Συνέδρια

Digital Trends 2016

Θεματολογία

Η HePIS σε συνεργασία με την PEOPLECERT και την SIG, διοργανώνουν ημερίδα, με θέμα: «Software as a game changer for the Greek Economy”, με βασικό στόχο ν’ αναδειχθεί η σημασία της ανάπτυξης λογισμικού για την ενίσχυση της τεχνολογικής ανάπτυξης της χώρας, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την προσέλκυση επενδύσεων και την τόνωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων.

Με βασικό αιτούμενο για την ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας, εκτός από τις διαρθρωτικές αλλαγές που θα της επιτρέψουν να εισέλθει σε μια νέα τροχιά ανάπτυξης, υψηλής παραγωγικότητας και καινοτομίας, να είναι η μείωση της ανεργίας, ο τομέας των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) δίνει τη λύση.

Άλλωστε, σύμφωνα με τη μελέτη που έχει εκπονηθεί με πρωτοβουλία του προέδρου του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Ενώσεων Επαγγελματιών Πληροφορικής (CEPIS) κ. Βυρ. Νικολαϊδη, από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Ελληνικό Δίκτυο Πληροφορικών (HEPIS) και το ALBA, η τεχνολογία αποτελεί στρατηγικό πυλώνα για την ανάπτυξη της οικονομίας, έχοντας τη δυνατότητα δημιουργίας περισσότερων από 500.000 θέσεις εργασίας μέσα στα επόμενα 10 χρόνια, κυρίως στον τομέα της ανάπτυξης λογισμικού.

Ομιλητές

FaldamisΝίκος Φαλδαμής, Πρόεδρος HePIS

O Νίκος Φαλδαμής κατέχει από το 2008 τη θέση του Προέδρου της ΗePIS. Στη μέχρι τώρα θητεία του έχει καταστήσει τη HePIS ως το συλλογικό φορέα εκπροσώπησης των Ελλήνων Επαγγελματιών Πληροφορικής με πλήθος δραστηριοτήτων και παρεμβάσεων για την ανάπτυξη της Πληροφορικής σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Μεταξύ των άλλων, έχει διατελέσει Διοικητής και Πρόεδρος των Νοσοκομείων «Άγιος Σάββας», «Έλενα», «Αλεξάνδρα» και «Σπηλιοπούλειο», Chief Information Officer (CIO) στην Ολυμπιακή Αεροπορία, Σύμβουλος, Ειδικός Εμπειρογνώμονας στην Επιτροπή των Περιφερειών της Eυρωπαΐκής Επιτροπής ενώ έχει συμμετάσχει ως Πρόεδρος ή Μέλος σε ομάδες εργασίας, τεχνικές και επιστημονικές επιτροπές οργανισμούς και εταιρείες όπως ο ΟΤΕ, το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, το ΕΒΕΑ, το Υπουργείο Εργασίας, το Υπουργείο Μεταφορών και τη Διαχειριστική Αρχή.
Είναι κάτοχος πτυχίου Οικονομικών Σπουδών από το Πανεπιστήμιο Πειραιά και έχει Μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών DEA στην Επιχειρησιακή Έρευνα από το Πανεπιστήμιο Aix – Marseille της Γαλλίας. Χειρίζεται άπταιστα την Ελληνική, Αγγλική και Γαλλική γλώσσα.

 

BN_blue tie photoΑ. Βύρων Νικολαΐδης, Πρόεδρος CEPIS

Ο κ. Νικολαΐδης είναι Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου των Επαγγελματικών Ενώσεων Πληροφορικής (CEPIS, www.cepis.org ). Είναι Ιδρυτής, Πρόεδρος & Διευθύνων σύμβουλος του PEOPLECERT Group (www.peoplecert.org). Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ECDL Foundation (www.ecdl.org), Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου Επαγγελματιών Πληροφορικής (HePIS, www.hepis.gr). Fellow μέλος (FBCS, CITP) του Βρετανικού Συλλόγου Πληροφορικής (BCS) και ένα από τα ιδρυτικά μέλη του Ελληνικού Παραρτήματος (BCS Hellenic Section). Ενεργό μέλος πολλών μη κερδοσκοπικών οργανισμών, μεταξύ αυτών της ΙΑΤ (Informatics Association of Turkey),
του Συμβουλίου Ελληνοτουρκικής Επιχειρηματικής Συνεργασίας και του
Ελληνο-Αμερικάνικου Επιμελητηρίου.

 

TobiasTobias Kuipers, Chief Technology Officer, SIG

Ως CTO της SIG, ο Tobias δημιούργησε την πρώτη πρακτική υλοποίηση του διεθνούς προτύπου ISO 25010 το οποίο αφορά την ποιότητα συστημάτων λογισμικού. Επιπλέον,
το εργαστήριο της SIG έχει βοηθήσει δεκάδες διεθνείς οργανισμούς προκειμένου να αποκτήσουν έλεγχο των συστημάτων λογισμικού τους, να βελτιώσουν τις σχέσεις με τους ΙΤ προμηθευτές τους καθώς επίσης να μειώσουν δραματικά τα κόστη τους σε ΙΤ. Ο Tobias είναι κάτοχος ενός PhD και ενός MSc στην Επιστήμη των Υπολογιστών από το Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ.

 

GDoukidisΚαθ. Γιώργος Δουκίδης, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Ο Γεώργιος Δουκίδης είναι Καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ), διευθυντής του MSc στην Διοικητική Επιστήμη και Τεχνολογία και επιστημονικός υπεύθυνος της Μονάδας Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας (ΜΟΚΕ). Είναι ιδρυτής και διευθυντής του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικού Επιχειρείν (ELTRUN) του ΟΠΑ που με τους 30 ερευνητές του και την επιτυχή ολοκλήρωση πάνω από 35 διεθνή έργων είναι από τα μεγαλύτερα στα Ευρωπαικά Business Schools. Εχει μεταπτυχιακό πτυχίο και διδακτορικό απο το London School of Economics οπου εδίδαξε για 6 ως Lecturer in Computing.
Το εργαστήριο του έχει βραβευθεί με διεθνή βραβεία στους επιστημονικούς χώρους του ηλεκτρονικού, επιχειρηματικής αναλυτικής, συστημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα και καινοτομίας/επιχειρηματικότητας.

 

MYLONOPOULOS2012Καθ. Νίκος Μυλωνόπουλος, ALBA Graduate Business School at The American College of Greece

Ο Νίκος Μυλωνόπουλος είναι αναπληρωτής Καθηγητής Πληροφοριακών Συστημάτων στο ALBA Graduate Business School at The American College of Greece. Στο παρελθόν ήταν Associate Dean of Academic Programs, MBA Academic Director, Associate Dean of Innovation and Technology. Η επιστημονική του έρευνα έχει δημοσιευθεί σε διεθνή ακαδημαϊκά περιοδικά και συνέδρια.
Έχει επιμεληθεί τρία βιβλία και έχει συνδιοργανώσει και προεδρεύσει σε πολλά διεθνή επιστημονικά συνέδρια. Έχει συντονίσει πολλές διεθνείς επιστημονικές ομάδες στα πλαίσια χτηματοδοτούμενης έρευνας. Έχει σπουδάσει στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Warwick Business School.
Έχει διδάξει στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Warwick Business School, Birkbeck College, Loughborough University Business School, KEDGE Business School. Έχει διδάξει σεμινάρια υψηλόβαθμων στελεχών σε μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες διεθνώς.

 

KanellopoulosΓιάννης Κανελλόπουλος, Practice Leader, SIG

Ο Γιάννης Κανελλόπουλος είναι ο Practice Leader Greece της Ολλανδικής εταιρείας Software Improvement Group (SIG, www.sig.eu). Η SIG είναι εταιρεία συμβούλων διοίκησης και εξειδικεύεται στην ανάλυση συστημάτων λογισμικού έχοντας δημιουργήσει το δικό της Εργαστήριο για το σκοπό αυτό. Από τη θέση αυτή ο Γιάννης έχει βοηθήσει οργανισμούς με ηγετική θέση στην Ελληνική αγορά προκειμένου να διαχειρίζονται τα ρίσκα και τα κόστη που σχετίζονται είτε με την αγορά είτε με την ανάπτυξη και συντήρηση των συστημάτων τους λογισμικού. Ο Γιάννης κατέχει (PhD) από το Τμήμα Επιστήμης των Υπολογιστών του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ.

 

MarinosΓιώργος Μαρίνος, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος

Σπούδασε στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ. Στο διάστημα 1993 – 1997 εργάστηκε στο τμήμα ανάπτυξης εφαρμογών της Διεύθυνσης Πληροφορικής της Στεγαστικής Τράπεζας αναπτύσσοντας εφαρμογές σε ORACLE (database, Oracle Forms) και Delphi. Στο διάστημα 1997 – 1999 εργάστηκε στο τμήμα ανάπτυξης εφαρμογών της Διεύθυνσης Πληροφορικής της Κτηματικής Τράπεζας αναπτύσσοντας επίσης εφαρμογές σε ORACLE. Από το 2000 εργάζεται στη Διεύθυνση Ανάπτυξης Εφαρμογών της Εθνικής Τράπεζας, με αντικείμενο τη σχεδίαση και ανάπτυξη desktop, web και mobile εφαρμογών σε .Net περιβάλλον. Στα έργα που έχει υλοποιήσει περιλαμβάνονται το internet banking της τράπεζας, η crm πλατφόρμα της τράπεζας, το σύστημα ψηφιοποίησης εγγράφων της τράπεζας κ.α. Από το 2013 είναι υποδιευθυντής στην Υποδιεύθυνση Εφαρμογών Διαχείρισης Πελατείας της τράπεζας.

 

PSΠασχάλης Σκόνδρας, Interamerican

Ο Πασχάλης Σκόνδρας είναι Technical Project Manager που δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην απρόσκοπτη ροη των προγραμματισμένων διαδικασιών, την υψηλή ποιότητα των παραδοτέων και την αυστηρή τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων. Έχοντας εργαστεί για περισσότερο από 20 χρόνια στη μηχανογράφηση του ομίλου Ιντεραμέρικαν έχει συμβάλει σημαντικά στην ψηφιακή μεταστροφή του οργανισμού, συμμετέχοντας στα μεγαλύτερα και πιο στρατηγικά έργα της εταιρίας με στόχο την υλοποίηση και χρήση προηγμένων ψηφιακών τεχνολογιών, εφαρμόζοντας σύγχρονες μεθοδολογίες διαχείρισης έργου (PMI). Την παρούσα περίοδο του έχει ανατεθεί η διαχείριση ενός από τα πιο στρατηγικά προγράμματα της εταιρίας (Operations ‘n’ Excellence) εφαρμόζοντας Change driven (adaptive life cycles) iterative methodology. Είναι πτυχιούχος πληροφορικής με σπουδές σε Ελλάδα και Αμερική.

