργιανός Πολιτιστικός Σύλλογος “Caucasus”, η Ένωση Αιγυπτίων Εργαζομένων στην Ελλάδα “EL RAPTA”, η Ένωση Αλληλεγγύης προς την Ενότητα των Φιλιππινέζων Εργαζομένων στην Ελλάδα, η Ένωση Αφρικανών Γυναικών, η Ένωση Νιγηριανών Γυναικών, η Κοινότητα των Ουκρανών στην Ελλάδα, η Νιγηριανή Κοινότητα Ελλάδος, η Ομοσπονδία Αλβανικών Συλλόγων Ελλάδας, η Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδος, η Πακιστανοελληνική Πολιτιστική Εταιρία (ΠΕΠΕ), ο Σύλλογος Αφγανών στην Ελλάδα, ο Σύλλογος Ενωμένων Αφγανών στην Ελλάδα και ο Σύλλογος Νιγηριανών Γυναικών.
Workshop "Ασφαλής περιήγηση στο διαδίκτυο"
Το πρώτο workshop του Active Women πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Μανόλης Αναγνωστάκης» του Δήμου Λυκόβρυσης-Πεύκης με θέμα “Ασφαλής περιήγηση στο διαδίκτυο”.
Την εκδήλωση παρακολούθησαν περισσότερα από 100 άτομα, τόσο από τον Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης όσο και από άλλους Δήμους της περιοχής των Αθηνών και απευθύνονταν κατά κύριο λόγο στις ωφελούμενες του Σχεδίου Δράσης (γυναίκες άνω των 50 ετών και γυναίκες μετανάστριες – πρόσφυγες), σε γονείς, καθώς και σε όλους όσους ήθελαν να ενημερωθούν για την ασφαλή περιήγηση στον κυβερνοχώρο.
Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης, ο εισηγητής κος Ηλίας Ηλιόπουλος, ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για τον τρόπο λειτουργίας του διαδικτύου, κάνοντας μια μικρή αναδρομή στην ιστορία του και τις νέες δυνατότητες που προσφέρει στους χρήστες του. Επισημάνθηκαν, ιδιαίτερα, οι δυνατότητες του διαδικτύου στην ενημέρωση, την επικοινωνία, τη διασκέδαση, τη διακυβέρνηση, την απλοποίηση και αμεσότητα των online αγορών καθώς και σε άλλους τομείς της καθημερινότητας των ανθρώπων ενώ στο τέλος προτάθηκαν συγκεκριμένοι διαδικτυακοί τόποι όπου δίνονται αναλυτικές οδηγίες για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο.
Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, ο εισηγητής κος Απόστολος Κολοκώτσιος, αναφέρθηκε στα μέσα επικοινωνίας (e-mail, skype, msn, chat), τα κοινωνικά δίκτυα (facebook) και τις on-line αγορές (SSL, Paypal, πιστωτικές κάρτες), καθώς και στον πρακτικό τρόπο λειτουργίας τους, δίνοντας τις απαραίτητες συμβουλές για την ασφαλή συμπεριφορά των χρηστών κατά την χρήση τους και τους κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίσουν.
Workshop "Μαθήματα ζωής: Πώς αλλάζω, αλλά ζω;"
Το δεύτερο workshop του Active Women είχε θέμα “Μαθήματα ζωής: Πώς αλλάζω, αλλά-ζω;” και πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Μανόλης Αναγνωστάκης» του Δήμου Λυκόβρυσης-Πεύκης
Την εκδήλωση παρακολούθησαν περισσότερα από 80 άτομα και απευθύνονταν κατά κύριο λόγο στις ωφελούμενες του Σχεδίου Δράσης (γυναίκες άνω των 50 ετών, γυναίκες μετανάστριες – πρόσφυγες) και σε γονείς που επιθυμούσαν να αποκτήσουν τις απαιτούμενες γνώσεις, ώστε να είναι σε θέση να συμβουλεύουν και να καθοδηγούν τα παιδιά τους όταν αυτά καλούνται να λάβουν κρίσιμες αποφάσεις ιδιαίτερα σε περίοδο αλλαγών.
Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης, ο εισηγητής κος Γιάννης Μηνόγιαννης, παρουσίασε τους διάφορους ορισμούς που αποδίδονται στην έννοια του άγχους, εξήγησε τις σωματικές και ψυχολογικές αντιδράσεις που προκαλεί , ανέλυσε με ποιο τρόπο τα κρίσιμα γεγονότα εντείνουν τη φύση του ενώ στη συνέχεια παρουσίασε τους τρόπους αντιμετώπισης του τόσο σε επίπεδο συμπεριφοράς όσο και σε επίπεδο γνωστικής αλλαγής.
Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, η εισηγήτρια κα Εβελίνα Κοκκίνη, εξήγησε πώς ορίζεται η συναισθηματική νοημοσύνη, παρουσίασε τις βασικές της διαστάσεις που αφορούν στην αυτεπίγνωση, την αυτοδιαχείριση, την κοινωνική επίγνωση και τη διαχείριση των σχέσεων. Στη συνέχεια παρουσιάστηκε ο ορισμός της έννοιας της αλλαγής, ποια είναι τα συναισθήματα που βιώνουμε κατά τη διάρκεια της αλλαγής και με ποιον τρόπο τελικά αλλάζω, αλλά-ζω.
Στο τρίτο μέρος της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκαν βιωματικές ασκήσεις μέσα από τις οποίες οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να διαπιστώσουν με τον πλέον πρακτικό τρόπο τη διαχείριση της αλλαγής.
Workshop "Cyberbullying"
Το τρίτο workshop του Active Women είχε θέμα «Cyberbullying: Αντιμετωπίζοντας τη Βία στον Ψηφιακό Κόσμο». Την εκδήλωση παρακολούθησαν 14 άτομα και απευθύνονταν κατά κύριο λόγο στις ωφελούμενες του Σχεδίου Δράσης (γυναίκες άνω των 50 ετών, γυναίκες μετανάστριες – πρόσφυγες), σε γονείς που επιθυμούσαν να αποκτήσουν τις απαιτούμενες γνώσεις τόσο για την πρόληψη όσο και για την αντιμετώπιση του διαδικτυακού εκφοβισμού και σε όλους όσους ενδιαφέρονταν να έρθουν σε επαφή με το φαινόμενο του cyberbullying προκειμένου να ενημερωθούν για τις αιτίες και τις κοινωνικές συνέπειες αυτής της μορφής βίας.
Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης, ο εισηγητής κος Γιάννης Μηνόγιαννης, παρουσίασε τους διάφορους ορισμούς που αποδίδονται στην έννοια του cyberbullying και αναφέρθηκε σε πλευρές του φαινομένου, όπως οι διάφορες μορφές του και η σχέση του με τις παραδοσιακές μορφές του bullying. Ανέλυσε τις πιθανές ενδείξεις εμπλοκής του εφήβου σε τέτοιες συμπεριφορές και τους παράγοντες επικινδυνότητας δίνοντας παράλληλα κατάλληλες συμβουλές σε γονείς και εκπαιδευτικούς. Τέλος, παρουσιάστηκαν ευρήματα σχετικής έρευνας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και ακολούθησε συζήτηση με τους παρευρισκόμενους με σκοπό την ευαισθητοποίηση και την αντιμετώπιση του cyberbullying.
Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, ο εισηγητής κος Απόστολος Κολοκώτσιος, αναφέρθηκε στους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να προετοιμάσουμε τα παιδιά μας για τον ψηφιακό κόσμο, πως να αναγνωρίζουμε τους κινδύνους διαδικτυακά και πως μπορούμε να τα προστατεύσουμε σε περίπτωση που πέσουν θύματα του cyberbullying.
Οι εισηγήσεις ολοκληρώθηκαν με πλήθος ερωτήσεων από το κοινό, ενώ στο τέλος ακολούθησε γεύμα προς όλους τους συμμετέχοντες.
Συνέδριο "Active Women: Η τεχνολογία στην υπηρεσία των γυναικών"
Το συνέδριο του “Active Women: Η τεχνολογία στην υπηρεσία των γυναικών” πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Μανόλης Αναγνωστάκης» του Δήμου Λυκόβρυσης-Πεύκης.
Το συνέδριο παρακολούθησαν περισσότερα από 80 άτομα και απευθύνονταν κατά κύριο λόγο στις ωφελούμενες του Σχεδίου Δράσης (γυναίκες άνω των 50 ετών, γυναίκες μετανάστριες – πρόσφυγες) και σε όλους όσους επιθυμούσαν να ενημερωθούν σε μια σειρά από επίκαιρα θέματα όπως η προστασία στο διαδίκτυο, η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, η χρήση online εργαλείων επικοινωνίας και συνεργασίας καθώς και η απόκτηση των δεξιοτήτων για τη βελτίωση του τρόπου ζωής, την ευεξία του σώματος, του μυαλού και του πνεύματος (life skills).
