Software as a game changer for the greek economy

Θεματολογία

Η HePIS σε συνεργασία με την PEOPLECERT και την SIG, διοργανώνουν ημερίδα, με θέμα: «Software as a game changer for the Greek Economy”, με βασικό στόχο ν’ αναδειχθεί η σημασία της ανάπτυξης λογισμικού για την ενίσχυση της τεχνολογικής ανάπτυξης της χώρας, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την προσέλκυση επενδύσεων και την τόνωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων.

Με βασικό αιτούμενο για την ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας, εκτός από τις διαρθρωτικές αλλαγές που θα της επιτρέψουν να εισέλθει σε μια νέα τροχιά ανάπτυξης, υψηλής παραγωγικότητας και καινοτομίας, να είναι η μείωση της ανεργίας, ο τομέας των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) δίνει τη λύση.

Άλλωστε, σύμφωνα με τη μελέτη που έχει εκπονηθεί με πρωτοβουλία του προέδρου του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Ενώσεων Επαγγελματιών Πληροφορικής (CEPIS) κ. Βυρ. Νικολαϊδη, από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Ελληνικό Δίκτυο Πληροφορικών (HEPIS) και το ALBA, η τεχνολογία αποτελεί στρατηγικό πυλώνα για την ανάπτυξη της οικονομίας, έχοντας τη δυνατότητα δημιουργίας περισσότερων από 500.000 θέσεις εργασίας μέσα στα επόμενα 10 χρόνια, κυρίως στον τομέα της ανάπτυξης λογισμικού.

Ομιλητές

FaldamisΝίκος Φαλδαμής, Πρόεδρος HePIS

O Νίκος Φαλδαμής κατέχει από το 2008 τη θέση του Προέδρου της ΗePIS. Στη μέχρι τώρα θητεία του έχει καταστήσει τη HePIS ως το συλλογικό φορέα εκπροσώπησης των Ελλήνων Επαγγελματιών Πληροφορικής με πλήθος δραστηριοτήτων και παρεμβάσεων για την ανάπτυξη της Πληροφορικής σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Μεταξύ των άλλων, έχει διατελέσει Διοικητής και Πρόεδρος των Νοσοκομείων «Άγιος Σάββας», «Έλενα», «Αλεξάνδρα» και «Σπηλιοπούλειο», Chief Information Officer (CIO) στην Ολυμπιακή Αεροπορία, Σύμβουλος, Ειδικός Εμπειρογνώμονας στην Επιτροπή των Περιφερειών της Eυρωπαΐκής Επιτροπής ενώ έχει συμμετάσχει ως Πρόεδρος ή Μέλος σε ομάδες εργασίας, τεχνικές και επιστημονικές επιτροπές οργανισμούς και εταιρείες όπως ο ΟΤΕ, το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, το ΕΒΕΑ, το Υπουργείο Εργασίας, το Υπουργείο Μεταφορών και τη Διαχειριστική Αρχή.
Είναι κάτοχος πτυχίου Οικονομικών Σπουδών από το Πανεπιστήμιο Πειραιά και έχει Μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών DEA στην Επιχειρησιακή Έρευνα από το Πανεπιστήμιο Aix – Marseille της Γαλλίας. Χειρίζεται άπταιστα την Ελληνική, Αγγλική και Γαλλική γλώσσα.

 

BN_blue tie photoΑ. Βύρων Νικολαΐδης, Πρόεδρος CEPIS

Ο κ. Νικολαΐδης είναι Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου των Επαγγελματικών Ενώσεων Πληροφορικής (CEPIS, www.cepis.org ). Είναι Ιδρυτής, Πρόεδρος & Διευθύνων σύμβουλος του PEOPLECERT Group (www.peoplecert.org). Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ECDL Foundation (www.ecdl.org), Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου Επαγγελματιών Πληροφορικής (HePIS, www.hepis.gr). Fellow μέλος (FBCS, CITP) του Βρετανικού Συλλόγου Πληροφορικής (BCS) και ένα από τα ιδρυτικά μέλη του Ελληνικού Παραρτήματος (BCS Hellenic Section). Ενεργό μέλος πολλών μη κερδοσκοπικών οργανισμών, μεταξύ αυτών της ΙΑΤ (Informatics Association of Turkey),
του Συμβουλίου Ελληνοτουρκικής Επιχειρηματικής Συνεργασίας και του
Ελληνο-Αμερικάνικου Επιμελητηρίου.

 

TobiasTobias Kuipers, Chief Technology Officer, SIG

Ως CTO της SIG, ο Tobias δημιούργησε την πρώτη πρακτική υλοποίηση του διεθνούς προτύπου ISO 25010 το οποίο αφορά την ποιότητα συστημάτων λογισμικού. Επιπλέον,
το εργαστήριο της SIG έχει βοηθήσει δεκάδες διεθνείς οργανισμούς προκειμένου να αποκτήσουν έλεγχο των συστημάτων λογισμικού τους, να βελτιώσουν τις σχέσεις με τους ΙΤ προμηθευτές τους καθώς επίσης να μειώσουν δραματικά τα κόστη τους σε ΙΤ. Ο Tobias είναι κάτοχος ενός PhD και ενός MSc στην Επιστήμη των Υπολογιστών από το Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ.