Πρόγραμμα

09:00 – 09:30 Προσέλευση-Εγγραφές
09:30 – 09:45 Χαιρετισμοί
Νίκος Φαλδαμής, Πρόεδρος HePIS
Α. Βύρων Νικολαΐδης, Πρόεδρος CEPIS
09:45 – 10:15 SIG PRESENTATION
Ομιλητής: Tobias Kuipers, SIG CTO
10:15 – 11:15 Συζήτηση Πάνελ
“Software as a game changer for the Greek Economy”
Kαθ. Γιώργος Δουκίδης, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Καθ. Νίκος Μυλωνόπουλος, Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου, HePIS
Α. Βύρων Νικολαΐδης, Πρόεδρος, CEPIS
Εκπρόσωπος Ολλανδικής Πρεσβείας
Tobias Kuipers, Chief Technology Officer, SIG

Συντονιστής συζήτησης: Γιάννης Κανελλόπουλος, Practice Leader, SIG

11:15 – 11:45 Διάλειμμα
11:45 – 13:45 The Practitioners’ workshop
Εισηγητής: Γιώργος Μαρίνος, Eθνική Τράπεζα της Ελλάδος
11:45 – 13:45 The Managers’ workshop
Εισηγητής: Πασχάλης Σκόνδρας, Ιnteramerican
13:45 – 14:45 Ελαφρύ Γεύμα

Το κοινό της ημερίδας

Η ημερίδα απευθύνεται σε φορείς χάραξης πολιτικής για τις ΤΠΕ και επιδιώκει να φέρει σε επαφή όλους τους εμπλεκόμενους στη βιομηχανία της Πληροφορικής στην Ελλάδα, τους managers (CIOs, Διευθυντές Πληροφορικής, Οργάνωσης, Ποιότητας κ.λ.π), αλλά και τους practitioners (Software Developers, Sofware Engineers, Web Developers κ.λ.π).

Workshops

Μετά το πέρας του κυρίου μέρους της εκδήλωσης, έχουν προγραμματιστεί δύο workshops μέσα από τα οποία οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν πρακτικές γνώσεις σχετικά με την υιοθέτηση και την ανάπτυξη λογισμικού υψηλής ποιότητας.

Τhe Practitioner’s workshop

To Practitioner’s workshop απευθύνεται σε προγραμματιστές λογισμικού και στοχεύει στην εκπαίδευση τους σε πρότυπα υψηλής ποιότητας στην κατασκευή λογισμικού. Ο εκπαιδευτής του workshop θα παρουσιάσει τις προκλήσεις στην ανάπτυξη λογισμικού (maintainability, modifiability, testing) και τους τρόπους αντιμετώπισης τους μέσα από πρακτικά παραδείγματα και case studies.

Τhe Manager’s workshop

Το Manager’s workshop έχει στόχο να βοηθήσει τους managers να διαμορφώσουν μια ολοκληρωμένη στρατηγική στην ανάπτυξη λογισμικού υιοθετώντας διεθνώς αναγνωρισμένα πρότυπα βελτιστοποιώντας κατ’ αυτό τον τρόπο την αποτελεσματικότητα και την αποδοτικότητα των διαδικασιών της επιχείρησης.

Διοργανωτές

HePIS_logo

 

 

PEOPLECERT Plain_Logo_Color

 

 

SIG_LOGO_RGB_exception

 

 

Xορηγοί

national_bank

 

Interamerican Greece_FC_part of Achmea

Χορηγοί Επικοινωνίας

insider_logotype [Converted]

 

ictplusgr

Αιγίδα

EU Presidency Logo White

Digital Trends 2012

Η HePIS διοργάνωσε το δεύτερο ετήσιο συνέδριο Digital Trends, φιλοδοξώντας να συνεισφέρει στο διάλογο για αποτελεσματικότερη αξιοποίηση όλων των σχετικών με την κινητή τηλεφωνία τεχνολογιών, με στόχο την ανάπτυξη της οικονομίας, τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και τη δημιουργία καινοτομικής κουλτούρας.

Στόχος του Συνεδρίου

Σε μια εποχή κατά την οποία οι κινητές εφαρμογές προσφέρουν ολοένα μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία στις εταιρίες που τις αξιοποιούν, οι CIO καλούνται να αξιοποιήσουν με τον καλύτερο τρόπο διαθέσιμα συστήματα και δυνατότητες, προκειμένου να σχεδιάσουν εφαρμογές οι οποίες θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα, θα βελτιώσουν τις υπηρεσίες προς τον πελάτη και θα αναβαθμίσουν τις εσωτερικές διαδικασίες.

Σ’ όλα τα παραπάνω προστίθεται η αυξανόμενη τάση της επιχειρηματικής κοινότητας (με ό,τι αυτό συνεπάγεται από πλευράς πίεσης) να αναθέτει σε εξωτερικούς συνεργάτες το σχεδιασμό και την ανάπτυξη εφαρμογών, αγνοώντας τις δυνατότητες της Διεύθυνσης Πληροφορικής, αλλά και το ρόλο του ίδιου του CIO ως βασικού επιχειρηματικού εταίρου.

Στόχος του δεύτερου ετήσιου συνεδρίου της HePIS, Digital Trends 2012, ήταν να βοηθήσει τις Διευθύνσεις IT να διαμορφώσουν μια ολοκληρωμένη στρατηγική, όσον αφορά στην υιοθέτηση των mobile τεχνολογιών, αλλά και να ευθυγραμμιστούν με τις επικρατούσες διεθνώς τάσεις ως προς την ικανοποίηση των επιχειρησιακών και επιχειρηματικών αναγκών μέσω αυτών των τεχνολογιών.

Το Συνέδριο φιλοδοξούσε να αποτελέσει ένα χρήσιμο οδηγό για τα στελέχη των Διευθύνσεων Πληροφορικής σχετικά με την εισαγωγή, τη δραστηριοποίηση και την ομαλή μετάβασή τους στο νέο τοπίο που διαμορφώνουν οι ραγδαίες τεχνολογικές και κοινωνικές εξελίξεις, διασφαλίζοντας τη συμπόρευση με τις επιχειρηματικές αναγκαιότητες και το πολυπόθητο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Το πρωτότυπο και ενδιαφέρον πρόγραμμα του Συνεδρίου περιλαμβάνει εισηγήσεις εκ μέρους διεθνών experts, case studies από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ανοικτές συζητήσεις και ανταλλαγή απόψεων, καθώς και βέλτιστες πρακτικές / λύσεις, με τη μορφή διαδραστικών παρουσιάσεων εκ μέρους σημαντικών εταιρειών του κλάδου.

Θεματολογία

Ενότητα
Η επιχειρηματική αξία του Μοbile Technology

 • «Το τρίτο κύμα της Πληροφορικής» – Τι ακριβώς σημαίνει, ποια είναι τα δομικά μοντέλα και τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά του Mobile Technology;
 • Tι μπορούμε να πετύχουμε με ένα Mobile app;
 • Ανταγωνιστικό πλεονέκτημα μέσω των τεχνολογιών Mobile
 • Η επιχειρηματική αξία των apps όσον αναφορά στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και τη βελτιστοποίηση των εσωτερικών διαδικασιών
 • Οι εφαρμογές ως μέρος της στρατηγικής marketing
 • Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά των Β2C Applications;
 • Επιχειρηματικά οφέλη του Mobile Technology, που εξασφαλίζουν την υποστήριξη ακόμα και των πιο επιφυλακτικών
 • Η αναγκαιότητα της επένδυσης στο χώρο του Mobile
 • Ποιες εφαρμογές χρησιμοποιούν οι εταιρείες και γιατί

2η Ενότητα (ανταλλαγή απόψεων σε πάνελ)
O ρόλος του τμήματος Πληροφορικής στη νέα εποχή των Apps

 • Πώς διαμορφώνονται οι εξελίξεις στον κλάδο του Mobile
 • Πώς μπορεί να ευθυγραμμιστεί η Διεύθυνση Πληροφορικής με τις νέες απαιτήσεις όσο αφορά την κάλυψη επιχειρησιακών και επιχειρηματικών αναγκών;
 • Η προσφορά υπηρεσιών και εφαρμογών Mobile στη χώρα μας
 • Διαφοροποίηση λειτουργικών συστημάτων Windows Mobile, IOS, Android
 • Ο νέος ρόλος του CIO στην επιχείρηση, όπως κατ’ ανάγκην διαμορφώνεται από τις τεχνολογίες Mobile

Ενότητα
Aπαιτήσεις, προκλήσεις, προοπτικές και ευκαιρίες του Μοbile Technology

 • Ποιες δεξιότητες απαιτούνται για την ανάπτυξη mobile εφαρμογών
 • Aνάγκη για εκπαίδευση και πιστοποίηση σε τεχνολογίες Mobile
 • Tρόποι ανάπτυξης εφαρμογών με αποδεδειγμένη επιχειρηματική αξία
 • Νέες μορφές αυτοαπασχόλησης και επιχειρηματικότητας που προκύπτουν από το Mobile
 • Πώς διαμορφώνεται το μέλλον του Mobile Technology
 • Δυσκολίες χρηματοδότησης για την ανάπτυξη των apps και παρουσίαση χρηματοδοτικών ευκαιριών

Ομιλητές

faldamis_smallΝίκος Φαλδαμής

Ο Νίκος Ο. Φαλδαμής είναι κάτοχος πτυχίου Οικονομικών σπουδών από το Πανεπιστήμιο Πειραιά και έχει Μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών DEA στην Επιχειρησιακή Έρευνα από το Πανεπιστήμιο Aix – Marseille της Γαλλίας.

Κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας, παρακολούθησε σειρές εξειδικευμένων σεμιναρίων σε θέματα Διοίκησης, Διαχείρισης Μεγάλων Έργων, Στρατηγικού Σχεδιασμού και Διοίκησης Πληροφορικής στην Ελλάδα, την Αμερική, την Αγγλία και τη Γαλλία, εργαζόμενος ως Σύμβουλος, Εμπειρογνώμων, Πρόεδρος ή μέλος επιτροπών και ομάδων εργασίας Τεχνικών ή/και Επιστημονικών στους ακόλουθους ενδεικτικά οργανισμούς / εταιρείες:

• Ολυμπιακή Αεροπορία και στις Θυγατρικές της,
• Διαχειριστική Αρχή της Κοινωνίας της Πληροφορίας,
• Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών και σε αρκετούς από τους φορείς που
εποπτεύει,
• Οργανισμό Τηλεπικοινωνιών της Ελλάδας,
• Υπουργείο Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης,
• Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο,
• Ελληνικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ),
• Υπουργείο Εργασίας – Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Κοινοτικών και άλλων Πόρων,
• Ένωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος,
• European Commission Committee of Regions

Είναι Διοικητής και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου στο Γενικό Νοσοκομείο Μαιευτήριο ‘ΕΛΕΝΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ’ και έχει διατελέσει Chief Information Officer (CIO) στην Ολυμπιακή Αεροπορία, Σύμβουλος σε θέματα Πληροφορικής και Επιχειρηματικού Εκσυγχρονισμού σε εταιρίες συμβούλων, Ειδικός Εμπειρογνώμονας στην Επιτροπή των Περιφερειών της European Commission.

 

ciudinPetru Ciudin

O Petru Ciudin είναι Project Officer του DG Connect της Eυρωπαϊκής Επιτροπής και υπεύθυνος για τη διαχείριση του προγράμματος έρευνας στον τομέα των δικτύων και τεχνολογιών επικοινωνίας, από το 2007 έως και σήμερα. Σπούδασε Ηλεκτρολόγος Μηχανικός με έμφαση στις Τηλεπικοινωνίες και αργότερα εξειδικεύτηκε στο τομέα των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων.

Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ερευνητικού Προγράμματος FP7, διαχειρίζεται την έρευνα στους τομείς του ραδιοφάσματος και των παρεμβολών, των γνωστικών επικοινωνιών (cognitive radio), των τεχνολογιών υπερευρείας ζώνης (ultra-wide band), των νέων αρχιτεκτονικών δικτύων, των δικτύων αισθητήρων και τέλος στην κωδικοποίηση δικτύων.

 

 

antonakouΠέγκυ Αντωνάκου

H Πέγκυ Αντωνάκου είναι Διευθύνουσα Σύμβουλος της Microsoft Ελλάς, με πολυετή εμπειρία σε θέσεις Διοίκησης και Marketing, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Εντάχθηκε στο δυναμικό της εταιρίας το Φεβρουάριο του 2012 έχοντας στην ευθύνη της τη Διεύθυνση Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων, καθώς και τη διαχείριση του οικοσυστήματος των Συνεργατών με στόχο την αποδοτικότερη αξιοποίηση των λύσεων της Microsoft.

Σταθμό στην επαγγελματική της πορεία αποτελεί η DELL S.A., όπου κατείχε τη Γενική Διεύθυνση Consumer & SMB για την περιοχή της Νότιας Ανατολικής Ευρώπης και όπου εδραίωσε market leadership σε πολλές από τις χώρες ευθύνης της. Στην εταιρία DELL ξεκίνησε το 2002 από το τμήμα Marketing στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στο Austin, Texas της Αμερικής. Επανήλθε στην Ευρώπη το 2006, όπου ως Sales Manager ανέλαβε την ανάπτυξη του Consumer & SMB με χώρες ευθύνης την Ελλάδα, την Κύπρο και στην συνέχεια την Ιταλία, δημιουργώντας και αναπτύσσοντας ένα ευρύ δίκτυο διανομής και λιανικών πωλήσεων, πετυχαίνοντας σημαντικά μερίδια αγοράς σε μικρό χρονικό διάστημα. Παλαιότερα εργάστηκε στις εταιρίες General Motors USA και Opel Bank GMBH. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πειραιά και κάτοχος MBA από το University of Michigan.

 

sideridisΙσίδωρος Σιδερίδης

O Ισίδωρος Σιδερίδης είναι General Manager στην SiEBEN και ένας από τους ιδρυτές και μετόχους της. Επιπλέον, είναι Managing Director της InEdu, θυγατρική εταιρεία της SiEBEN για τεχνολογικές λύσεις στην εκπαίδευση. Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 22 Αυγούστου 1974. Είναι κάτοχος πτυχίου «Μηχανολόγος Μηχανικός» (τμήμα Παραγωγής & Διοίκησης) από το Πανεπιστήμιο Πατρών και η διπλωματική του εργασία είχε θέμα «Πρόληψη ατυχημάτων μεγάλης έκτασης σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις».

Διαθέτει εκτεταμένη εμπειρία και βαθιά γνώση του χώρου της τεχνολογίας, κατέχει τις πιστοποιήσεις «Διαχείριση Τεχνολογίας» από το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης, “Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας” από το Πανεπιστήμιο της Κοΐμπρα (Πορτογαλία) και τέλος είναι πιστοποιημένος μηχανικός της Microsoft. Ο Ισίδωρος Σιδερίδης ήταν μέλος του Πανευρωπαϊκού Φοιτητικού Συλλόγου BEST (Board of European Students of Technology) και για 3 χρόνια ήταν αντιπρόεδρος και ταμίας. Έλαβε, εκ μέρους της SiEBEN, το βραβείο καινοτομίας της HP το 2009 καθώς και το βραβείο «Microsoft Country Partner of the year 2011» στο Λος Άντζελες. Επιπρόσθετα, έχει κερδίσει το διαγωνισμό FameLab της επιστήμης το 2011 για την Ελλάδα.

Τεχνολογικές Δεξιότητες:
Cloud Computing, Business Intelligence, Unified Communications, CRM, SharePoint, Digital Marketing Solutions, Systems Integration, Mobile Solutions, IT for Education

 

stavrogiannopoulosΔιονύσης Σταυρογιαννόπουλος

Ο Διονύσης Σταυρογιαννόπουλος είναι μέλος της ομάδας της IBM από το 2006. Σήμερα, εργάζεται ως Senior Client Technical Professional στο τμήμα IBM Software Group, και είναι υπεύθυνος για την ανάλυση των αναγκών των πελατών και το σχεδιασμό κατάλληλων λύσεων. Έχει εργαστεί σε διάφορες τεχνικές θέσεις στον κλάδο του λογισμικού και έχει πολυετή εμπειρία στις λύσεις τηλεπικοινωνιακών εφαρμογών και εφαρμογών κινητών συσκευών. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος (MSc) στη Διαστημική Επιστήμη από το University College London.

Τίτλος παρουσίασης:
Αντιμετωπίζοντας τις επιχειρηματικές προκλήσεις στην εποχή των κινητών τεχνολογιών

Σύνοψη παρουσίασης
Οι οργανισμοί συνειδητοποιούν ότι έχουν στη διάθεσή τους ένα πλήθος νέων εφαρμογών που εξυπηρετούν κινητές συσκευές, το οποίο όμως απαιτεί και την ανάπτυξη μιας στρατηγικής προσέγγισης τόσο από τις υπηρεσίες πληροφορικής όσο και από τις μονάδες επιχειρηματικών λειτουργιών (LOBs) για το χειρισμό των ιδιαιτεροτήτων που παρουσιάζει η διαχείριση αυτών των πόρων. Τα βασικά σημεία που θα πρέπει να εξετάσουν οι οργανισμοί είναι η τάση που παρουσιάζεται για εμπορευματοποίηση της πληροφορικής, η ζωτική ανάγκη προστασίας των εταιρικών δεδομένων σε συσκευές που δεν ανήκουν στους οργανισμούς, και η επίτευξη μιας ισορροπίας ανάμεσα στις προκλήσεις της πληροφορικής και τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες των χρηστών κινητών συσκευών.

 

loukakos
Στέφανος Λουκάκος

O Στέφανος Λουκάκος είναι γενικός διευθυντής της Google Greece από τον Ιανουάριο του 2010. Στο παρελθόν διετέλεσε διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας παροχής ευρυζωνικής πρόσβασης Hellas Online και ανώτερο στέλεχος της επενδυτικής τράπεζας HSBC στο Παρίσι και το Λονδίνο. Ο Στέφανος είναι κάτοχος MBA από από το INSEAD στο Παρίσι και επίσης, μεταπτυχιακών τίτλων (MSc σε Economics και Engineering) από τα αμερικανικά πανεπιστήμια Stanford και U.C.Berkeley. Είναι, επίσης, ερασιτέχνης μαραθωνοδρόμος και αθλητής του τριάθλου.

 

giaglisΓιώργος Γιαγλής

Ο Γιώργος Γιαγλής είναι Αντιπρύτανης και Καθηγητής Ηλεκτρονικού Επιχειρείν με έμφαση στη Διοίκηση, στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται κυρίως στα πεδία των κινητών και ασύρματων εφαρμογών, στα διάχυτα πληροφοριακά συστήματα, τον σχεδιασμό επιχειρησιακών μοντέλων και την προσομοίωσή τους και την αξιολόγηση πληροφορικών συστημάτων.

Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 120 άρθρα σε σημαντικά επιστημονικά περιοδικά και σε παγκόσμια συνέδρια, συμπεριλαμβανομένου του Information Systems Journal, του International Journal of Electronic Commerce και του International Journal of Information Management. Έχει γράψει ή εκδώσει 12 βιβλία και τόμους έρευνας.

Είναι μέλος στις συντακτικές επιτροπές επτά επιστημονικών περιοδικών, συμπεριλαμβανομένων των Telecommunications Policy, International Journal of Mobile Communications και Business Process Management Journal. Από το 2001 και μετά, είναι ο Διευθυντής του ISTLab Wireless Research Center.

 

liapakisΞενοφών Λιαπάκης
CIO του ομίλου Interamerican

Ο Ξενοφών Λιαπάκης είναι απόφοιτος του Μαθηματικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Πατρών και έχει συμμετάσχει σε σειρά μεταπτυχιακών σεμιναρίων στους χώρους της Πληροφορικής, του Management και του Business Administration. Από τον Απρίλιο του 2008 κατέχει τη θέση του Γενικού Διευθυντή Μηχανογράφησης στον όμιλο της Interamerican, που είναι η No1 ιδιωτική ασφαλιστική εταιρία στην Ελλάδα και μέλος του Achmea Group, ενός από τους μεγαλύτερους ασφαλιστικούς ομίλους στην Ευρώπη. Προηγουμένως εργάστηκε επί 18 χρόνια στην ασφαλιστική εταιρία Φοινιξ Metrolife Εμπορική ως Διευθυντής Μηχανογράφησης. Είναι μέλος του CIO forum Ελλάδος και της Επιτροπής Πληροφορικής της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος.