Το συνέδριο άνοιξε με τον χαιρετισμό του κου Μανώλη Λαμπόβα, Διευθυντή Στρατηγικού Σχεδιασμού της HePIS, ο οποίος παρουσίασε τις δράσεις του φορέα για τη διασφάλιση της ισότητας των φύλων και την κοινωνικοοικονομική ενσωμάτωση των ευπαθών κοινωνικά ομάδων μέσα από την εκπαίδευση και την Πληροφορική.
Στη συνέχεια η Δρ. Ειρήνη Καμπερίδου αναφέρθηκε στην τεχνοφοβία και τον ψηφιακό αναλφαβητισμό που σχετίζεται ειδικά με το γυναικείο φύλο. Παράλληλα τόνισε ότι τα ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι οι γυναίκες βρίσκονται ένα βήμα μπροστά από τους άντρες όσον αφορά δεξιότητες, όπως η επικοινωνιακή και κοινωνική νοημοσύνη: Οι γυναίκες σύμφωνα με τη Δρ. Καμπερίδου ξέρουν να ακούν, να μοιράζονται και να δέχονται την κριτική, έχουν ανοιχτό μυαλό και ομαδικό πνεύμα, δεν είναι αυταρχικές, χτίζουν συναίνεση, αναλαμβάνουν τον ρόλο του διαμεσολαβητή-ειρηνοποιού και δημιουργούν κίνητρα συνεργασίας. Καταλήγοντας, παρουσίασε συμβουλές (tips) από πετυχημένες και καταξιωμένες γυναίκες επιχειρηματίες και στελέχη της χώρας μας.
Τέλος, η κα Κατερίνα Αποστολοπούλου, Υπεύθυνη του Προγράμματος “Active Women: Η τεχνολογία στην υπηρεσία των γυναικών”, παρουσίασε το Σχέδιο Δράσης δίνοντας μια ολοκληρωμένη εικόνα στο κοινό για τους στόχους, τις ενέργειες και τα αποτελέσματα του προγράμματος κατά τα 2 χρόνια της υλοποίησης του.
Στο πρώτο μέρος του συνεδρίου, η κα Ιωάννα Κομνηνού παρουσίασε το Skype ως online εργαλείο επικοινωνίας καθώς και βέλτιστους τρόπους αξιοποίησης του.
Στη συνέχεια, ο κος Απόστολος Κολοκώτσιος παρουσίασε τους κινδύνους που διατρέχουμε από τη χρήση των social media, των emails και των online αγορών καθώς και τους αντίστοιχους τρόπους ώστε να προστατευτούμε από αυτούς.
Στο δεύτερο μέρος του συνεδρίου, ο εισηγητής ο κος Νίκος Πατσέλης εξήγησε ποιο είναι το νόημα της λέξης «αλλαγή», τους λόγους για τους οποίους μας είναι απαραίτητη και με ποιους τρόπους μπορούμε να ξεπερνάμε τα εμπόδια που μας κρατάνε στάσιμους στο ίδιο σημείο.
Ακολούθησε η εισήγηση της κας Εβελίνας Κοκκίνη, η οποία αναφέρθηκε στην έννοια του εαυτού, τον τρόπο που μπορούμε να συμφιλιωθούμε με την εικόνα του εαυτού μας έτσι ώστε σταδιακά να τον αγαπήσουμε και να αρχίσουμε να κοιτάζουμε με αισιοδοξία το μέλλον μας.
Το συνέδριο ολοκληρώθηκε με την εισήγηση της κας Δήμητρας Καρατώλου, η οποία ανέλυσε τον όρο της “διεκδικητικότητας” και τον καταλυτικό ρόλο που παίζει στην πορεία της ζωής μας. Τα βασικά ερωτήματα που απαντήθηκαν είναι το πως μπορούμε να λέμε «όχι» όταν θέλουμε, πώς να εκφράζουμε και να προστατεύουμε τις ανάγκες μας χωρίς να θίγουμε τους άλλους και πως να προασπίζουμε με αυτοπεποίθηση τα δικαιώματά μας.