 

GDoukidisΚαθ. Γιώργος Δουκίδης, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Ο Γεώργιος Δουκίδης είναι Καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ), διευθυντής του MSc στην Διοικητική Επιστήμη και Τεχνολογία και επιστημονικός υπεύθυνος της Μονάδας Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας (ΜΟΚΕ). Είναι ιδρυτής και διευθυντής του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικού Επιχειρείν (ELTRUN) του ΟΠΑ που με τους 30 ερευνητές του και την επιτυχή ολοκλήρωση πάνω από 35 διεθνή έργων είναι από τα μεγαλύτερα στα Ευρωπαικά Business Schools. Εχει μεταπτυχιακό πτυχίο και διδακτορικό απο το London School of Economics οπου εδίδαξε για 6 ως Lecturer in Computing.
Το εργαστήριο του έχει βραβευθεί με διεθνή βραβεία στους επιστημονικούς χώρους του ηλεκτρονικού, επιχειρηματικής αναλυτικής, συστημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα και καινοτομίας/επιχειρηματικότητας.

 

MYLONOPOULOS2012Καθ. Νίκος Μυλωνόπουλος, Μέλος Δ.Σ. HePIS

Ο Νίκος Μυλωνόπουλος είναι αναπληρωτής Καθηγητής Πληροφοριακών Συστημάτων στο ALBA Graduate Business School at The American College of Greece. Στο παρελθόν ήταν Associate Dean of Academic Programs, MBA Academic Director, Associate Dean of Innovation and Technology. Η επιστημονική του έρευνα έχει δημοσιευθεί σε διεθνή ακαδημαϊκά περιοδικά και συνέδρια.
Έχει επιμεληθεί τρία βιβλία και έχει συνδιοργανώσει και προεδρεύσει σε πολλά διεθνή επιστημονικά συνέδρια. Έχει συντονίσει πολλές διεθνείς επιστημονικές ομάδες στα πλαίσια χτηματοδοτούμενης έρευνας. Έχει σπουδάσει στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Warwick Business School.
Έχει διδάξει στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Warwick Business School, Birkbeck College, Loughborough University Business School, KEDGE Business School. Έχει διδάξει σεμινάρια υψηλόβαθμων στελεχών σε μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες διεθνώς.

 

KanellopoulosΓιάννης Κανελλόπουλος, Practice Leader, SIG

Ο Γιάννης Κανελλόπουλος είναι ο Practice Leader Greece της Ολλανδικής εταιρείας Software Improvement Group (SIG, www.sig.eu). Η SIG είναι εταιρεία συμβούλων διοίκησης και εξειδικεύεται στην ανάλυση συστημάτων λογισμικού έχοντας δημιουργήσει το δικό της Εργαστήριο για το σκοπό αυτό. Από τη θέση αυτή ο Γιάννης έχει βοηθήσει οργανισμούς με ηγετική θέση στην Ελληνική αγορά προκειμένου να διαχειρίζονται τα ρίσκα και τα κόστη που σχετίζονται είτε με την αγορά είτε με την ανάπτυξη και συντήρηση των συστημάτων τους λογισμικού. Ο Γιάννης κατέχει (PhD) από το Τμήμα Επιστήμης των Υπολογιστών του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ.

 

MarinosΓιώργος Μαρίνος, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος

Σπούδασε στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ. Στο διάστημα 1993 – 1997 εργάστηκε στο τμήμα ανάπτυξης εφαρμογών της Διεύθυνσης Πληροφορικής της Στεγαστικής Τράπεζας αναπτύσσοντας εφαρμογές σε ORACLE (database, Oracle Forms) και Delphi. Στο διάστημα 1997 – 1999 εργάστηκε στο τμήμα ανάπτυξης εφαρμογών της Διεύθυνσης Πληροφορικής της Κτηματικής Τράπεζας αναπτύσσοντας επίσης εφαρμογές σε ORACLE. Από το 2000 εργάζεται στη Διεύθυνση Ανάπτυξης Εφαρμογών της Εθνικής Τράπεζας, με αντικείμενο τη σχεδίαση και ανάπτυξη desktop, web και mobile εφαρμογών σε .Net περιβάλλον. Στα έργα που έχει υλοποιήσει περιλαμβάνονται το internet banking της τράπεζας, η crm πλατφόρμα της τράπεζας, το σύστημα ψηφιοποίησης εγγράφων της τράπεζας κ.α. Από το 2013 είναι υποδιευθυντής στην Υποδιεύθυνση Εφαρμογών Διαχείρισης Πελατείας της τράπεζας.