 

makriniotis_smallΘοδωρής Μακρυνιώτης

Ο Θ. Μακρυνιώτης εργάζεται στην αθλητική αγορά από το 2005 σε εμπορικές θέσεις στα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη. Παλαιότερα έχει εργαστεί στον κλάδο κινητής τηλεφωνίας σε θέσεις πωλήσεων στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια. Σπούδασε στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Manchester School of Management.

 

 

stefanopoulosΓιώργος Στεφανόπουλος
Γενικός Διευθυντής, Ένωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ)

Ο Γιώργος Στεφανόπουλος είναι Γενικός Διευθυντής της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας από την ίδρυση της Ένωσης, το 2008. Διαθέτει μεγάλη εμπειρία στο κλάδο των τηλεπικοινωνιών, στον οποίο κατείχε διευθυντικές θέσεις, με αρχή της καριέρας του το 1994 από τη Vodafone Ελλάδος, στην οποία διετέλεσε επικεφαλής διαφόρων διευθύνσεων, μεταξύ των οποίων οι Διευθύνσεις Ποιότητας, Επενδυτικών Σχέσεων, Εταιρικής Ανάπτυξης, Διεθνούς Επέκτασης και Ρυθμιστικών Θεμάτων & Στρατηγικής.

Στο παρελθόν εργάστηκε σε διάφορες θέσεις ευθύνης στους Κλάδους της Αεροναυτικής βιομηχανίας (Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία ΑΕ) καθώς και στη βιομηχανία πετρελαίου και αερίου (Consolidated Contractors Co, A.S Couppas and Co S.A.) στην Ελλάδα και τη Μέση Ανατολή. Είναι κάτοχος πτυχίου Ηλεκτρολόγου Μηχανικού από το City of London Polytechnic και μεταπτυχιακού τίτλου από το Πανεπιστήμιο του Aston της Μ. Βρετανίας.

Το κοινό του συνεδρίου

Το Συνέδριο απευθυνόταν στις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που ήδη δραστηριοποιούνται ή σχεδιάζουν να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα, προσφέροντας ή αναζητώντας υπηρεσίες στο χώρο του Mobile Technology.

Στόχος του ήταν να προσκαλέσει σε ανοιχτό διάλογο όλους τους εμπλεκόμενους από τους χώρους της Πληροφορικής και των Τηλεπικοινωνιών με ανώτερα και ανώτατα επιχειρηματικά στελέχη από τους τομείς του Marketing, της Επικοινωνίας, της Κοινωνικής Δικτύωσης, του Ηλεκτρονικού Εμπορίου, της Eξυπηρέτησης Πελατών και των Πωλήσεων.

Χορηγοί

 

Χρυσός Χορηγός

SiebenLogo
Η SiEBEN είναι κορυφαίος πάροχος εφαρμογών λογισμικού και ολοκληρωμένων λύσεων πληροφορικής, που βοηθούν τις επιχειρήσεις να προσεγγίσουν τους επιχειρηματικούς τους στόχους με χρήση σύγχρονων τεχνολογιών.

Η SiEBEN διαθέτει μία ευέλικτη ομάδα ανθρώπων με βαθιά γνώση, τόσο της πληροφορικής τεχνολογίας, όσο και της οργάνωσης των επιχειρήσεων. Έτσι μπορεί να εντοπίσει τις ανάγκες των πελατών της και να μετατρέψει τις δυνατότητες που προσφέρει η νέα τεχνολογία σε επιχειρηματικά πλεονεκτήματα. Έχοντας ως βάση την τεχνογνωσία των ανθρώπων της, η SiEBEN έχει αναπτύξει ένα εντυπωσιακό πελατολόγιο και ένα ευρύ δίκτυο μεταπωλητών σε Ελλάδα, Κύπρο, Βουλγαρία, Σερβία-Μαυροβούνιο και στη Ρουμανία.

Η βράβευσή της SiEBEN στο παγκόσμιο συνέδριο συνεργατών της Microsoft ως Microsoft Country Partner of the year 2011 στην Ελλάδα καθώς και ο τιμητικός τίτλος του Microsoft Gold Certified Partner, αποδεικνύουν την αφοσίωσή της SiEBEN προς τους πελάτες της με την παροχή λύσεων υψηλής ποιότητας, που βρίσκονται στην αιχμή της τεχνολογίας. Δραστηριοποιείται σε τέσσερις τομείς: Mobile, Systems Integration, Business Applications & Digital Marketing.

Έχει 3 θυγατρικές εταιρείες, την PocketBiz Romania, την Xparity (building & home automation) και την InEdu. Η InEdu, ως τμήμα της SiEBEN, συστάθηκε από εξειδικευμένο προσωπικό στη χρήση των Τεχνολογιών Πληροφορικής στην Εκπαίδευση και προτείνει καινοτόμες λύσεις πληροφορικής σε εκπαιδευτικούς οργανισμούς για την ανάδειξη του εκπαιδευτικού έργου και τον εκσυγχρονισμός τους για την επίτευξη των προκλήσεων της ψηφιακής τάξης.

 

Μεγάλοι Χορηγοί

cisco-logo

Η Cisco είναι η κορυφαία εταιρεία παγκοσμίως στον τομέα της δικτύωσης, παρέχοντας την ευρύτερη γκάμα λύσεων για τη μεταφορά δεδομένων, φωνής και βίντεο.

Η Cisco είναι πρωτοπόρος στο χώρο της τεχνολογίας πληροφορίας και επικοινωνιών και αυτή η παράδοση της πρώτης θέσης συνεχίζεται καθώς η Cisco προσφέρει μια ολοκληρωμένη σειρά από λύσεις Server και Desktop Virtualisation για data center.

H Cisco ενσωματώνει αυτές τις τεχνολογίες σε αρχιτεκτονικές που ενοποιούνται και οδηγούν στο Virtualisation κρίσιμων πόρων τόσο εντός όσο και μεταξύ των data center. Οι λύσεις της Cisco εξασφαλίζουν τη μεταφορά με ασφάλεια, αποτελεσματικότητα και ευελιξία κρίσιμων επιχειρηματικών πληροφοριών σε δημόσια, ιδιωτικά και υβριδικά Cloud.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη Cisco είναι διαθέσιμες στη διεύθυνση www.cisco.gr. Συνεχής ενημέρωση είναι διαθέσιμη στη διεύθυνση newsroom.cisco.com.

 

IBMΗ IBM είναι μια εταιρεία καινοτομιών που στόχο έχει την παροχή ουσιαστικής επιχειρηματικής αξίας σε επιχειρήσεις και οργανισμούς σε όλο τον κόσμο.

Η IBM προωθεί την επιτυχία των πελατών της ενισχύοντας την ικανότητά τους να καινοτομούν ώστε να αποκτούν ένα μοναδικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην αγορά που δραστηριοποιούνται.

Η στρατηγική της ΙΒΜ επικεντρώνεται στην παροχή κάθε βοήθειας σε οργανισμούς και φορείς για την ολοκληρωτική αναμόρφωση των οργανωτικών τους δομών, αξιοποιώντας την τεχνολογία.
Για να ενισχύσει την ανάπτυξη, την παραγωγικότητα και την αποδοτικότητα των πελατών της και να τους βοηθήσει στη δημιουργία προστιθέμενης αξίας μέσω της καινοτομίας, η ΙΒΜ αντλεί από τις δυνατότητες των κορυφαίων Συστημάτων, προϊόντων Λογισμικού και Υπηρεσιών που διαθέτει.
Το επιχειρησιακό της μοντέλο είναι μοναδικό και εστιάζεται σε δύο πυλώνες: της ενοποίησης και της καινοτομίας.

Η επιχειρηματική προσπάθεια της ΙΒΜ επικεντρώνεται σε δύο βασικές προτεραιότητες:

– Τη δημιουργία, την ανάπτυξη και την εξέλιξη των πλέον προηγμένων Τεχνολογιών Πληροφορικής των ημερών μας

– Τη μετατροπή των τεχνολογιών αυτών σε πραγματική επιχειρηματική αξία, σε μοχλό ανάπτυξης και προόδου για τους πελάτες της.

Η IBM δραστηριοποιείται στην Ελλάδα από το 1937 και για περισσότερα από 75 χρόνια έχει συνεισφέρει σημαντικά στην επιχειρηματική και τεχνολογική κληρονομιά της χώρας.

 

MSFT_logo_rgb_C-GrayΗ Microsoft, κορυφαία εταιρεία ανάπτυξης και παραγωγής προϊόντων λογισμικού, ιδρύθηκε το 1975 και δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 120 χώρες.

Αποστολή της είναι η μεγιστοποιήση των δυνατοτήτων κάθε οργανισμού, μέσα από την αξιοποίηση της τεχνολογίας και προς αυτή την κατεύθυνση επενδύει κάθε χρόνο πάνω από $9 δις σε έρευνα και ανάπτυξη, για τη δημιουργία προϊόντων που διευρύνουν τις ατομικές και επιχειρηματικές δυνατότητες όλων μας.

Στην Ελλάδα, η Microsoft δραστηριοποιείται από το 1992 και απασχολεί πάνω από 120 εργαζόμενους που παρέχουν ένα ευρύ φάσμα συμβουλευτικών, εκπαιδευτικών και τεχνικών υπηρεσιών, εξασφαλίζοντας ολοκληρωμένη υποστήριξη για τους συνεργάτες και τους πελάτες της.

 

PEOPLECERT_LOGOΜε περισσότερες από 3.000.000 εξετάσεις μέχρι σήμερα σε 80 χώρες, ο Όμιλος PEOPLECERT προσφέρει διεθνώς αναγνωρισμένα προγράμματα πιστοποίησης που αξιολογούν δεξιότητες και τεχνογνωσία ανθρώπινου δυναμικού και συμβάλλουν στη ενίσχυση της επαγγελματικής ανάπτυξης, όπως ITIL®, IASSCLean Six Sigma, ECDL και City & Guilds, καθώς και μία ευρεία γκάμα προγραμμάτων πιστοποίησης που βασίζονται σε διεθνώς αναγνωρισμένα πρότυπα, όπως το ISO 20000 και το ISO 27000.

 

Χορηγοί

Google_LogoH Google ιδρύθηκε από τους Sergey Brin και Larry Page το 1998 και αποτελεί σήμερα μια από τις σημαντικότερες εταιρίες τεχνολογίας στον κόσμο.

