06/03/2015
H Eλλάδα μπορεί να γίνει η Silicon Valley της Eυρώπης! O Προγραμματισμός η παιδεία του σήμερα, ο αλφαβητισμός του αύριο

H Eλλάδα μπορεί να γίνει η Silicon Valley της Eυρώπης! O Προγραμματισμός η παιδεία του σήμερα, ο αλφαβητισμός του αύριο

Το Getcoding.gr, μια πρωτοβουλία για νέους που επιθυμούν να αποκτήσουν βασικές γνώσεις προγραμματισμού βρίσκεται πλέον στον “αέρα”.

Μαθητές, φοιτητές, αλλά και μεγάλοι μπορούν να μάθουν τα πρώτα βήματα του Προγραμματισμού παίζοντας. Μαθαίνουν να χρησιμοποιούν τους υπολογιστές με ένα δημιουργικό και ευχάριστο τρόπο, μαθαίνουν να γράφουν κώδικα, να δημιουργούν παιχνίδια, ιστοσελίδες, εφαρμογές και άλλα πολλά. Το ηλεκτρονικό παιχνίδι με ήρωες τον Ερμή και την Αθηνά, και τη βοήθεια μιας απλοποιημένης οπτικής γλώσσας Κώδικα είναι εύκολο, διασκεδαστικό.

“Οι νέοι πρέπει να Προγραμματίσουν το μέλλον τους”, είπε με έμφαση ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ευρωπαΐκών Ενώσεων Επαγγελματιών Πληροφορικής και Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου PEOPLECERT, κ. Βύρων Νικολαϊδης κατά την παρουσίαση της νέας πρωτοβουλίας, που θα υλοποιήσει το Ελληνικό Δίκτυο Επαγγελματιών Πληροφορικής (ΗePIS) με τη στήριξη της Μicrosoft Ελλας.

“Περισσότερες από το 90% των θέσεων εργασίας σήμερα, απαιτούν ψηφιακές δεξιότητες υψηλού επιπέδου, με τη ζήτηση να αυξάνεται ετησίως κατά 3% και τον αριθμό των πτυχιούχων πληροφορικής να βαίνει μειούμενος,” τόνισε ο κ. Βύρων Νικολαϊδης. Την ίδια στιγμή, παρατηρείται αναντιστοιχία προσόντων υποψηφίων και αγοράς εργασίας.

Ο πρόεδρος της CEPIS τόνισε ότι“ χωρίζει μεγάλη απόσταση τους επαγγελματίες της πληροφορικής από τις ανάγκες μιας ραγδαία αναπτυσσόμενης αγοράς, όπως είναι η Πληροφορική”. «Η εικόνα της χώρας μας αποτυπώνεται σε έρευνα της Ευρωπαΐκής Επιτροπής, όπου την κατατάσσει στην 26η θέση μεταξύ των 28 κρατών-μελών της Ε.Ε 3η στις ψηφιακές ικανότητες. Προηγείται μόνον από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Αν θέλουμε η Ελλάδα να επιστρέψει στην ατζέντα της ανάπτυξης, η συνταγή είναι απλή: Επένδυση στην Πληροφορική. Η Ελλάδα μπορεί να γίνει η Silicon Valley της Ευρώπης!» τόνισε ο κ. Νικολαΐδης.

Γιατί, όμως, κάποιος που δεν ανήκει στον χώρο της Πληροφορικής να μάθει προγραμματισμό;

Έχοντας γνώσεις Προγραμματισμού ένας νέος, θα έχει ευκολότερη πρόσβαση στην αγορά εργασίας, γίνεται αυτόματα ανταγωνιστικός. Στοιχειώδεις δεξιότητες προγραμματισμού θα απαιτούνται πλέον από τους υποψηφίους και θα περιλαμβάνονται στις περιγραφές πολλών θέσεων εργασίας στο άμεσο μέλλον.

Τομείς, όπως αυτοί της Τραπεζικής, της Ιατρικής ή της Δημοσιογραφίας, θα έχουν ως απαραίτητη προϋπόθεση βασικές γνώσεις κώδικα και προγραμματισμού, είπε ο πρόεδρος του CEPIS, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να αναβαθμιστεί η Πληροφορική στην ελληνική εκπαίδευση.

Ο Προγραμματισμός αποτελεί από την άλλη, αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας όλων μας (π.χ όταν χρησιμοποιούμε το GPS κατά την οδήγηση ή άλλες διαδικτυακές εφαρμογές).

