Hour of Code

Περιγραφή προγράμματος

Η Ώρα του Κώδικα (Τhe Hour of Code) αποτελεί τη σημαντικότερη εκπαιδευτική πρωτοβουλία στον κόσμο, όπου  δεκάδες εκατομμύρια μαθητές από 180 χώρες, καλούνται να συμμετάσχουν σε  περισσότερες από 160.000 εκδηλώσεις.  Στόχος της εκστρατείας είναι να παροτρύνει μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς, αλλά και άτομα κάθε ηλικίας να κατανοήσουν την επιστήμη των υπολογιστών και με το σύνθημα «O καθένας μπορεί να μάθει» να αποκτήσουν βασικές δεξιότητες προγραμματισμού, καινοτομίας και δημιουργικότητας.

Στο πλαίσιο της Εβδομάδας Πληροφορικής για την Ελλάδα, η HePIS υλοποιεί δράσεις, όπως εκπαιδευτικά σεμινάρια, συνεδρίες Μentoring κ.α, στοχεύοντας στη διάδοση του Προγραμματισμού σε άτομα κάθε ηλικίας.

Κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας Πληροφορικής πραγματοποιούνται οι παρακάτω δράσεις:

Εκπαιδευτικά Σεμινάρια σε όλη την Ελλάδα: Διοργανώνονται εκπαιδευτικά σεμινάρια σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας όπως Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Ξάνθη, Κιάτο Κορινθίας, Αγρίνιο, Λευκάδα και Κέρκυρα μέσα από τα οποία οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να έλθουν σε επαφή με εξειδικευμένους καθηγητές και να αποκτήσουν γνώσεις για τα πρώτα τους βήματα στον κόσμο του Προγραμματισμού.

Ενημέρωση Σχολείων : Η HePIS ενημερώνει σχολεία από όλη την Ελλάδα για την πρωτοβουλία Hour of Code και παροτρύνει καθηγητές και μαθητές να διοργανώσουν μια εκδήλωση στο χώρο του σχολείου ή στο χώρο εκπαίδευσής τους με θέμα τις προοπτικές του κλάδου της Πληροφορικής, τη ρομποτική, τον Προγραμματισμό, την ανάπτυξη λογισμικού, τη δημιουργία εφαρμογών και ιστοσελίδων καθώς και τη διαχείριση δεδομένων.

Συνεδρίες Μentoring: Διοργανώνονται συνεδρίες online mentoring κατά τη διάρκεια των οποίων νέοι ηλικίας έως 18 ετών έρχονται σε επαφή με καταξιωμένα στελέχη του κλάδου της Πληροφορικής, όπου έχουν τη δυνατότητα να μάθουν τα χαρακτηριστικά του επαγγέλματός του Προγραμματιστή καθώς και να απευθύνουν ερωτήσεις σχετικές με το αντικείμενο σπουδών που σκέφτονται να επιλέξουν. Οι μέντορες προέρχονταν από εταιρείες όπως η Μicrosoft, το Facebook, η Νokia, η Deutche Telecom, η Εricsson όπως επίσης και από κορυφαία πανεπιστήμια, όπως το Imperial College και το University of Houston.

Εκπαιδευτικά Προγράμματα: Υλοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα για τη δημιουργία ιστοσελίδων και την εκμάθηση προγραμματισμού. Μέσω εύχρηστων εργαλείων οι συμμετέχοντες αποκτούν ειδικές γνώσεις που τους δίνουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν ιστοσελίδες υψηλής ταχύτητας και αισθητικής, ενώ μέσω των προγραμμάτων για την εκμάθηση δεξιοτήτων προγραμματισμού άτομα κάθε ηλικίας έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν βασικές γνώσεις σε διάφορες γλώσσες προγραμματισμού όπως HTML, CSS, JavaScript, PHP, MySQL και Python.