Με παρουσία σε περισσότερες από 40 χώρες παγκοσμίως η Google απασχολεί σήμερα περί τους 30.000 εργαζόμενους.

Τα ποικίλα προϊόντα της στοχεύουν στο να βοηθήσουν τόσο τους καταναλωτές να βρουν αυτό που θέλουν όσο και τους διαφημιστές να προβληθούν με τον καλύτερο τρόπο.

Διαθέτοντας μία από τις μεγαλύτερες ερευνητικές ομάδες παγκοσμίως, αποστολή της Google είναι να παρέχει πρόσβαση στην πληροφορία σε όλους στη βάση της «ανοικτής κουλτούρας», εστιάζοντας στην παροχή της καλύτερης δυνατής εμπειρίας στον χρήστη.

Στην Ελλάδα, η Google διαθέτει τοπικό γραφείο από τον Σεπτέμβριο του 2008, αναπτυσσόμενη ταχύτατα προσφέροντας μοναδικές υπηρεσίες και προϊόντα στο ελληνικό κοινό.

 

sony

 

Υποστηρικτές

inedu-logo

 

innews

 

itec

 

Χορηγοί Επικοινωνίας

advertising_gr

 

appgaraz-logo-red-2

 

com-business

 

com-today

 

focus

 

ict-plus80

 

Infocom-gr-220px

 

itdaily200

 

pathfinder-200px

 

red-comm

Digital Trends 2011

Η HePIS (Ελληνικό Δίκτυο Επαγγελματιών Πληροφορικής), και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Επαγγελματιών Πληροφορικής – CEPIS, το οποίο εκπροσωπεί πάνω από 300.000 επαγγελματίες της Πληροφορικής, διοργάνωσαν -σε συνεργασία με την Boussias Communications- το πρώτο τους Forum στην Ελλάδα με στόχο να ανοίξουν τον διάλογο για την πραγματική συνεισφορά των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών στην ανάπτυξη της οικονομίας, τη βελτίωση της παραγωγικότητας, τη δημιουργία καινοτομικής κουλτούρας, τις «πράσινες» και «cloud» πρακτικές και φυσικά τον επαγγελματισμό των στελεχών που εργάζονται στον κλάδο.

 

Στόχος του Συνεδρίου

H Διεύθυνση Πληροφορικής καλείται να ανταπεξέλθει σε μία μάχη με δύο μέτωπα: τους πτωτικούς δείκτες της οικονομίας και το διαρκώς κλιμακούμενο κόστος ενέργειας. Στα παραπάνω προστίθεται και η διαρκής εσωτερική αναμέτρηση του ΙCΤ με το business, με αντικείμενο την αποτελεσματική και οικονομική λειτουργία. Στόχος του Digital Trends 2011 ήταν να βοηθήσει τις Διευθύνσεις ΙCΤ να διαμορφώσουν μία ολοκληρωμένη στρατηγική, η οποία συνίσταται τόσο σε λύσεις «πράσινων» και «cloud» τεχνολογιών υποδομής όσο και σε πρακτικές διαχείρισης, διασφαλίζοντας τα μεγαλύτερα επιχειρησιακά οφέλη.

Το Συνέδριο εστίασε στην επιχειρηματική και επιχειρησιακή διάσταση του Cloud Computing και Green ICT, φιλοδοξώντας να αποτελέσει έναν χρήσιμο οδηγό για τα στελέχη του ΙCΤ και του business σχετικά με την εισαγωγή, δράση και μετάβαση της επιχείρησης στο νέο τοπίο που διανοίγεται μπροστά μας.

Το Forum παρέδωσε έναν πρωτότυπο και ενδιαφέροντα συνδυασμό από εισηγήσεις διεθνών experts, case studies από την Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και τις ελληνικές πρακτικές και λύσεις μέσα από διαδραστικές παρουσιάσεις σημαντικών προμηθευτών.

Θεματολογία

1η Ενότητα
«Πράσινες» εφαρμογές, επιχειρησιακά οφέλη και μοντέλα μετάβασης

 • Μοντέλα μετάβασης στο Green ICT που φέρνουν την επιτυχία ανάλογα με τις ανάγκες κάθε επιχείρησης
 • Οι σημερινοί προβληματισμοί και προτάσεις αντιμετώπισής τους
 • Οδηγός μείωσης κόστους και ενίσχυσης της καινοτομίας
 • Σε τι βαθμό έχουν υιοθετηθεί οι αρχές του Green ICT
 • Ποια είναι τα προβλήματα υλοποίησης του. Υπάρχουν restriction policies στις εταιρείες
 • Ποια είναι τα specifications που πρέπει να έχουν τα data centers για να είναι πράσινα

2η Ενότητα
Το ‘business case’ του cloud computing και η επιχειρηματική αξία

 • «Το τρίτο κύμα της Πληροφορικής». Τι ακριβώς σημαίνει, ποια είναι τα δομικά μοντέλα και τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά του Cloud Computing
 • Πού βρισκόμαστε σήμερα και πώς διαμορφώνεται το μέλλον στις επιχειρήσεις
 • Επιχειρηματικοί παράγοντες που οδηγούν στην απόφαση μετάβασης στο Cloud Computing
 • Γιατί η στροφή στο Cloud είναι αναπόφευκτη και αναγκαία
 • H επιχειρηματική επίδραση του Virtualization
 • Επιχειρηματικά οφέλη και πλεονεκτήματα του Cloud Computing που εξασφαλίζουν την υποστήριξη ακόμα και όσων διστάζουν
 • Ασφάλεια και ιδιωτικότητα στο Cloud. Μια επιχειρηματική προοπτική για την αποφυγή κινδύνων
 • Πολιτικές, συμμόρφωση και διακυβέρνηση για διαχείριση των κινδύνων που εμπεριέχονται στα on-demand περιβάλλοντα
 • Ανάγκη για εκπαίδευση απλών χρηστών στο cloud ώστε να λαμβάνουν πιο ανταγωνιστικές αποφάσεις
 • Ανάγκη για εκπαίδευση CIOs για τη διαχείριση των κινδύνων και πιστοποίηση δεξιοτήτων σε cloud computing

3η Ενότητα
Πώς το Cloud Computing και το Green ICT αλλάζουν τον τρόπο λειτουργίας των Διευθύνσεων ICT

 • Νέες μορφές υπολογισμού της επιχειρηματικής αξίας που δημιουργούνται από το Cloud Computing και το Green ICT
 • Eίναι το Cloud μέρος του Green ICT; Πόσο Green είναι το Cloud;
 • Ο ανθρώπινος παράγοντας στην επιχείρηση και πώς αλλάζει η οργάνωση
 • Ο νέος ρόλος της Πληροφορικής και του CIO στην επιχείρηση, όπως διαμορφώνεται λόγω του Cloud και του Green ICT
 • Τρόποι δημιουργίας καινοτομίας με αποδεδειγμένη επιχειρηματική αξία
 • Απεριόριστες μορφές Collaboration και χρήσης Web 2.0 εφαρμογών που αλλάζουν τον τρόπο εργασίας
 • Ποιες εφαρμογές Green ICT και Cloud χρησιμοποιούν οι εταιρείες και γιατί
 • Η προσφορά υπηρεσιών και εφαρμογών Cloud Computing και Green ICT στη χώρα μας
 • Παρουσίαση Case Studies

Ομιλητές

Tom_rafteryTom Raftery
Κορυφαίος αναλυτής και σύμβουλος στον τομέα του Green ICT και τη διαχείριση ενέργειας.

Ο Tom θεωρείται αυτή τη στιγμή ο κορυφαίος αναλυτής, σύμβουλος και blogger σε θέματα Green ICT και διαχείρισης ενέργειας. Είναι περιζήτητος -παγκοσμίως- ως ομιλητής λόγω του εξαιρετικού insight που διαθέτει για την εξέλιξη της τεχνολογίας αλλά και τη βέλτιστη αξιοποίησή της τόσο σε επιχειρηματικό επίπεδο όσο και σε καταναλωτικό.

Χαρισματικός, ενθουσιώδης, άριστος γνώστης του αντικειμένου και με μοναδική ικανότητα να εμπνέει το ακροατήριο, είναι ορισμένοι από τους συνήθεις χαρακτηρισμούς που του προσδίδουν οι άνθρωποι που τον έχουν παρακολουθήσει. Προσθέτοντας την πολυετή εμπειρία και διεθνή γνώση που έχει αποκτήσει μέσω των συνεργασιών του με μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις, ο Tom είναι βέβαιο πως μπορεί να προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες σε κάθε επαγγελματία.

Ο Tom Raftery είναι συνιδρυτής της GreenMonk, το νέο επιχειρηματικό εγχείρημα της RedMonk, της πρώτης συμβουλευτικής εταιρείας open source στον κόσμο, η οποία επικεντρώνεται στη διαχείριση on demand ενέργειας και παρέχει στους πελάτες της συγκεκριμένες πληροφορίες για τους τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας και για τα επιχειρηματικά μοντέλα που μπορούν να ακολουθήσουν. Μεγάλες επιχειρήσεις όπως οι SAP, ΙΒΜ και ΗP ανήκουν στο πελατολόγιό της. Επιπρόσθετα, υπήρξε συνιδρυτής του Cork Internet eXchange- ένα hyper energy efficient data center στο Κορκ της Ισπανίας.

To blog του Τom (tomraftery.com) έχει τους περισσότερους συνδρομητές στην Ιρλανδία ενώ έχει βραβευτεί ως podcaster στο PodLeaders.com. Θεωρείται από τους κορυφαίους ομιλητές στην πληροφορική και τις ενεργειακές πρακτικές και την αειφόρο ανάπτυξη. Mερικά από τα συνέδρια που έχει συμμετάσχει είναι το HostelWorld Conference, το Green Economy από το περιοδικό Business & Leadership καθώς και σε διεθνή συνέδρια της IBM και της SAP.

Η παρουσίασή του
“How Green is Cloud Computing?”

Μέσω εμπεριστατωμένης επιχειρηματολογίας και πραγματικών διεθνών case studies, ο Tom θα δώσει απαντήσεις σε ένα hot ερώτημα που απασχολεί έντονα τους Διευθυντές Πληροφορικής και όχι μόνο. Ακόμα, θα θέσει τα δικά του ερωτήματα προς του ακροατές προκειμένου να δημιουργήσει ένα εποικοδομητικό διάλογο που θα έχει ως στόχο την αποσαφήνιση θολών περιοχών που έχει δημιουργήσει ο συνδυασμός του Green και του Cloud. Είναι, τελικά, το cloud τόσο Green όσο νομίζουμε; O Tom θα είναι σύντομα κοντά μας για να το συζητήσουμε.