Η ανακοίνωση της πρωτοβουλίας έρχεται σε μια χρονική περίοδο, κατά την οποία, πολλά στελέχη διεθνώς, υποστηρίζουν ότι σε λίγα χρόνια όσοι δεν γνωρίζουν κάποιον κώδικα προγραμματισμού θα θεωρούνται «αναλφάβητοι», αφού θα αποτελεί τον πυρήνα όλων των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού.

Getcoding: Mάθε να προγραμματίζεις παίζοντας

Η δράση έχει ως στόχο ειδικότερα, να γίνει ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς που επιθυμούν να μυήσουν τους νέους στη λογική των Νέων Τεχνολογιών .

Οι νέοι συμμετέχοντας στο παιχνίδι του Getcoding μαθαίνουν εύκολα και γρήγορα βασικές έννοιες όπως οι επαναλήψεις, οι υποθέσεις (conditionals), οι ερωτήσεις, και τα διαγράμματα ροής, ενώ αναπτύσσουν δεξιότητες όπως η επίλυση προβλημάτων, η κριτική σκέψη, η λογική, η δημιουργικότητα, καθώς και η αλγοριθμική σκέψη.

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας, θα διεξαχθούν σχολικές επισκέψεις, ενημερωτικά σεμινάρια και workshops σε πολλές περιοχές της Ελλάδος, μέσα από τα οποία οι εκπαιδευτές θα παρέχουν στοχευμένη ενημέρωση στους νέους για τον Προγραμματισμό και τις προοπτικές του. Παράλληλα, θα κληρωθούν δώρα όπως tablets, laptops και κινητά τηλέφωνα ανάμεσα στους υποψηφίους που θα ολοκληρώσουν και τις 10 πίστες του παιχνιδιού.

Το Getcoding.gr αποτελεί μέρος της διεθνούς πρωτοβουλίας Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, Microsoft YouthSpark, μέσω της οποίας η Microsoft θέτει στο επίκεντρο των δράσεων της τους νέους, έχοντας λάβει υπόψη δύο παραμέτρους: τα υψηλά ποσοστά ανεργίας που παρατηρούνται στις νεανικές ηλικίες και το διαρκώς αυξανόμενο χάσμα ευκαιριών, ανάμεσα σε εκείνους που έχουν τις δεξιότητες και τις ευκαιρίες να επιτύχουν και σε εκείνους που τις στερούνται. Το Getcoding υλοποιείται από τo Ελληνικό Δίκτυο Επαγγελματιών Πληροφορικής (HePIS) τη Microsoft Ελλάς και την PEOPLECERT, ενώ υποστηρίζεται από τη ManpowerGroup, τη Master KEK και την Career in Progress. Χορηγός του παιχνιδιού είναι η εταιρεία ανάπτυξης εκπαιδευτικών εφαρμογών Intelearn.

Παράλληλα το Getcoding εντάσσεται στηνπρωτοβουλία “Computing in Schools” του Eυρωπαΐκού Συμβουλίου Επαγγελματικών Ενώσεων Πληροφορικής (CEPIS) μέσα από την οποία η CEPIS έχει στόχο να ενθαρρύνει την ένταξη της Πληροφορικής στο πρόγραμμα εκπαίδευσης των σχολείων.

Από τη Microsoft Ελλάς, ο κ. Τίμος Πλατσάς, Διευθυντής Επικοινωνίας & Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της εταιρίας τόνισε: «Μέσα από αυτή τη συλλογική πρωτοβουλία αποσκοπούμε στο να βοηθήσουμε τους νέους, από όλη την Ελλάδα, να αποκτήσουν βασικές γνώσεις προγραμματισμού και να μεγιστοποιήσουν τις δυνατότητές τους. Όπως και το Getbusy.gr, έτσι και το GetCoding, ως μέρος του προγράμματος Microsoft Υouthspark, θα είναι κοντά στους νέους για να συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση»

Ο κ. Παναγιώτης Γεωργιάδης, Γενικός Γραμματέας της HePIS σημείωσε: «Η HePIS ως αρωγός προγραμμάτων που ενθαρρύνουν τη δημιουργικότητα, τις φιλοδοξίες και το νεανικό όραμα, συμβάλλει ενεργά σε πρωτοβουλίες που αναδεικνύουν τις δυνατότητες των νέων μέσα από τη χρήση της Πληροφορικής. Έτσι, το Getcoding.gr στοχεύει στο να ενθαρρύνει τους νέους να ενημερωθούν για τον Προγραμματισμό αποκτήσουν χρήσιμες γνώσεις και δεξιότητες για την επαγγελματική τους σταδιοδρομία».