 

PSΠασχάλης Σκόνδρας, Interamerican

Ο Πασχάλης Σκόνδρας είναι Technical Project Manager που δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην απρόσκοπτη ροη των προγραμματισμένων διαδικασιών, την υψηλή ποιότητα των παραδοτέων και την αυστηρή τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων. Έχοντας εργαστεί για περισσότερο από 20 χρόνια στη μηχανογράφηση του ομίλου Ιντεραμέρικαν έχει συμβάλει σημαντικά στην ψηφιακή μεταστροφή του οργανισμού, συμμετέχοντας στα μεγαλύτερα και πιο στρατηγικά έργα της εταιρίας με στόχο την υλοποίηση και χρήση προηγμένων ψηφιακών τεχνολογιών, εφαρμόζοντας σύγχρονες μεθοδολογίες διαχείρισης έργου (PMI). Την παρούσα περίοδο του έχει ανατεθεί η διαχείριση ενός από τα πιο στρατηγικά προγράμματα της εταιρίας (Operations ‘n’ Excellence) εφαρμόζοντας Change driven (adaptive life cycles) iterative methodology. Είναι πτυχιούχος πληροφορικής με σπουδές σε Ελλάδα και Αμερική.

Πρόγραμμα

09:00 – 09:30 Προσέλευση-Εγγραφές
09:30 – 09:45 Χαιρετισμοί
Νίκος Φαλδαμής, Πρόεδρος HePIS
Α. Βύρων Νικολαΐδης, Πρόεδρος CEPIS
09:45 – 10:15 SIG PRESENTATION
Ομιλητής: Tobias Kuipers, SIG CTO
10:15 – 11:15 Συζήτηση Πάνελ
“Software as a game changer for the Greek Economy”• Kαθ. Γιώργος Δουκίδης, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Καθ. Νίκος Μυλωνόπουλος, Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου, HePIS
Α. Βύρων Νικολαΐδης, Πρόεδρος, CEPIS
Εκπρόσωπος Ολλανδικής Πρεσβείας
Tobias Kuipers, Chief Technology Officer, SIG

Συντονιστής συζήτησης: Γιάννης Κανελλόπουλος, Practice Leader, SIG

11:15 – 11:45 Διάλειμμα
11:45 – 13:45 The Practitioners’ workshop
Εισηγητής: Γιώργος Μαρίνος, Eθνική Τράπεζα της Ελλάδος
11:45 – 13:45 The Managers’ workshop
Εισηγητής: Πασχάλης Σκόνδρας, Ιnteramerican
13:45 – 14:45 Ελαφρύ Γεύμα

Το κοινό της ημερίδας

Η ημερίδα απευθύνεται σε φορείς χάραξης πολιτικής για τις ΤΠΕ και επιδιώκει να φέρει σε επαφή όλους τους εμπλεκόμενους στη βιομηχανία της Πληροφορικής στην Ελλάδα, τους managers (CIOs, Διευθυντές Πληροφορικής, Οργάνωσης, Ποιότητας κ.λ.π), αλλά και τους practitioners (Software Developers, Sofware Engineers, Web Developers κ.λ.π).

Workshops

Μετά το πέρας του κυρίου μέρους της εκδήλωσης, έχουν προγραμματιστεί δύο workshops μέσα από τα οποία οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν πρακτικές γνώσεις σχετικά με την υιοθέτηση και την ανάπτυξη λογισμικού υψηλής ποιότητας.

Τhe Practitioner’s workshop

To Practitioner’s workshop απευθύνεται σε προγραμματιστές λογισμικού και στοχεύει στην εκπαίδευση τους σε πρότυπα υψηλής ποιότητας στην κατασκευή λογισμικού. Ο εκπαιδευτής του workshop θα παρουσιάσει τις προκλήσεις στην ανάπτυξη λογισμικού (maintainability, modifiability, testing) και τους τρόπους αντιμετώπισης τους μέσα από πρακτικά παραδείγματα και case studies.

Τhe Manager’s workshop

Το Manager’s workshop έχει στόχο να βοηθήσει τους managers να διαμορφώσουν μια ολοκληρωμένη στρατηγική στην ανάπτυξη λογισμικού υιοθετώντας διεθνώς αναγνωρισμένα πρότυπα βελτιστοποιώντας κατ’ αυτό τον τρόπο την αποτελεσματικότητα και την αποδοτικότητα των διαδικασιών της επιχείρησης.

Φόρμα συμμετοχής

  Όνομα*

  Επώνυμο*

  Τηλέφωνο*

  E-mail*

  Εταιρεία/Εκπαιδευτικό Ίδρυμα

  Θέση εργασίας

  Επιλογή workshop

  captcha

  *υποχρεωτικά πεδία

  Διοργανωτές

  HePIS_logo

   

   

  PEOPLECERT Plain_Logo_Color

   

   

  SIG_LOGO_RGB_exception

   

   

  Xορηγοί

  national_bank

   

  Interamerican Greece_FC_part of Achmea

  Χορηγοί Επικοινωνίας

  insider_logotype [Converted]

   

  ictplusgr

  Αιγίδα

  EU Presidency Logo White