 

John_rhoton

John Rhoton
Cloud Computing Strategist & Author

Το βιβλίο του με τίτλο «Cloud Computing Explained: Implementation Handbook for Enterprises» είναι Νο1 στην αναζήτηση για cloud computing στο Amazon.com.

Ο John Rhoton χαρακτηρίζεται ως αυθεντία στο cloud computing. Όχι άδικα αφού διαθέτει εμπειρία 25 ετών σε πολυεθνικές εταιρείες όπως η HP, η EDS, η Compaq και η Digital όπου κατείχε ηγετικές θέσεις ως προς την χάραξη και υλοποίηση της τεχνολογικής στρατηγικής καθώς και για την υιοθέτηση νέων αναδυόμενων τεχνολογιών όπως τo public, το private και το υβριδικό cloud computing. To βιβλίο του με τίτλο «Cloud Computing Explained: Implementation Handbook for Enterprises» είναι το πιο διαδεδομένο στο χώρο του Cloud ενώ ο ίδιος απολαμβάνει τη φήμη της αυθεντίας που τον συνοδεύει. Κατά τη διάρκεια της πολυετούς καριέρας του εργάσθηκε στις ΗΠΑ, Ιρλανδία, Χονγκ Κονγκ, Μαλαισία, Ιταλία, Γαλλία και Αυστρία, καθώς η αναγνωσιμότητα του τον έκανε περιζήτητο σε εταιρείες-κολοσσούς της Πληροφορικής.

Το βιβλίο του περιγράφει τα πλεονεκτήματα και τις ευκαιρίες του Cloud Computing ενώ βοηθάει τον αναγνώστη να αξιολογήσει το Cloud μέσω αναλυτικών μεθόδων στον προσδιορισμό των αναγκών της εκάστοτε εταιρείας, του budget και των πελατών της.

Είναι επίσης συγγραφέας των βιβλίων Cloud Computing Architected: Solution Design Handbook, ALL-IN-1: Integrating Applications in V3.0, X.400 and SMTP: Battle of the E-mail Protocols, Programmer’s Guide to Internet Mail: SMTP, POP, IMAP, and LDAP, The Wireless Internet Explained.
Η παρουσίασή του “Business factors that lead to the decision to adopt Cloud Computing”
Αναμφισβήτητα, ένας προβληματισμός που απασχολεί έντονα τον σύγχρονο Διευθυντή Πληροφορικής είναι η λήψη της απόφασης για μετάβαση στο cloud ή μη. Ο John, ο οποίος γνωρίζει από πρώτο χέρι τον εν λόγω προβληματισμό, έχοντας έρθει σε επαφή με δεκάδες IT Directors από μεγάλες εταιρείες σε ολόκληρο τον κόσμο, θα παρουσιάσει μέσα από την ομιλία του – με έμπρακτη επιχειρηματολογία- τους λόγους, τα επιχειρηματικά οφέλη καθώς και τις παγίδες που κρύβει η μετάβαση στο cloud computing.

 

nancy_pascal

Nancy Pascall
Συνυπεύθυνη για τo συντονισμό της Ψηφιακής Ατζέντας στην Ελλάδα

Με πολυετή εμπειρία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Nancy Pascall γνωρίζει καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον τα προβλήματα υλοποίησης της ευρωπαϊκής στρατηγικής στα κράτη Μέλη. Συνυπεύθυνη για το συντονισμό της Digital Agenda στην Ελλάδα, θα αναλύσει στο κοινό τις κατευθύνσεις της Commission σχετικά με το Cloud Computing και το Green ICT. Η Nancy Pascall είναι μία ενθουσιώδης επαγγελματίας, η οποία ακολουθεί τη θεωρία του ‘can do’ με την οποία έχει εμπνεύσει δεκάδες ευρωπαϊκούς οργανισμούς και πολυεθνικές εταιρείες που έχει συνεργαστεί.

Ο συνδυασμός των σπουδών της είναι εκρηκτικός, μετατρέποντάς την σε μία περιζήτητη ομιλήτρια – έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμα συνέδρια Άρχισε τις σπουδές της στον τεχνικό τομέα (Εφηρμοσμένη Φυσική και Ηλεκτρονική Μηχανολογία) αλλά γρήγορα έφυγε από τον τεχνικό τομέα και σπούδασε Ψυχολογία. Κατέχει μεταπτυχιακό στα Media καθώς και MBA.

Μιλάει άριστα ελληνικά – έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στην Ελλάδα-, αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά ενώ μιλάει αρκετά καλά ισπανικά, γερμανικά και λίγα σουηδικά.

Έχει εργαστεί σε πολυεθνική εταιρεία στην Ελλάδα που δραστηριοποιείται στο χώρο της πιστοποίησης (ποιοτικό και ποσοτικό έλεγχο). Το 1984 εντάχθηκε στο ανθρώπινο δυναμικό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως μέλος της ομάδας εργασίας του ESPRIT Task Force. Το Task Force στη συνέχεια εξελίχθηκε σε DG XIII και λίγο αργότερα σε DG INFSO (Information Society and Media), όπου εργάζεται ως policy officer. Κατά τη διάρκεια του DG INFSO, απασχολήθηκε σε διάφορους τομείς, όπως HR και Project Management καθώς και τη δραστηριοποίηση των γυναικών στην τεχνολογία.

H Nancy Pascall είναι μία αναγνωρισμένη ποιήτρια με ελληνικά και ευρωπαϊκά βαβεία, ενώ συγκαταλέγεται ανάμεσα στους «100 εν ζωή Έλληνες ποιητές». Επίσης, έχει συγγράψει θεατρικό έργο, το οποίο έχει ανέβει σε παράσταση στις Βρυξέλλες.

 

chris_wallace

Chris Wallace
Ένας απο τους ελάχιστους experts στην πιστοποίηση του Green ICT στην Ευρώπη

Ένας φιλόδοξος και ενθουσιώδης επαγγελματίας, ο Chris Wallace είναι υπεύθυνος για το Green Portfolio του British Computer Society. Oι βασικές του αρμοδιότητες περιλαμβάνουν τον προσδιορισμό των αναγκών του τομέα της Πληροφορικής όσο αναφορά στη δημιουργία/ανάπτυξη πιστοποιητικών, βραβείων και διαπιστεύσεων με βασικό αντικείμενο τη δημιουργία ενός βιώσιμου και ενεργειακού αποδοτικού ΙΤ.

Έχοντας κατανοήσει πλήρως τα κριτήρια που πρέπει να πληροί ο τομέας της Πληροφορικής για τη διαχείριση της ενέργειας και την ελαχιστοποίηση της εκπομπής του διοξειδίου του άνθρακα, o Chris συνεργάζεται με την κυβέρνηση, με ακαδημαϊκούς φορείς και με το επιχειρηματικό περιβάλλον για τη διάχυση της κουλτούρας της ενεργειακής διαχείρισης στις επιχειρήσεις.
Ο Chris Wallace έχει συντονίσει αρκετά projects τόσο στη Μεγάλη Βρετανία όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη, συμβάλλοντας θετικά προς την υιοθέτηση των βέλτιστων πρακτικών στην Πληροφορική.

Η παρουσίασή του
Why Green ICT certification matter?

Αναμφισβήτητα ένα ερώτημα που δεν έχει ξανατεθεί στην ελληνική αγορά της Πληροφορικής. Η πιστοποίηση στο Green ICT βοηθάει τον επαγγελματία να κατανοήσει πλήρως τις έννοιες της εξοικονόμησης ενέργειας, της εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα και την υλοποίηση ενεργειακά αποδοτικών πρακτικών στις επιχειρήσεις. Ακολουθώντας τα διεθνή standards και το ΕU Code of Conduct, το Green ICT πιστοποιητικό αποτελεί έναν πλήρη οδηγό για τους Επαγγελματίες στη διαχείριση της ενέργειας, στην υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών και στη χάραξη μιας ολοκληρωμένης πράσινης στρατηγικής για την επιχείρηση τους. Σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον όπου η μείωση του κόστους αποτελεί βασική προτεραιότητα, ο Chris Wallace θα είναι μαζί μας για να μας δώσει τις αντίστοιχες κατευθύνσεις αλλά και να μας πει πως ο Έλληνας επαγγελματίας μπορεί να πιστοποιηθεί στο Green ICT.

 

niklaus_meyer

Niklaus E. Meyer
Πρόεδρος Green IT, Swiss Computer Society

Μέχρι το 2009 ο Niklaus Meyer κατείχε τη θέση του Group Vice President και Director Research Board του China Operations, ενός 38ετή οργανισμού που αποτελείται από CIOs που εργάζονται στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις από ολόκληρο τον κόσμο. Το Research Board είναι, πλέον, θυγατρική της Gartner. Από το 2007 έως και το 2008 ο N. Meyer διεύθυνε τις δραστηριότητες του Research Board στην περιοχή της Ασίας, ενώ από το 2001 έως το 2006 είχε στις αρμοδιότητες τους τις αντίστοιχες Ευρωπαϊκές.

Στην πολυετή καριέρα του ο N. Meyer κατείχε τη θέση του Chief Information Officer και Head of Corporate IT της Zurich Financial Services η οποία απασχολεί 70.000 εργαζόμενους σε περισσότερες από 80 χώρες. Στο τμήμα του ΙΤ απασχολούνταν πάνω από 9.000 εργαζόμενοι οι οποίοι ακολουθούσαν μια ενιαία στρατηγική Πληροφορικής υπό την καθοδήγηση του Νiclaus.

Επιπρόσθετα,ήταν μέλος του Zurich Management Board και υπεύθυνος για το Corporate Computing, το Communication Infrastructure , το IT Knowledge Management και για τα Corporate Systems and Services του Ομίλου.

Έχει διατελέσει Project Manager στην Electronic Data Systems στο Σαν Φρανσίσκο ενώ την δεδομένη χρονική περίοδο κατέχει τη θέση του Green ICT President στο Swiss Informatics Society.

Ένας πολύπλευρος επαγγελματίας ο Niklaus είναι προσηλωμένος στον τρόπο που θα αποκτήσει από την Πληροφορική τα μέγιστα επιχειρησιακά οφέλη. Το μαρτυρά άλλωστε και η καριέρα του.

