Code of Best Practices for Women and Technology
Περιγραφή προγράμματος
Οι Ευρωπαϊκοί και Διεθνείς Οργανισμοί του κλάδου των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) ανέπτυξαν εθνικές και επιχειρησιακές πρωτοβουλίες στοχεύοντας στη διασφάλιση μεγαλύτερης συμμετοχής των γυναικών σε όλες τις εργασιακές θέσεις των ΤΠΕ.
Στο πλαίσιο αυτό πρότειναν τον Κώδικα Βέλτιστων Πρακτικών για τις Γυναίκες και την Πληροφορική, ο οποίος αντικατοπτρίζει τις τελευταίες θετικές εξελίξεις και στοχεύει να αποτελέσει το σημείο εκκίνησης για όσους επιθυμούν να υποστηρίξουν και να προωθήσουν τη μεγαλύτερη συμμετοχή των γυναικών στον συγκεκριμένο τομέα. Ο Κώδικας στοχεύει όχι μόνο στην διασφάλιση μεγαλύτερου αριθμού γυναικών στις ΤΠΕ αλλά και στην ενθάρρυνση, υποστήριξη τους να παραμείνουν και να εξελιχθούν στο συγκεκριμένο τομέα. Ο κώδικας αναφέρεται σε εθνικές και παγκόσμιες πρακτικές
Ο Κώδικας αναφέρεται σε διαφορετικές κατηγορίες και περιλαμβάνει τους εξής άξονες: την εκπαίδευση, την πρόσληψη, την εργασιακή εξέλιξη και την επιστροφή στην εργασία.
Εκπαίδευση
- Διοργάνωση workshops, συναντήσεων, σχολικών επισκέψεων μαθητριών σε εταιρείες Πληροφορικής, με σκοπό να γνωρίσουν τον κλάδο των ΤΠΕ και να συμβουλευτούν γυναίκες που εργάζονται στον κλάδο.
- Χρηματοδότηση σχολικών projects, καλοκαιρινών κατασκηνώσεων, διαγωνισμών, βραβείων, σχολικών κινηματογραφικών παραγωγών που θα συμβάλλουν στην κατάρριψη στερεοτύπων, στην προώθηση προτύπων (role models) και στην ανάδειξη των διαφορετικών πτυχών του κλάδου των ΤΠΕ.
Πρόσληψη
- Ανάλυση στατιστικών στοιχείων σχετικά με το φύλο των εργαζομένων της εταιρείας και σύγκριση αυτών με τα χαρακτηριστικά του κλάδου και της τοπικής κοινωνίας. Χρήση των αποτελεσμάτων από τους managers για την εφαρμογή σχεδίου δράσης για τη γεφύρωση του χάσματος.
- Χρήση διαδικασιών πρόσληψης που θα διασφαλίζουν την ισότιμη πρόσβαση των δύο φύλλων.
Ανάπτυξη Επαγγελματικής Σταδιοδρομίας
- Διοργάνωση δημόσιων συζητήσεων και εκδηλώσεων σε συνεργασία με εταιρείες, συνεταιρισμούς και δίκτυα γυναικών όπου θα δίνεται η δυνατότητα σε γυναίκες να διευρύνουν τον εργασιακό, κοινωνικό τους κύκλο.
- Εδραίωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων που θα απευθύνονται σε διαφορετικά τμήματα του οργανισμού, με σκοπό την ενημέρωση των στελεχών σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις του κλάδου και την προώθηση της συμμετοχής των γυναικών-στελεχών.
Παρακολούθηση / Εποπτεία Εξέλιξης Καριέρας Γυναικών
- Ανάπτυξη σχεδίου για την ενθάρρυνση των γυναικών-στελεχών και παρότρυνσή τους να εκφράζουν τις προσδοκίες και φιλοδοξίες τους.
- Υιοθέτηση Performance Management για την αξιολόγηση απόδοσης των γυναικών-στελεχών και την προαγωγή τους σε ανώτερες, διοικητικές θέσεις.
Επιστροφή στην Εργασία
- Προώθηση πρακτικών ισότητας των δύο φύλλων με σκοπό την εξασφάλιση ίσης μεταχείρισης και διευκόλυνσης των γυναικών, όπως έκδοση αδειών και ασθενείας τέκνων, άδεια λοχίας κτλ.
- Διευκόλυνση επιστροφής στην εργασία μέσω παροχής προγραμμάτων επανένταξης ή εκπαίδευσης.
- Εξασφάλιση ελαστικών συνθηκών εργασίας για εργαζόμενους γονείς.
- Υποστήριξη και προώθηση της γυναικείας επιχειρηματικότητας.
Δέσμευση της HePIS στην Ευρωπαΐκή Επιτροπή αποτελεί η προώθηση του Code of Best Practices for Women and Technology και η ενθάρρυνση φορέων αναφορικά με την υιοθέτηση του.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον Κώδικα Βέλτιστων Πρακτικών ακολουθήστε το link.