Ο Niklaus Meyer κατέχει πτυχίο μαθηματικού από το Πανεπιστήμιο της Λοζάννης, καθώς και MBA από το Πανεπιστήμιο του Stanford.

Η παρουσίασή του
“Reducing the costs of your enterprise through Green ICT”
Συμπαρουσίαση με την Dr. Laura Georg

Η πολυετής εμπειρία του Νiklaus Meyer μέσα από σημαντικές θέσεις ευθύνης στο χώρο της Πληροφορικής, του δίνει το πλεονέκτημα να μιλάει για τεχνολογία μέσα από το οπτικό πρίσμα του business. Αυτό ακριβώς θα κάνει και στο συνέδριο, μιλώντας για τα πρακτικά επιχειρηματικά οφέλη της επένδυσης σε «πράσινες» τεχνολογίες. Μάλιστα, θα επικεντρώσει την ομιλία του -παρουσιάζοντας ευρωπαϊκά case studies – στο θέμα της μείωσης του κόστους, κάτι που ενδιαφέρει άμεσα όλες τις ελληνικές επιχειρήσεις.Aν για κάποιους το Green ICT θεωρείτε μόδα ο Νiklaus θα τους διαψεύσει μέσα από επιτυχημένες πρακτικές μείωσης του κόστους που έχουν εφαρμόσεις πολυεθνικές εταιρείες στο χώρο της Πληροφορικής.

 

laura_georg

Dr. Laura Georg
Υπεύθυνη ασφάλειας και ενεργειακής αποδοτικότητας, Detecon Group

Η Dr. Laura Georg είναι υπεύθυνη για την ασφάλεια και την ενεργειακή αποδοτικότητα του τμήματος Πληροφορικής στo Detecon Group. Έχει εργαστεί ως Research Analyst στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο με κυριότερες δραστηριότητες την έρευνα στην βιομηχανία (Echelon Report). Είναι η εκπρόσωπος του Swiss Computer Society στo Council of European Professionals Informatics Societies.

Κατέχει διδακτορικό τίτλο στο ΙCT Security και τη διαχείριση ασφάλειας ενώ έχει δημοσιεύσει αρκετά parers με σημαντικότερα τα:

08/2010: Management Review of Security in Cloud Computing
01/2009: The Value of Information Security to European Banking Insti-tutions, January 2009, published by Detecon (Schweiz) AG
12/2008: Strategic Information Security, Digma, Journal for Privacy and Information Security, 8th volume, issue 4, December 2008, Schulthess Verlag
05/2007: The Function of Corporate Security within Large Organisations: the interrelationship between information security and business strategy (ISBN 978-3-033-01230-1

Η παρουσίασή της
“Reducing the costs of your enterprise through Green ICT”
Συμπαρουσίαση με τον Niklaus E. Meyer

Με την ακαδημαϊκή της προοπτική, η Dr. Georg θα μοιραστεί μαζί μας τις πράσινες πρακτικές που οδηγούν στη μείωση του διοξειδίου του άνθρακα, στη μείωση του κόστους και της κατανάλωσης της ενέργειας σε κοινή παρουσίαση με τον Νiklaus Meyer.

Συμμετοχή σε πάνελ διαλόγου
Παράλληλα λόγω της εξειδίκευσης της, θα μοιραστεί με το κοινό τη δική της οπτική γωνία στο εξαιρετικά ενδιαφέρον ερώτημα “How Green is Cloud Computing?”, που θα αναπτυχθεί στο πάνελ διαλόγου.

 

vasile_baltac

Dr. Vasile Baltac
Πρόεδρος CEPIS

O Dr. Vasile Baltac είναι πρόεδρος του Council of European Professionals Informatics Societies (CEPIS), Αντιπρόεδρος του World Information Technology and Services Alliance (WITSA) και μέλος Διοικητικού Συμβουλίου του ιδρύματος ECDL, του παγκοσμίου οργανισμού για τη διαχείριση του προγράμματος ECDL/ICDL.

Ο Dr. Vasile Baltac ξεκίνησε την καριέρα του στην Πληροφορική ως computer developer συνεχίζοντας τις σπουδές του στο Cambridge της Αγγλίας μαζί με τον Sir M. V Wilkes, FRS, τον «πατέρα» του μικροπρογραμματισμού. Στη Ρουμανία η συνεισφορά του είναι πολύ σημαντική στην ανάπτυξη της βιομηχανίας της Πληροφορικής μέσα από τον συντονισμό εθνικών προγραμμάτων για τη δημιουργία λογισμικού και μικρουπολογιστών.

Ο Dr. Vasile έχει δημοσιεύσει πολυάριθμα βιβλία και επιστημονικά άρθρα σχετικά με τις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών, την ιστορία της Πληροφορικής και το ηλεκτρονικό εμπόριο. Έχει συμμετάσχει σε ευρωπαϊκά και διεθνή συνέδρια παρουσιάζοντας προτάσεις για το ψηφιακό χάσμα, τις κοινωνικές πτυχές του ΙΤ και το Ε – Readiness.

 

charis_theocharis

Χάρης Θεοχάρης
Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων

Έχει εκτεταμένη εμπειρία στον σχεδιασμό, ανάλυση και προγραμματισμό. Διετέλεσε αντιπρόεδρος στην Lehman Brothers, ηγούμενος της Ευρωπαϊκής ομάδας πληροφορικής μετοχικών παραγώγων της εταιρίας.
Ως Διευθυντής Μηχανογράφησης της Ασπίς Πρόνοια ασχολήθηκε με διαχείριση συμβολαίων και προμηθειών, βελτιστοποίηση διαδικασιών και επιλεγμένη εισαγωγή εξωτερικών αναθέσεων (outsourcing).

 

panayiotis_tsanakas

Παναγιώτης Τσανάκας
Πρόεδρος ΕΔΕΠ – Καθηγητής ΕΜΠ

Ο Παναγιώτης Τσανάκας είναι Πρόεδρος του Εθνικού Δικτύου Έρευνας και Τεχνολογίας. Υπηρετεί ως Καθηγητής Πληροφορικής στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ. Έλαβε το βασικό του πτυχίο (Ηλεκτρολόγος Μηχανικός) από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το μεταπτυχιακό δίπλωμα M.Sc. (Computer Engineering) από το Ohio University, και το διδακτορικό δίπλωμα (Τεχνολογία υπολογιστών) από το ΕΜΠ.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τα συστήματα παράλληλης/κατανεμημένης επεξεργασίας, την σύνθεση υπολογιστικών αρχιτεκτονικών ειδικού σκοπού. Έχει δημοσιεύσει περί τα 80 άρθρα σε διεθνή περιοδικά και συνέδρια, καθώς και τέσσερα πανεπιστημιακά συγγράμματα για υπολογιστικά συστήματα.

Έχει συμμετάσχει στην κατάρτιση και εκτέλεση πλήθους εθνικών και κοινοτικών έργων, με αντικείμενο τη σχεδίαση και ανάπτυξη προηγμένων πληροφοριακών συστημάτων και δικτυακών εφαρμογών. Έχει διατελέσει κριτής για διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια της περιοχής των συστημάτων κατανεμημένης επεξεργασίας, καθώς και αξιολογητής εθνικών και κοινοτικών ερευνητικών/αναπτυξιακών έργων.

Έχει διατελέσει μέλος του συμβουλίου του εθνικού ρυθμιστή των ηλεκτρονικών επικοινωνιών (ΕΕΤΤ) και μέλος των επιστημονικών ενώσεων IEEE Computer Society και ACM.

 

theodoros_karounos

Θεόδωρος Καρούνος
Chairman, Greek Free / Open Source Software Society (GFOSS)

Γεννήθηκε το 1953, στον Μπαρσινίκο, ένα χωριό κοντά στο Μυστρά. Αποφοίτησε από τη Σιβιτανίδειο Μέση Τεχνική Σχολή το 1970 και από το πρόγραμμα Λυκείου του πανεπιστήμιου της πολιτείας της Νέας Υόρκης το 1975. Σπούδασε κοινωνιολογία και στη συνέχεια επιστήμη υπολογιστών στη Νέα Υόρκη, όπου ολοκλήρωσε και τις μεταπτυχιακές του σπουδές το 1983, και εν συνεχεία εργάστηκε ως προγραμματιστής στην ΙΒΜ, από το 1984 έως και το 1987. Από το 1987 εργάστηκε στην Υπηρεσία Ανάπτυξης Πληροφορικής του Υπουργείου Προεδρίας, καθώς και ως σύμβουλος σε θέματα πληροφορικής και εκλογών του Υπουργού Εσωτερικών.

Εν συνεχεία από το 1990 στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο ως τεχνικός υπεύθυνος του Εργαστηρίου Διαχείρισης και Βέλτιστου Σχεδιασμού Δικτύων. Από το 1995 έως το 2001 υπήρξε Διευθυντής του Κέντρου Δικτύων του ΕΜΠ και Τεχνικός Υπεύθυνος του Εθνικού Δικτύου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ).

Το 2001 ανέλαβε Γενικός Διευθυντής του ΕΔΕΤ και από το 2002 έως το 2004 Προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής της Κοινωνίας της Πληροφορίας. Το Δεκέμβριο του 2004 τοποθετήθηκε στη θέση του ειδικού διδακτικού προσωπικού στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών στο Εργαστήριο Διαχείρισης και Βέλτιστου Σχεδιασμού Δικτύων.

Σήμερα είναι ερευνητής στο Εργαστήριο Διαχείρισης και Βέλτιστου Σχεδιασμού Δικτύων, εκπρόσωπος του ΕΜΠ στην Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού /Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα, συμμετέχει στην επιτροπή πρωτοβουλίας για τον μαθητικό υπολογιστή, στην προώθηση των ελληνοποιημένων αδειών CreativeCommons και σύμβουλος του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ για θέματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

 

nikos_faldamis

Νίκος Φαλδαμής
Πρόεδρος, HePIS

Ο Νίκος Ο. Φαλδαμής είναι κάτοχος πτυχίου Οικονομικών σπουδών από το Πανεπιστήμιο Πειραιά και έχει Μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών DEA στην Επιχειρησιακή Έρευνα από το Πανεπιστήμιο Aix – Marseille της Γαλλίας.

Κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας, παρακολούθησε σειρές εξειδικευμένων σεμιναρίων σε θέματα Διοίκησης, Διαχείρισης Μεγάλων Έργων, Στρατηγικού Σχεδιασμού και Διοίκησης Πληροφορικής στην Ελλάδα, την Αμερική, την Αγγλία και τη Γαλλία, εργαζόμενος ως Σύμβουλος, Εμπειρογνώμων, Πρόεδρος ή μέλος επιτροπών και ομάδων εργασίας Τεχνικών ή/και Επιστημονικών στους ακόλουθους ενδεικτικά οργανισμούς / εταιρίες.

 • Ολυμπιακή Αεροπορία και στις Θυγατρικές της
 • Διαχειριστική Αρχή της Κοινωνίας της Πληροφορίας,
 • Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών και σε αρκετούς από τους φορείς που εποπτεύει,
 • Οργανισμό Τηλεπικοινωνιών της Ελλάδας,
 • Υπουργείο Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης,
 • Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο,
 • Ελληνικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ),
 • Υπουργείο Εργασίας – Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Κοινοτικών και άλλων Πόρων,
 • Ένωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος,
 • European Commission Committee of Regions

Είναι Διοικητής και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου στο Γενικό Νοσοκομείο Μαιευτήριο ‘ΕΛΕΝΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ’ και έχει διατελέσει Chief Information Officer (CIO) στην Ολυμπιακή Αεροπορία, Σύμβουλος σε θέματα Πληροφορικής και Επιχειρηματικού Εκσυγχρονισμού σε εταιρίες συμβούλων, Ειδικός Εμπειρογνώμονας στην Επιτροπή των Περιφερειών της European Commission.

 

byron_nikolaides

A. Βύρων Νικολαΐδης
Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος Ομίλου Εταιρειών PEOPLECERT.
Honorary Secretary, CEPIS, Vice – President, HePIS

Ο Αναστάσιος-Βύρων Νικολαΐδης είναι ομογενής από την Κωνσταντινούπολη. Γεννήθηκε το 1959, αποφοίτησε ως αριστούχος από το Ελληνικό Ζωγράφειο Λύκειο Κωνσταντινουπόλεως, σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στο αγγλόφωνο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου και ολοκλήρωσε τις Μεταπτυχιακές του σπουδές (MBA) στο πανεπιστήμιο La Verne. Χειρίζεται άπταιστα την Ελληνική, Αγγλική και Τουρκική γλώσσα, καλά την Γαλλική και είναι έγγαμος και πατέρας δύο παιδιών 25 και 24 ετών.

Μεταναστεύει την Ελλάδα το 1981 στην Ελλάδα όπου και ξεκινά ως αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας στήνοντας ένα δίκτυο τεχνολογικά προηγμένων πλυντηρίων-καθαριστηρίων.

Το 1987 προσλαμβάνεται στη Merrill Lynch από όπου αποχωρεί το 1992, ως International Vice President με σκοπό να συνεχίσει την αυτόνομη επιχειρηματική του δράση. Μετά από μια σύντομη ενασχόληση στη ναυτιλία ως εφοπλιστής, το 1994 ιδρύει την Interfranchise Α.Ε. η οποία αναπτύσσει το δίκτυο Futurekids. Το 2000 δημιουργείται η ECDL Ελλάς Α.Ε. η οποία εκπροσωπεί το Ίδρυμα ECDL (ECDL Foundation) στην Ελλάδα η οποία μετά από μια επιτυχημένη πορεία ανάπτυξης, εξαγορών και συγχωνεύσεων εξελίσσεται στον Όμιλο Εταιρειών PEOPLECERT που εξειδικεύεται στην πιστοποίηση επαγγελματικών γνώσεων και δεξιοτήτων, παγκοσμίως. Ο όμιλος έχει πιστοποιήσει περισσότερα από 1.000.000 άτομα, δραστηριοποείται με θυγατρικές στην Τουρκία, Κίνα και Πορτογαλία και οι εξετάσεις του διενεργούνται σε περισσότερες από 100 χώρες.

Ενεργό μέλος της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Επαγγελματιών Πληροφορικής, κατέχει τη θέση του εκλεγμένου από 32 χώρες Γενικού Γραμματέα (Honorary Secretary) του Συμβουλίου Επιστημόνων Πληροφορικής της Ευρώπης CEPIS (Council of European Professional Informatics Societies), που εκπροσωπεί ισάριθμες Εθνικές Ενώσεις Πληροφορικής με περισσότερα από 500.000 μέλη. Μέλος ΔΣ του Ιδρύματος ECDL επί 4 συναπτές θητείες, Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου Επαγγελματιών Πληροφορικής (ΕΔΕΠ) και μέλος ΔΣ του International Personnel Certification Association (IPC). Είναι Chartered IT Professional και Fellow της Ένωσης Επιστημόνων Πληροφορικής της Μεγάλης Βρετανίας (British Computer Society, FBCS CITP) και ιδρυτικό μέλος του Ελληνικού παραρτήματός της. Επίσης, είναι μέλος της Τουρκικής Ένωσης Επιστημόνων Πληροφορικής, του Συμβουλίου Ελληνο-Τουρκικής Επιχειρηματικής Ανάπτυξης και του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου.

 

panayiotis_georgiadis

Παναγιώτης Γεωργιάδης
Γενικός Γραμματέας, HePIS

Ο Παναγιώτης Ι. Γεωργιάδης είναι κάτοχος πτυχίου Φυσικής από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και απέκτησε Μεταπτυχιακό τίτλο Σπουδών στην Επιστήμη Ηλεκτρονικών Υπολογιστών από το Warwick University της Αγγλίας. Το 1982 απέκτησε Διδακτορικό Δίπλωμα στην Επιστήμη των Υπολογιστών από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Από το 1997 έως το 2002 διετέλεσε Γενικός Γραμματέας Πληροφορικών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών όπου ήταν υπεύθυνος για το έργο TAXISnet. Από το 2002 έως το 2004 διετέλεσε Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης.
Κατά τη διάρκεια της θητείας του σχεδιάσθηκε και προκηρύχθηκε το έργο ΣΥΖΕΥΞΙΣ που διασυνδέει ηλεκτρονικά 1.800 δημόσιες υπηρεσίες και το οποίο θα επιτρέψει την ηλεκτρονική ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των δημοσίων υπηρεσιών.

Επίσης, προκηρύχθηκαν σημαντικά έργα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης όπως το Εθνικό Δημοτολόγιο, το Ειδικό Ληξιαρχείο, η Ηλεκτρονική Πολεοδομία καθώς και έργα εξωστρεφών πληροφοριακών συστημάτων που αφορούν Ανεξάρτητες Αρχές όπως ο Συνήγορος του Πολίτη, η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και στο ΑΣΕΠ.. Υπήρξε πρόεδρος του επιχειρησιακού προγράμματος «Κοινωνία της Πληροφορίας» και του «Συμβουλίου Πληροφορικής» στο οποίο συμμετέχουν δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς. Από το 1994 έως σήμερα είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Πληροφορικής Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η εκπαιδευτική και ερευνητική δραστηριότητα περιλαμβάνει περισσότερες από 50 δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων, εποπτεία 8 Διδακτορικών Διατριβών καθώς και Πανεπιστημιακή διδασκαλία σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό, μεγάλου εύρους μαθημάτων όπως Ανάλυση Συστημάτων, Τεχνολογία Λογισμικού, Προστασία και Ασφάλεια Πληροφοριακών Συστημάτων, Προσομοίωση, Λειτουργικά Συστήματα και επιλεγμένα θέματα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

agathi_galani

Αγάθη Γαλάνη
Indirect District Manager, EMC, Greece, Cyprus and Malta

Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, η κα Γαλάνη θα είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη και τη διαχείριση της στρατηγικής σχέσης της εταιρείας με τους βασικούς της συνεργάτες (channel partners) στην Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα, καθώς επίσης και με την επέκταση του τομέα των έμμεσων πωλήσεων (Indirect Sales Business) μέσω του δικτύου συνεργατών της EMC. Έχοντας την υποστήριξη του τμήματος πωλήσεων, η κα Γαλάνη θα ενδυναμώσει την παρουσία της EMC στην ευρύτερη περιοχή, τονίζοντας παράλληλα και τη μακροχρόνια προσήλωση της εταιρείας στις σχέσεις της με το δίκτυο συνεργατών και διανομέων.

Η κα. Γαλάνη, διαθέτει εκτεταμένη εμπειρία και βαθιά γνώση του χώρου της τεχνολογίας. Εργάζεται στον κλάδο της πληροφορικής από το 1992, αναλαμβάνοντας διοικητικές και τεχνικές

θέσεις, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην περιοχή των Βαλκανίων για επιχειρήσεις όπως η Computer Logic, η European Dynamics, και η Sun Microsystems. Η κα Γαλάνη εργάζεται στην EMC από το 2007, από τη θέση του Sales Manager για στρατηγικούς πελάτες.

Πρόγραμμα

Για να δείτε το πρόγραμμα του συνεδρίου πατήστε εδώ.

 

Παρουσιάσεις

Εάν επιθυμείτε να παρακολουθήσετε τις ομιλίες του Συνεδρίου παρακαλούμε πατήστε εδώ.

Vasil Baltace, CEPIS President
“Welcome Remarks”

Nancy Pascall, Policy Officer, European Commission, DGINFSO
“The Digital Agenda Perspective over the Cloud Computing and Green ICT”

Tom Raftery, Lead analyst, GreenMonk
“Cloud Computing’s Green Potential”

Byron A. Nicolaides, Honorary Secretary, CEPIS / Vice – President, HePIS
“CEPIS Green ICT Taskforce / Green ICT Pan – European Survey findings”

Νiklaus Meyer, President Green IT Special Interest Group, Swiss Informatics Society
“Reducing the costs of your enterprise through Green ICT”

Dr. Laura Georg, Team Head Information Security Management
“Green IT Project for Green World Company Ltd”

Chris Wallace, Product Manager Green IT, BCS, The Chartered
“Why does Green ICT certification matter?”

John Rhoton, Cloud Computing Strategist & Author
“Business factors for the adoption of Cloud Computing”

Prof. Panayiotis Tsanakas, President, GRNET
“The adoption of Cloud Computing by the public bodies”

Sukhbir Jasuja, Cloud Credential Council
“Certification on Cloud Computing Skills”

Agathi Galani, Indirect District Manager Greece
“EMC STRATEGY Journey to Cloud-Big Data”

Αν θέλετε να δείτε φωτογραφικό υλικό από το συνέδριο, πατήστε εδώ.